ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Longfunctie: Polygrafie klinisch (slaaponderzoek)

Een polygrafie meet gedurende één nacht de kwaliteit van de ademhaling. Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of er tijdens de slaap momenten zijn waarop u oppervlakkiger gaat ademen (hypopneu), of zelfs even stopt met ademen (ademstop of apneu).

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats tijdens een opname in het ziekenhuis. Op uw afsprakenkaart is de datum en tijd van opname genoteerd. De dag van de opname meldt u zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang. U wordt vervolgens naar de verpleegafdeling gebracht. Hier vindt een kort opnamegesprek plaats. Daarna brengt het patiëntenvervoer van de verpleegafdeling u naar de longfunctieafdeling. Daar worden de sensoren bij u aangebracht.

De volgende morgen verwijderd de longfunctieanalist de sensoren weer.

Als u op vrijdag wordt opgenomen zal de verpleegkundige van de verpleegafdeling de volgende morgen de sensoren verwijderen.

Voorbereiding

  • Tijdens de onderzoeksnacht slaapt u in een nauwsluitend (bij voorkeur een oud) T-shirt (geen hemd); als u deze niet bezit, draag dan een pyamajasje).
    De sensoren worden met plaktape/ veiligheidsspelden vastgemaakt op het T-shirt. Wilt u dit shirt aantrekken voordat u naar de longfunctieafdeling wordt gebracht?
  • Voor dames geldt: een gemakkelijk zittende bh die 's nachts aan kan blijven of geen bh. Na het aansluiten van de sensoren kan de bh niet meer uit.
  • Mogelijk maakt u thuis gebruik van zgn. CPAP-apparatuur. Wilt u alstublieft in dit geval deze apparatuur meenemen naar het ziekenhuis? De slang en het masker neemt u mee naar de longfunctieafdeling. Zo kunnen we nagaan of de aansluiting op de meetapparatuur passend is.
  • Wilt u de nagel van de linker- of rechterringvinger zeer kort afknippen en nagellak of kunstnagel (acryl of gel) verwijderen? Dit in verband met een sensor die we aan uw vinger bevestigen. Hiermee meten we het zuurstofgehalte in het bloed en uw hartslag. Bij voorkeur gebruiken wij de vinger van de linkerhand.

Het onderzoek

U dient uw T-shirt al aan te hebben als u naar de longfunctieafdeling wordt gebracht.
Eerst wordt uw lengte, gewicht, en bloeddruk gemeten.
De longfunctieanalist brengt de meetinstrumenten bij u aan, over het T-shirt. U krijgt om de borst en buik elastische banden bevestigd, die uw borst- en buikademhaling meten. Verder krijgt u aan de vinger een sensor, die het zuurstofgehalte in het bloed meet en een neussensor die de ademhaling meet.  Alle instrumenten worden aangesloten op een recorder, die u via een band om uw borst draagt. De sensoren bevestigen we door middel van plaktape en veiligheidsspelden op het T-shirt. Als alle sensoren zijn aangebracht heeft u daar weinig hinder van en bent u nog wel mobiel. U kunt niet douchen en de hand mag niet nat worden.

Eten, drinken en medicijnen

U kunt eten en drinken en uw medicijnen innemen/gebruiken zoals u gewend bent.

Test wel geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Het is echter niet zo dat de test pas geslaagd is als u de hele nacht heeft geslapen.

Vragen en contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of behoefte aan een toelichting? Neemt u dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde via telefoonnummer (0522) 23 38 60.

Meppel

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de longfunctieanalisten. Zij zijn op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op (0522) 23 32 84.

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven via telefoonnummer (0522) 23 38 60 (secretariaat longartsen)?


20 april 2017 8150 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht