ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Psychomotorische therapie (Isala Diaconessenhuis)

Alleen bewegen of is er meer...?

​Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte behandelmethode voor mensen met psychische klachten en problemen. De therapie bestaat uit een combinatie van doen, ervaren en erover praten. Bewegen en het ervaren van je lichaam zijn ingang om problemen te veranderen, verminderen of op te heffen. De psychomotorisch therapeut richt zich dan ook voornamelijk op de signalen die het lichaam aangeeft, zoals lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.

Nick: onverwacht boos
Nick heeft last van onvoorspelbare woede -aanvallen. Hij begrijpt niet dat hij plotseling enorm woedend kan worden. Nick heeft nooit geleerd om aandacht te besteden aan signalen van zijn lichaam. In de PMT activiteiten, leert Nick om oplopende woede en spanningssignalen te herkennen waardoor hij vervolgens leert om een woede aanval te voorkomen.

Doelgroep

Psychomotorische therapie kan een passende therapie zijn voor mensen die gevoelen en problemen moeilijk onder woorden kunnen brengen. Het lichaam spreekt lichaamstaal en het bewust zijn daarvan is van belang voor een goed functioneren. Anderzijds is PMT geschikt voor mensen die hun problemen goed kunnen wegpraten. Er wordt dan voorbij gegaan aan eigen lichaamssignalen. Het lichaam probeert te vertellen wat er aan de hand is maar het wordt niet verstaan.

Maria: moeite om grenzen te stellen
Maria weet niet goed wat haar grenzen zijn en kan deze dan ook niet aangeven. Wanneer een groepsgenoot over haar grens gaat, spannen haar spieren, wordt ze rood in haar gezicht en houdt ze haar adem in. De therapeut vraagt of de situatie zo goed is, Maria vindt van wel, de therapeut legt uit wat haar lichaam vertelt. Maria leert op die manier wat haar grenzen zijn en probeert steeds beter naar haar lichaam luisteren.

Behandeling en aanbod

Binnen de afdeling psychiatrie en revalidatie kan PMT een onderdeel zijn van de behandeling. Als u een doorverwijzing heeft gekregen voor de PMT, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intake gesprek maakt u kennis met de therapeut, de PMT-ruimte en de therapievorm.

De psychomotorische therapie werkt vaak met verschillende thema’s en activiteiten. Afhankelijk van uw hulpvraag kunt u een thema kiezen waar u aan wilt werken. Tevens formuleert u samen met de psychomotorische therapeut uw persoonlijke hulpvraag. Vervolgens gaat u in de PMT-sessies aan het werk met uw hulpvraag en/of de gekozen thema's. Al doende leert u om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te begrijpen en uw klachten anders te benaderen. Psychomotorische therapie wordt individueel, aan gezinnen, echtparen en in de groep aangeboden.

Voorbeelden thema's PMT

Grenzen, conflicten, agressie, zelfbeeld, zelfvertrouwen, samenwerking, ontspanning/spanning, intimiteit, seksualiteit, vertrouwen, ruimte, emoties, lichaamstaal, lichaamshouding, afscheid, ademhaling, weerstand/tegenstand, vrij bewegen, aanraken, bescherming, doseren, keuzes, initiatief nemen, aanraken, zelfverdediging, etc. Psychomotorische therapie wordt individueel, aan gezinnen, echtparen en in de groep aangeboden.

Belangstelling?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u terecht bij een van de psychomotorische therapeuten of bij uw behandelaar. Onze psychomotorische therapeuten zijn:

  • Geeske Hibma
  • Ingeborg Koning
  • Manon Gervink

Isala Diaconessenhuis
Hoogeveenseweg 38
7943 KA Meppel
t (0522) 23 34 61


27 december 2016 7310 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht