ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Ajmalinetest

De ajmalinetest is een onderzoek om te beoordelen of een patiënt het Brugada syndroom heeft. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is. Hierbij is een verhoogd risico op hartritmestoornissen die tot plotselinge hartdood kunnen leiden.

Er zijn diverse redenen voor de test, bijvoorbeeld: 

  • U heeft onlangs een onbegrepen wegraking of hartstilstand gehad.
  • Iemand uit uw familie is plotseling zonder duidelijke reden op jonge leeftijd overleden of waarbij het Brugada syndroom en/of een genetische afwijking is gevonden.
  • Er is een hartfilmpje (ECG) gemaakt waarbij afwijkingen zijn gevonden passend bij het Brugada syndroom.  

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog of arts-assistent cardiologie samen met een gespecialiseerd laborant. 

Voorbereiding thuis

Als u voor de middag wordt geholpen, moet u nuchter zijn vanaf 0:00 uur.
Wanneer u 's middags wordt geholpen, mag u een licht ontbijt nuttigen. Wel moet u uw medicijnen innemen, tenzij de cardioloog u anders heeft geïnformeerd.

Het onderzoek

De Ajmalinetest vindt over het algemeen plaats op de hartkatheterisatie afdeling. De laborant brengt verschillende plakkers op het bovenlijf aan die zijn verbonden met een bewakingsmonitor. Elke twee minuten wordt een hartfilmpje gemaakt. U krijgt een infuus in de arm, waardoor iedere minuut het medicijn Ajmaline toegediend wordt. De hoeveelheid Ajmaline wordt aan de hand van het gewicht berekend. U krijgt een bloeddrukband om de arm, daarmee kunnen wij de bloeddruk iedere twee minuten automatisch meten. Tijdens de ajmaline-infusie kan er tijdelijk een licht tintelend, branderig of opvliegend gevoel, of hoofdpijn of misselijkheid ontstaan.  

Tijdens het hele onderzoek ligt u op uw rug. De Ajmalinetest zelf duurt ongeveer vijftien minuten. Met de voorbereidingen en de nazorg erbij duurt het onderzoek een uur tot anderhalf uur. De cardioloog of arts-assistent cardiologie kan naderhand meestal meteen de uitslag vertellen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? U kunt dan contact opnemen met de polikliniek Cardiologie, telefonisch te bereiken op (038) 424 2374 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Cardiologie in Zwolle, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij de polikliniek Cardiologie in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.


7 februari 2017 7988 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht