ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

PET-CT-onderzoek Choline bijschildklier

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van eventuele afwijkingen van de bijschildklieren. De radioactieve stof die voor het onderzoek gebruikt wordt is Fluor-18 Choline, dit wordt o.a. in de bijschildklieren opgenomen. 

Uitleg

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Een PET-CT-onderzoek is een combinatie van de Positron Emissie Tomografie (PET) en een Computer Tomografie (CT-scan).

De Positron Emissie Tomografie (PET)

Bij de Positron Emissie Tomografie (PET) kijken we hoe de radioactiviteit in uw bijschildklieren opgenomen wordt. De radioactieve stof die u krijgt toegediend, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam en heeft geen bijwerkingen.

Computer Tomografie (CT-scan)

Gelijktijdig wordt er een CT-scan uitgevoerd. De computer projecteert de resultaten van de CT-scan over de resultaten van de PET-scan heen. Hierdoor is beter te zien waar de radioactieve stof is opgenomen. Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt.

Voorbereiding

 • Mocht u tijdens het onderzoek een rustgevend tabletje (valium) willen (zie ook verderop), dan is het belangrijk dat u een begeleider regelt voor de terugreis. Valium heeft namelijk als bijwerking dat u minder alert kunt zijn en daarom mag u na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer.
 • U mag alles eten en drinken rondom het onderzoek.
 • U kunt uw medicijnen gebruiken zoals u gewend bent.
 • Voor het onderzoek is het belangrijk dat u gemakkelijke kleding draagt; de bovenkleding zonder ritsen of knopen. Sieraden kunt u beter thuis laten.
 • U mag lezen of naar muziek luisteren, u dient dit dan zelf mee te nemen.

Bijzondere omstandigheden 

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, wilt u dit dan doorgeven?
 • Geeft u borstvoeding? Stop het geven van borstvoeding tot zes uur na de injectie van de radioactieve stof. Afkolven is wel toegestaan. Het is geen probleem als iemand anders de afgekolfde voeding geeft.
 • Neem geen kinderen en/of (mogelijk) zwangeren mee. Tot zes uur na het onderzoek is het aan te raden zo min mogelijk contact te hebben met kinderen en/of (mogelijk) zwangeren. 

Dag van het onderzoek

Melden

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen. Mocht er iemand met u meekomen op de dag van het onderzoek dan kan hij/zij vanaf het moment dat u wordt opgehaald voor het onderzoek niet meer met u mee.

Belangrijk!
Omdat het radioactieve materiaal maar heel kort houdbaar is en speciaal voor u wordt besteld, is het van het grootste belang dat u op tijd aanwezig bent.

Onderzoek

De laborant geeft u uitleg over het onderzoek, desgewenst kunt u een rustgevend tabletje (valium) krijgen. Bijvoorbeeld omdat u angst voor kleine ruimtes heeft of omdat u erg zenuwachtig bent voor het onderzoek. Als u zo’n tabletje krijgt mag u na het onderzoek niet zelf aan het verkeer deelnemen.

   
Afbeelding 1. PET-CT- scanner

Het onderzoek ziet er verder als volgt uit:

 • Er wordt een infuusnaald in uw arm ingebracht.
 • Vervolgens wordt de radioactieve stof toegediend.
 • Direct daarna worden foto's gemaakt met de PET-CT-scanner. Vervolgens worden er ook nog foto’s gemaakt na 30 en 60 minuten. Hierbij ligt u op een smal bed dat stapsgewijs door de scanner schuift. Elke stap duurt vier minuten. Het apparaat maakt geen hard geluid. Er worden foto's gemaakt vanaf uw hals tot en met het bovenste deel van uw romp. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.

Risico's bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties

 • Regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening.
 • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Duur van het onderzoek

In totaal duurt de PET-CT-scan ongeveer 80 minuten.

Voorlichtingsfilm PET-CT-scan

youtube  

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek, dan kunt u bellen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde, telefoonnummer (038) 424 52 38. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

Let op
Soms kan het helaas voorkomen dat uw onderzoek niet kan doorgaan op het afgesproken moment.
Dit heeft te maken met de levering van de benodigde radioactieve stof, die in Amsterdam wordt gemaakt. Het productieproces van deze stof is niet eenvoudig en het eindproduct moet aan strenge eisen voldoen. Dit wordt dan ook zorgvuldig getest voordat het wordt getransporteerd naar de diverse ziekenhuizen. Toch komt het helaas regelmatig voor dat een bepaalde levering wordt afgekeurd. Wij horen dit pas kort van tevoren en zijn dan genoodzaakt uw onderzoek te verplaatsen naar een ander tijdstip en soms zelfs naar een andere dag. Wij begrijpen dat dit heel vervelend voor u is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Verhinderd?

Bent u, om welke reden dan ook niet in staat om de gemaakte afspraak na te komen? Dan verzoeken wij u dringend dit zo spoedig mogelijk telefonisch te melden aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Isala
Afdeling Nucleaire geneeskunde
Dr. van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
Tel. 038 4245238
Website: www.isala.nl


30 juni 2016 8032 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht