Contact
  1. 7934-Roken en ziekenhuisopname, wat nu?

Wordt u binnenkort geopereerd? Of bent u in Isala opgenomen? Dan is het voor u heel belangrijk om te weten welk effect roken heeft op de operatie en uw herstel na ziekte. In deze folder vindt u hierover informatie. 

Een opname als nieuwe start

Wanneer u (plotseling) wordt opgenomen in het ziekenhuis kunt u tijdens uw verblijf niet of moeilijker roken. Uit onderzoek blijkt dat een ziekenhuisopname voor veel patiënten een aangrijpingspunt is om te stoppen met roken. U wordt zich meer bewust van uw gezondheid en tijdens de opname kunt u de eerste moeilijke dagen zonder sigaret overbruggen.
Ook als u geopereerd moet worden, kan dit u wakker schudden: uw gezondheid is van onschatbare waarde! Het goede nieuws: door te stoppen met roken boekt u direct gezondheidswinst, ook als u al jarenlang rookt.

Roken en een operatie

Als u geopereerd moet worden, is stoppen met roken extra belangrijk. Door niet te roken neemt het risico op bepaalde complicaties tijdens en na de operatie aanzienlijk af:

  • Een goede wondgenezing is van groot belang bij het voorkomen van infecties. Door te stoppen met roken verbetert de zuurstoftoevoer en neemt het risico op infecties en slechte wond- en botgenezing af.
  • Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
  • Roken verhoogt de aanmaak van maagzuur waardoor voeding minder goed en snel wordt verteerd. Dit verhoogt de kans op aspiratie, het 'inademen' van maaginhoud tijdens de operatie. Door voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op aspiratie en misselijkheid en braken na de operatie af. 

De voordelen van het stoppen met roken

Na…

  • 20 minuten: uw bloeddruk en polsslag worden weer normaal;
  • 8 uur: de nicotine- en koolmonoxideconcentratie in het bloed zijn gehalveerd. Uw zuurstofniveau wordt weer normaal;
  • 24 uur: er is geen koolmonoxide meer aanwezig in uw lichaam. Uw longen beginnen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken, het hoesten kan hierdoor eerst wat toenemen;
  • 48 uur: er is geen nicotine meer aanwezig in uw lichaam. Uw smaak- en reukvermogen verbeteren sterk;
  • 72 uur: ademhalen gaat al makkelijker;
  • 2-12 weken: uw bloedcirculatie verbetert;
    De zuurstoftoevoer wordt beter. Uw hart zal meer zuurstofrijk bloed krijgen en kunnen rondpompen, waardoor u een betere conditie krijgt en de kans op infecties en ontstekingen afneemt
  • 3-9 maanden: klachten als hoesten, piepen en benauwdheid verbeteren;
    De achteruitgang van uw longfunctie stopt en kan licht (tien procent) verbeteren
  • 5 jaar: het risico op een hartaanval daalt met ongeveer de helft, vergeleken met iemand die nog steeds rookt;
  • 10 jaar: het risico op longkanker daalt tot de helft, vergeleken met het risico van een roker.
    Het risico van een hartaanval daalt zelfs tot hetzelfde niveau als van iemand die nooit heeft gerookt.

Ontwenningsverschijnselen

Zodra u stopt met roken is de kans op ontwenningsverschijnselen aanwezig. Dit is een goed teken want uw lichaam maakt zich vrij van nicotine. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn: meer hoesten (longen maken zich schoon), hoofdpijn, duizeligheid (uw bloed wordt zuurstofrijker, dit is uw lichaam niet gewend), tragere stoelgang (opruimen reststoffen), trek/zin in roken (hunkering), prikkelbaarheid, rusteloosheid. Deze lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen tijdens de eerste 2 tot 3 weken na het stoppen met roken optreden. 

Hulpmiddelen

Om minder last te hebben van ontwenningsverschijnselen kunt u nicotinepleisters gebruiken. Ook wanneer u niet wilt stoppen met roken maar door ziekenhuisopname wel tijdelijk wordt gedwongen het roken te staken, kunt u baat hebben bij het gebruik van nicotinepleisters. Wanneer u last heeft van ontwenningsverschijnselen kunt u tijdens uw ziekenhuisopname de zaalverpleegkundige of zaalarts vragen de nicotinepleisters te starten. 

Begeleiding bij stoppen met roken voorafgaand aan een operatie

Rookstopverpleegkundigen binnen Isala kunnen u helpen bij het stoppen met roken. Wanneer u wilt stoppen met roken voorafgaand aan een operatie kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige tijdens de preoperatieve screening. Zij kan u aanmelden bij het secretariaat Longgeneeskunde voor begeleiding door een rookstopverpleegkundige.

Als de operatiedatum het toelaat wordt op korte termijn een afspraak voor u gepland op de polikliniek Longgeneeskunde voor een eerste consult en voorbereiding op het stoppen met roken.
Als u eenmaal thuis besluit om voorafgaand aan uw operatie te willen stoppen met roken kunt u zelf contact opnemen met het secretariaat Longgeneeskunde via 088 624 24 56. Het is belangrijk dat u duidelijk vermeld dat u binnenkort een operatie ondergaat en spoedig (zonder extra onderzoeken) een afspraak wilt op de polikliniek Longgeneeskunde. Wordt u op zeer korte termijn geopereerd dan maken wij een telefonische afspraak met u.

Begeleiding bij het stoppen met roken terwijl u in Isala opgenomen ligt

Bent u in Isala opgenomen en wilt u dit moment aangrijpen om definitief te stoppen met roken dan kunt u dit aangeven aan de zaalverpleegkundige op uw afdeling. Een van de rookstopverpleegkundigen kan u een bezoek aan bed brengen. Tijdens dit consult kunt u uw vragen stellen en tips en adviezen ontvangen. Ook wordt de thuissituatie doorgesproken en wordt er eventueel een poliklinisch begeleidingstraject afgesproken. Vaak is het ook mogelijk om na uw opname stoppen met roken begeleiding te krijgen door de praktijkondersteuner van uw huisarts. 

Verzekerde zorg

De vergoeding valt onder het eigen risico. Dit geldt ook voor de vergoeding van kosten voor hulpmiddelen.

Contact

Wordt u binnenkort opgenomen of geopereerd en heeft u vragen over de stoppen met roken begeleiding? Of wilt u zich aanmelden om voorafgaand aan uw operatie te stoppen met roken? Dan kunt contact opnemen met:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 7934

Gerelateerde folders