ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Faecestransplantatie

Faecestransplantatie is een medische behandeling waarbij een patiënt ontlasting (faeces) toegediend krijgt van een gezonde donor. Deze behandeling wordt toegepast ter bestrijding van terugkerende infecties met de bacterie Clostridium difficile. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt. 

U wordt opgenomen op de verpleegafdeling van de Maag-, darm- en leverziekten voor een faecestransplantatie. Een faecestransplantatie is een medische behandeling waarbij u via een duodenumsonde behandelde ontlasting van een gezonde donor krijgt toegediend. Een duodenumsonde is een dun buigzaam slangetje dat via de neus, keel, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in het duodenum, dit is het eerste deel van de dunne darm na de maag. Deze donor is door u zelf gekozen en goed gekeurd door uw arts. De vers uitgescheiden ontlasting van de donor wordt gecombineerd met een halve liter licht gezout water. Het wordt gemengd en gefilterd door de laborant van de microbiologie en wordt via een duodenumsonde bij u naar de dunne darm gebracht. 

De behandeling

Voorbereiding thuis

U start 4 dagen voor de behandeling met het slikken van Vancomycine: 4 keer per dag 1 tablet van 500 mg. Op de dag van de faecestransplantatie stopt u met het innemen van Vancomycine. Voor het plaatsen van de duodenumsonde mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Daarom moet u voor de behandeling ‘nuchter’ zijn. Dit houdt in dat u de avond vóór het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken. Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.

Opname

U wordt een dag voor de behandeling opgenomen op de afdeling. Op de dag van opname wordt er tijdens een gastroscopie (maagonderzoek) een sonde in het duodenum geplaatst op de afdeling Endoscopie. Voor uitleg over dit maagonderzoek kunt u de Isala-folder ‘Gastroscopie’ lezen. De dag voor de behandeling wordt u gelaxeerd met 4 liter Klean Prep (laxeervloeistof). De laxeervloeistof kan toegediend worden via de duodenumsonde zodat u de Klean Prep niet zelf hoeft te drinken.

Eten en drinken

Tijdens het laxeren mag u enkel water, kruidenthee, ranja en bouillon drinken. U mag geen koolzuurhoudende vloeistoffen, melk, koffie, zwarte thee, rode vruchtensappen, troebele vruchtensappen (zoals sinaasappelsap met vruchtvlees) en alcohol gebruiken. Tijdens de behandeling mag u water, thee, ranja en bouillon drinken.

Dag van de behandeling

De start van de behandeling is afhankelijk van het tijdstip dat de ontlasting door de donor op de afdeling wordt geleverd. Over het algemeen is dit in de ochtend en wordt daarna de ontlasting door het lab geprepareerd. De behandeling zelf zal ongeveer 30 minuten duren. Rommelende, borrelende geluiden veroorzaakt door beweging in de darmen zijn normaal. Het faecestransplantaat dient bij voorkeur binnen 6 uur na uitscheiden door de donor te zijn toegediend en zeker binnen 24 uur. 

Na de behandeling

Na de behandeling blijft de duodenumsonde nog 30 minuten zitten en wordt daarna verwijderd. Na het verwijderen van de sonde krijgt u meteen wat drinken aangeboden, het is mogelijk dat de sonde met faecale resten verontreinigd is.

Voordat u met ontslag naar huis mag, moet u ontlasting hebben gehad. Onderzoek na de faecestransplantatie is niet noodzakelijk, tenzij u opnieuw symptomen van diarree vertoont. Na de behandeling mag u weer normaal eten en drinken. De dienstdoende arts van de afdeling beslist of u een polikliniekafspraak mee naar huis krijgt. 

Mogelijke bijwerkingen

Een faecestransplantatie is een veilige behandeling. Het kan zijn dat u klachten krijgt van misselijkheid, borrelingen in de buik en in uitzonderlijke gevallen moet overgeven.

Klachten

Als u na de behandeling klachten heeft, kunt u contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts via telefoonnummer (038) 424 50 00, u kunt zich dan door laten verbinden. Of u kunt contact opnemen met uw eigen huisarts. 

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Maag-, darm- en leverziekten. U kunt ons bereiken:

  • tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur, telefoonnummer (038) 424 12 35
  • buiten kantooruren, telefoonnummer (038) 424 50 00.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.


25 maart 2016 7250 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht