ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Schaamlipcorrectie

In deze folder lichten wij u voor over de procedure en de risico’s van een schaamlipcorrectie. Dit is een aanvulling op het persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg. Het kan zijn dat uw persoonlijke situatie anders is, hierop wordt tijdens het consult verder ingegaan.

Zowel de binnenste als de buitenste schaamlippen kunnen klachten veroorzaken. Als uw kleine schaamlippen buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat ongemak veroorzaken bij dagelijkse bezigheden zoals zitten en fietsen, paardrijden en tijdens het vrijen. Ook kan het uiterlijk van uw vagina voor schaamtegevoelens zorgen. Dit kan een reden zijn om een schaamlipcorrectie te overwegen.

Consult

Als u een correctie van de schaamlippen overweegt, komt u eerst op consult bij de plastisch chirurg. In principe worden het consult en de behandeling uitgevoerd door één van onze vrouwelijke plastisch chirurgen: Marieke van Wijk of Annet van Rijssen. Indien u voorkeur heeft voor één van onze andere plastisch chirurgen is dat natuurlijk ook mogelijk. In het consult komen uw klachten aan de orde, de (on)mogelijkheden van correctie worden besproken en de procedure. Hierbij komen ook de mogelijke complicaties aan bod.

Voorbereiding op de operatie

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt u dit dan tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Hij of zij zal u waarschijnlijk vragen om drie tot tien dagen voor de operatie met deze medicijnen te stoppen. U krijgt hierover instructies van de plastisch chirurg.
  • Indien u rookt adviseren wij u geruime tijd (minimaal 4 weken) tevoren te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor de genezing vertraagd wordt en er meer kans is op een wondinfectie.
  • Wij raden u aan om vervoer te regelen voor na de ingreep.

De operatie

Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep die onder een plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. De plastisch chirurg haalt het teveel aan weefsel van de schaamlippen weg, waarna de wond gehecht wordt met oplosbaar hechtdraad dat niet verwijderd hoeft te worden. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Na de operatie

U krijgt na de operatie een maandverband in uw eigen onderbroek. Zorg voor niet strak zittend ondergoed. Voor eventueel lekkend wondvocht kunt u een inlegkruisje gebruiken. Het is belangrijk om dagelijks het wondgebied goed schoon te spoelen. Dit kan eenvoudig (zonder zeep) onder de douche met de douchekop. Na 24 uur mag u al douchen en/of wassen.

Het is mogelijk dat u na de ingreep last heeft van bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Plassen geeft een branderig gevoel; u kunt tijdens het plassen water mee gieten over de schaamlippen. Dit geeft verlichting. Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Werkt dit niet voldoende of bent u onzeker over de pijn, neemt u dan even contact op met de afdeling Plastische chirurgie.

De hechtingen zijn oplosbaar en gaan er in de loop van één tot enkele weken vanzelf uit. Het is niet nodig de hechtingen te laten verwijderen. Probeert u te voorkomen dat er druk komt te staan op uw schaamlippen bijvoorbeeld bij het gebruik maken van een racefiets etc. Tevens is het verstandig om de eerste weken geen penetrerend seksueel contact te hebben. Het eindresultaat is bereikt na ongeveer zes tot negen weken.

Risico’s

Bij een operatie bestaat er altijd een risico op infectie, een nabloeding of een wondgenezingsprobleem. Bij deze ingreep komen dergelijke complicaties zelden voor.

Vergoeding

Voordat de behandeling van start gaat, raden wij u aan om uw verzekeringspolis te bestuderen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zo weet u precies of de operatie wel of niet vergoed wordt. U komt daardoor naderhand niet voor verrassingen te staan. Doorgaans wordt een schaamlipcorrectie niet vergoed door verzekeraars.

Contact

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak met de plastisch chirurg kunt u contact opnemen met ons secretariaat. De polikliniek Plastische chirurgie is bereikbaar op telefoonnummer (038) 424 56 36 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 


19 september 2016 8053 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht