ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Uitleg en behandeling

Uw keel-­, neus-­ en oorarts (KNO-­arts) heeft in overleg met u besloten een trommelvliesbuisje te plaatsen. Door deze ingreep krijgt het middenoor weer lucht. Dit leidt in de meeste gevallen tot verbetering van uw gehoor of afname van de drukklachten in uw oor. In deze folder leest u hoe het plaatsen van een trommelvliesbuisje in zijn werk gaat.

Uitleg

In een gezond oor bereikt het geluid via de gehoorgang het trommelvlies en brengt dat in trilling. Deze trilling gaat via de gehoorbeentjes in het middenoor naar het binnenoor. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes kunnen alleen goed trillen als er aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit. Daarom staat het middenoor via de buis van Eustachius in verbinding met de neus-keelholte. Tijdens het slikken komt er telkens een beetje lucht in het middenoor.

Door bijvoorbeeld ontstekingen in de neus, een allergie en roken kan deze luchttoevoer verstopt raken. De buis van Eustachius is dan afgesloten. Hierdoor krijgt het middenoor een tekort aan verse lucht, waardoor een onderdruk ontstaat.

Het middenoor is bekleed met een dun laagje slijmvlies. Door de onderdruk gaat het eerst te veel dun vocht produceren. Dit vocht remt de trillingen van het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Meestal trekt na een verkoudheid dit vocht vanzelf weg. Als het vocht te lang blijft zitten, kan het plaatsen van een trommelvliesbuisje uitkomst bieden.

Behandeling

Het trommelvliesbuisje maakt een verbinding tussen de gehoorgang en het middenoor. Hierdoor krijgt het middenoor weer lucht en verdwijnt de slechthorendheid. Voor het plaatsen van het trommelvliesbuisje wordt uw oor plaatselijk verdoofd. Dit kan op verschillende manieren:

  • injectie in het oor
  • oordruppels
  • verdovingszalf.

De verdoving kan een tintelend gevoel in uw tong of wang geven. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. Na het verdoven wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het betreft een klein plastic buisje van ongeveer 2 millimeter. Uw oor kan nu weer normaal functioneren.

Na de behandeling

De verdoving kan soms tijdelijke duizeligheid veroorzaken; we raden u daarom aan iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen. De eerste paar dagen zit het buisje nog wat los. Na een week groeit het trommelvlies eromheen en zit het buisje stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er te zijner tijd spontaan uit en het gaatje sluit meestal vanzelf. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst omdat de klachten terugkomen.

Het is belangrijk dat uw oren de eerste week na plaatsing droog blijven. U kunt het oor tijdens het douchen en haren wassen eventueel afdekken met een propje vette watten. Wees voorzichtig met zeep en shampoo zolang het buisje aanwezig is.

Zwemmen

Na één week mag u weer gewoon zwemmen. Ook van de kant afspringen of duiken is toegestaan. Persluchtduiken is niet toegestaan. Oordopjes kunt u bij drogist of apotheek kopen. Indien u oordopjes op maat laat maken bij een audicien vermeld dan duidelijk dat u een buisje heeft.

Oordruppels

De eerste dagen na het plaatsen van het buisje kan uw oor wat vocht afscheiden. Als dit na drie dagen niet stopt, mag u het oor gaan druppelen met oordruppels zoals uw arts u dat verteld heeft. Als u geen recept voor oordruppels heeft meegekregen, kunt u dit alsnog telefonisch aanvragen bij de polikliniek KNO.

Heeft u al langer buisjes en krijgt u een loopoor (pus uit het oor) dan kunt u dit vijf dagen aanzien. Is het dan niet vanzelf overgegaan, start dan met de eerder voorgeschreven oordruppels. Is het na één week druppelen niet over, neem dan contact op met de secretaresse van de polikliniek KNO om een afspraak te maken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.


21 november 2016 7302 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht