Contact
  1. 8150-Longfunctie: Polygrafie klinisch (slaaponderzoek)

Een polygrafie meet gedurende één nacht de kwaliteit van de ademhaling. Met dit onderzoek kunnen we vaststellen of er tijdens de slaap momenten zijn waarop u oppervlakkiger gaat ademen (hypopneu), of zelfs even stopt met ademen (ademstop of apneu). Indien uit dit onderzoek blijkt dat u slaapapneu heeft, kan dat tijdelijke gevolgen hebben voor uw rijbevoegdheid. Kijk voor nadere informatie hierover op de website van het CBR.

Voorbereiding

Het onderzoek vindt plaats tijdens een opname in het ziekenhuis. Op uw afsprakenkaart is de datum en tijd van opname genoteerd. De dag van de opname meldt u zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang. U wordt vervolgens naar de verpleegafdeling gebracht. Hier vindt een kort opnamegesprek plaats. Daarna brengt het patiëntenvervoer van de verpleegafdeling u naar de longfunctieafdeling. Daar worden de sensoren bij u aangebracht.

De volgende morgen verwijderd de longfunctieanalist de sensoren weer.

Als u op vrijdag wordt opgenomen zal de verpleegkundige van de verpleegafdeling de volgende morgen de sensoren verwijderen.

  • Tijdens de onderzoeksnacht slaapt u in een nauwsluitend (bij voorkeur een oud) T-shirt (geen hemd); als u deze niet bezit, draag dan een pyamajasje.
    De sensoren worden met plaktape/ veiligheidsspelden vastgemaakt op het T-shirt. Wilt u dit shirt aantrekken voordat u naar de longfunctieafdeling wordt gebracht?
  • Voor dames geldt: een gemakkelijk zittende bh die 's nachts aan kan blijven of geen bh. Na het aansluiten van de sensoren kan de bh niet meer uit.
  • Mogelijk maakt u thuis gebruik van zgn. CPAP-apparatuur. Wilt u alstublieft in dit geval deze apparatuur meenemen naar het ziekenhuis? De slang en het masker neemt u mee naar de longfunctieafdeling. Zo kunnen we nagaan of de aansluiting op de meetapparatuur passend is.
  • Wilt u de nagel van de linker- of rechterringvinger zeer kort afknippen en nagellak of kunstnagel (acryl of gel) verwijderen? Dit in verband met een sensor die we aan uw vinger bevestigen. Hiermee meten we het zuurstofgehalte in het bloed en uw hartslag. Bij voorkeur gebruiken wij de vinger van de linkerhand.

Het onderzoek

U dient uw T-shirt al aan te hebben als u naar de longfunctieafdeling wordt gebracht.
Eerst worden uw lengte, gewicht en bloeddruk gemeten. De longfunctieanalist brengt de meetinstrumenten bij u aan, over het T-shirt. U krijgt om de borst en buik elastische banden bevestigd, die uw borst- en buikademhaling meten. Verder krijgt u aan de vinger een sensor, die het zuurstofgehalte in het bloed meet en een neussensor die de ademhaling meet.  Alle instrumenten worden aangesloten op een recorder, die u via een band om uw borst draagt. De sensoren bevestigen we door middel van plaktape en veiligheidsspelden op het T-shirt. Als alle sensoren zijn aangebracht heeft u daar weinig hinder van en bent u nog wel mobiel. U kunt niet douchen en de hand mag niet nat worden.

Eten, drinken en medicijnen

U kunt eten en drinken en uw medicijnen innemen/gebruiken zoals u gewend bent.

Test geslaagd?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u tijdens de nacht wat minder goed slaapt dan anders. Het is echter niet zo dat de test pas geslaagd is als u de hele nacht heeft geslapen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 8150