ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H5 Praktische informatie

Patiënten Informatie Dossier

​Conditie en verminderde energie

Veel patiënten die doelgerichte therapie krijgen ervaren vermoeidheid. De mate waarin wisselt sterk van persoon tot persoon. Soms is het lastig vast te stellen of de vermoeidheid door de ziekte of door de behandeling wordt veroorzaakt.

Soms ontstaan er tijdens de behandeling concentratiestoornissen of problemen met het geheugen. Daarnaast zijn sommige patiënten tijdens de behandeling ook meer emotioneel of prikkelbaar.

Het is belangrijk dat u uw conditie zo veel mogelijk op peil houdt door bijvoorbeeld te fietsen, wandelen of zwemmen. Binnen Isala bestaat de mogelijkheid om tijdens de behandeling actief te werken aan het in stand houden van uw lichamelijke conditie. Fysiek herstel is een oefenprogramma onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Deelnemers sporten twee keer per week een uur gedurende 12 weken. Aanmelding verloopt via de regieverpleegkundige. Zij kan u ook doorverwijzen naar beweegprogramma’s buiten Isala. Informeer bij uw verzekering naar de mogelijkheden voor vergoeding.

Adviezen bij vermoeidheid:

 • Bouw rust en regelmaat in. Probeer ‘s ochtends op tijd op te staan en ga zo nodig ‘s middags weer even liggen.
 • Heeft u moeite om de dagen door te komen, maak dan van tevoren een duidelijke, overzichtelijke dagindeling.
 • Zorg voor voldoende afleiding en ontspanning. Juist activiteiten waar u plezier in heeft, kunnen u mogelijk over uw vermoeidheid heen helpen.
 • Stel prioriteiten. Doe alleen wat u echt belangrijk vindt. Durf ‘nee’ te zeggen. Probeer hulp te aanvaarden.

Revalideren bij kanker:

 • Leven met of na kanker kan gepaard gaan met zowel lichamelijke als psychische klachten. Oncologische revalidatie kan veel mensen helpen deze klachten te boven te komen, de kwaliteit van leven te verbeteren en deel te (blijven) nemen aan het arbeidsproces.
 • Revalideren is al zinvol tijdens de behandeling. Door regelmatig te bewegen blijft u in betere conditie en heeft u minder last van vermoeidheid.
 • Isala Oncologisch Centrum heeft revalidatieprogramma’s voor mensen die behandeld worden of behandeld zijn voor kanker. Revalideren bij kanker helpt bij klachten als:
  • verminderde conditie
  • vermoeidheid
  • problemen bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten als huishouden, werk of hobby
  • emotionele problemen.
 • De regieverpleegkundige kan u verder informeren over dit onderwerp en eventueel verwijzen naar de revalidatiearts.

Voeding

Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan. In een goede voedingstoestand en met een stabiel lichaamsgewicht kunt u de behandeling beter aan en heeft u minder kans op complicaties. Het is daarom belangrijk calorierijke, maar vooral eiwitrijke en vitaminerijke voeding te gebruiken. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Het is goed om minstens 1,5 a 2 liter per dag te drinken (tenzij een specialist u een vochtbeperking heeft geadviseerd).

Het is niet altijd gemakkelijk om tijdens een behandeling goed te blijven eten. Bespreek eventuele problemen met de regieverpleegkundige. Zij kan u zo nodig naar een diëtiste verwijzen.

Tips bij specifieke voedingsproblemen, zoals verminderde eetlust, misselijkheid, smaak- en reukverandering vindt u in de gratis te downloaden KWF-folder 'Voeding bij kanker'. Ook de website www.kankerenvoedinginfo.nl biedt heldere informatie.

Anticonceptie

Wij raden u aan tijdens de behandeling met doelgerichte therapie en de eerste periode daarna een vorm van anticonceptie te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

Vruchtbaarheid

Uw specialist bespreekt voorafgaand aan de behandeling met u welke gevolgen de behandeling op uw vruchtbaarheid heeft.

Seksualiteit

Kanker en de behandeling kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Het is niet altijd makkelijk om hierover te praten. Misschien moet u over een drempel heen, maar u kunt dit onderwerp bespreken met uw regieverpleegkundige of behandelend specialist.

Autorijden

Als u bij of voor de toediening van doelgerichte therapie medicijnen inneemt of krijgt toegediend die het reactievermogen kunnen beïnvloeden (bijvoorbeeld tavegil of oxazepam), is zelf autorijden op de dag van de toediening verboden.

De regieverpleegkundige zal u informeren of de doelgerichte therapie die u krijgt van invloed kan zijn op uw rijvermogen.

Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens een behandeling met doelgerichte therapie is niet in alle situaties ‘verboden’. Drink altijd met mate en houdt er rekening mee dat alles wat u drinkt anders kan smaken en anders kan ‘vallen’.

Vraag uw behandelend specialist of er in uw specifieke situatie een reden is om helemaal van het gebruik van alcohol af te zien.

Zwemmen en saunabezoek

Houd er rekening mee dat u zich door de behandeling ‘anders dan anders’ kunt voelen. Zwemmen en saunabezoek kunnen anders ervaren worden dan vóór de behandeling. Als u denkt dat het voor u prettig zal zijn, kunt u het proberen.

Wanneer de huid erg droog is of wanneer u huiduitslag heeft wordt zwemmen en saunabezoek niet aanbevolen.

(Jonge) Kinderen

Als u als ouder doelgerichte therapie krijgt via een infuus, dan zijn uw kinderen welkom om mee te komen naar de dagverpleging. Bespreek het bezoek van uw kinderen met de verpleegkundigen, zo kunnen zij rekening houden met hun komst.

Tijdens de periode dat u wordt behandeld met doelgerichte therapie kunt u uw eigen of bezoekende kinderen gewoon aanraken, op schoot nemen en knuffelen. Dit levert geen gevaar op voor hen of voor u als patiënt.

Bezoek

Ligt u op de verpleegafdeling Oncologie/Hematologie terwijl u doelgerichte therapie via een infuus krijgt, dan gelden de algemene bezoekregels. Op zaal mag u twee bezoekers ontvangen tijdens de bezoekuren.

Wordt u geïsoleerd verpleegd, dan gelden er andere regels, die de verpleegkundige u zal uitleggen.

Op de dagverpleging is plaats voor één begeleider/bezoeker per patiënt. Wanneer u uw (klein)kinderen mee wilt nemen, overleg dan met de verpleegkundige.


2 februari 2016 7236 Nee Ja

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht