Contact
  1. 6619-Lipoedeem

De behandeling van vetzwelling of vetsyndroom

Lipoedeem is ophoping van vet in bepaalde delen van het lichaam. Dit kan leiden tot pijn of een zwaar gevoel. In deze folder leest u meer over deze ziekte en de behandeling ervan.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is ophoping van vet in bepaalde delen van het lichaam. Het vet is niet regelmatig verdeeld over het lichaam. Meestal zit het vet op de benen of armen. Minder vaak komt het voor op de buik, borsten of in het gezicht. Lipoedeem ontstaat meestal tijdens of net na de pubertijd en kan klachten geven.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Waardoor lipoedeem ontstaat is niet precies bekend. Het komt bijna alleen maar voor bij vrouwen. Vaak zijn er meerdere familieleden die lipoedeem hebben. Ook zien we verschillen in de lichaamsbouw van mensen en gebieden waar ze vandaan komen. In het Caribisch gebied en rond de Middellandse Zee komen bijvoorbeeld vaker onregelmatige vetverdelingen voor. Maar in Azië zie je het bijna nooit. Het is soms dus moeilijk vast te stellen of iemand lipoedeem heeft, of dat er van nature meer onregelmatige vetophoping voorkomt. Wel staat vast dat lipoedeem ontstaat rond de pubertijd en leidt tot klachten.

Hoe herkent u lipoedeem?

Lipoedeem is te herkennen aan de volgende verschijnselen:

  • Het vet zit onder de huid in de benen of armen. Maar u heeft geen last van dikke enkels, voeten, polsen of handen.
  • In de benen kunnen geen ‘putjes’ worden gedrukt.
  • U kunt last hebben van een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
  • Een groot deel van mensen met lipoedeem heeft een verschil van twee of drie kledingmaten tussen het boven- en onderlichaam.
  • Als iemand met lipoedeem afvalt, verdwijnt het vet wel van de buik, borsten en uit het gezicht, maar minder snel van de benen en armen.
  • Veel mensen met lipoedeem merken dat het aanraken van of drukken op de huid gevoelig is. Er ontstaan snel blauwe plekken.
  • Verlies van kracht in armen en benen.
  • Mensen met lipoedeem kunnen daarnaast last hebben van overgewicht, vermoeidheid en een minder goede conditie.

Onderzoek

Een dermatoloog kan vaststellen of u lipoedeem heeft. Deze arts kijkt waar het vet of oedeem precies zit. Door te voelen en te drukken op uw huid, beoordeelt de dermatoloog welk soort oedeem u heeft. De arts kijkt ook naar huidafwijkingen en verkleuringen. Lipoedeem gaat vaak samen met lymfoedeem (ophoping van vocht). Ook hebben sommige mensen last van oedeem door spataderen. Als u vermoedt dat u lipoedeem heeft, is het belangrijk om andere ziekten zoals lymfoedeem en spataderen uit te sluiten. Dit gebeurt meestal met een echo-duplex onderzoek. Uw (huis)arts kan u hiervoor verwijzen naar Isala Flebologisch centrum.

Behandelingen

Lipoedeem is niet te genezen. De behandeling richt zicht op het verminderen van klachten en het vermeerderen van lichamelijke activiteiten. Mogelijkheden zijn:

  • Andere oorzaken van het oedeem behandelen, zoals spataderen of lymfoedeem.
  • Versterken van de spieren. Slappe spieren leiden vaak tot klachten van moeheid en pijn. Blijven bewegen is dus belangrijk, vooral voor de been- en rompspieren. Langzaam opbouwen van bewegen is belangrijk, om te voorkomen dat de spieren juist meer klachten gaan geven.
  • Verbeteren van de conditie door te bewegen of te sporten.
  • Voorkomen van toename van het vet. Lipoedeem wordt erger als het gewicht toeneemt. Eet en drink dus gezond. Soms krijgt u dieetadviezen. Dan wordt gekeken naar hoeveel calorieën u binnen krijgt en hoeveel calorieën u verbrandt. Een voedingsdagboek kan hierbij helpen.
  • Het dragen van een elastische kous. Deze kous wordt op uw benen aangemeten. De kous kan leiden tot minder klachten, omdat het gevoel van stuwing in uw benen afneemt. Sommige mensen met lipoedeem verdragen elastische kousen niet zo goed, omdat ze te veel druk geven en daardoor pijn veroorzaken. De elastische kousen kunnen daarom van een lichte druk-klasse 2 zijn.
  • Sommige mensen kiezen uiteindelijk voor liposuctie. Bij liposuctie wordt het vetweefsel verwijderd. Met een speciale techniek wordt onder plaatselijke verdoving liposuctie uitgevoerd. Deze behandeling is duur en wordt meestal niet vergoed door de verzekeraar. Raadpleeg dus van tevoren uw polis. Isala Dermatologisch centrum biedt geen liposuctie bij lipoedeem aan.
  • Psychische hulp. Lipoedeem kan leiden tot beperkingen in uw dagelijks leven. Ook kan het moeilijk zijn om te accepteren dat u met lipoedeem moet leren leven. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze niet geaccepteerd worden door anderen. Dit kan allerlei emoties oproepen. Hierdoor ontstaat soms meer onzekerheid. Psychische hulp kan hierbij helpen. Uw huisarts kan u hierbij begeleiden.

Leven met lipoedeem

De meeste mensen met lipoedeem hebben er weinig last van als ze gezond leven. Dat betekent vooral: blijven bewegen en goed letten op het gewicht.

Sommige mensen moeten de elastische kousen de rest van hun leven blijven dragen. Het is belangrijk om dat te doen, anders ontstaan er weer meer klachten.

Het kan zijn dat u toch klachten houdt, terwijl u gezond leeft. Of dat u bepaalde dingen niet meer zo goed kunt als voorheen. Dat betekent dat u hiermee moet leren omgaan. En dat is niet altijd gemakkelijk. Praten met iemand uit uw omgeving of een arts kan hierbij helpen.

Wat kunt u zelf doen om zo gezond mogelijk te leven?

  • Beweeg zo veel mogelijk.
  • Probeer slappe spieren te versterken door te sporten.
  • Probeer op gewicht te blijven, als u een normaal gewicht heeft.
  • Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen. Overgewicht leidt namelijk vaak tot meer klachten. Bovendien is het dan ook moeilijker om lipoedeem te behandelen.
  • Als u psychische of sociale problemen heeft door lipoedeem, bespreek dit dan met iemand uit uw omgeving of met uw (huis)arts.

Meer informatie

Lipoedeem Patiënten Vereniging
www.lipv.nl 

Nederlands Netwerk voor lymfoedeem en lipoedeem
www.lipoedeem.net 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Flebologisch Centrum 088 624 63 20 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur).

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6619