ISALA

Over de afdeling

​Baarmoederkanker

Baarmoederkanker wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen in Nederland vastgesteld. Deze vorm van kanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar en zelden bij vrouwen jonger dan 40 jaar. Baarmoederkanker ontwikkelt zich bij negen van de tien vrouwen in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder (endometrium). Daarom wordt baarmoederkanker ook wel endometriumkanker of endometriumcarcinoom genoemd.

Meer informatie

Meer informatie over baarmoederkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier (PID) Baarmoederkanker (onderaan hoofdstuk 1 vindt u de andere hoofdstukken van het PID).

Baarmoederhalskanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar.

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en baarmoedermond. In het overgangsgebied van de slijmvliezen kunnen afwijkende cellen ontstaan door langdurige infectie van die cellen met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Er is dan nog geen sprake van kanker. Gewoonlijk ruimt het lichaam die afwijkende cellen op, maar bij een klein aantal vrouwen gebeurt dit niet. Als deze veranderingen onbehandeld blijven, dan ontaarden deze cellen doorgaans heel langzaam, in kankercellen. Dit kan ongeveer 5 tot 15 jaar duren.

Sinds 2004 kunnen jonge meisjes van 14 jaar gevaccineerd worden, waardoor de kans op baarmoederhalskanker lager wordt. Vanaf het 30e tot het 60e levensjaar krijgt iedere vrouw elke 5 jaar een oproep om een uitstrijkje te laten maken via het bevolkingsonderzoek. Met deze screening wordt geprobeerd voorstadia van baarmoederhalskanker op te sporen.

Meer informatie

Meer informatie over baarmoederhalskanker vindt u in de folder Baarmoederhalskanker.

Eierstokkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1100 vrouwen eierstokkanker (ovariumcarcinoom) vastgesteld. Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Kanker van de eierstokken gaat uit van het weefsel van de eierstok. De eierstokken liggen min of meer vrij in de buikholte. Daardoor hebben vrouwen in het begin van de ziekte weinig tot geen klachten. Om die reden wordt eierstokkanker vaak pas in een laat stadium ontdekt.

Meer informatie

Meer informatie over eierstokkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier (PID) Eierstokkanker (onderaan hoofdstuk 1 vindt u de andere hoofdstukken van het PID).

Schaamlipkanker

Schaamlipkanker komt betrekkelijk weinig voor. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks bij ongeveer 320 vrouwen gesteld. Meer dan de helft van deze vrouwen is ouder dan 70 jaar. Vulvakanker kan echter ook op veel jongere leeftijd voorkomen.

Er zijn verschillende afwijkingen van de vulva die nog geen kanker zijn, maar dit wel kunnen worden. De normale cellen van de vulva wijken in dat geval af van normale cellen. Doorgaans verdwijnen deze cellen vanzelf. Soms kan uit de afwijkende cellen kanker ontstaan.

Meer informatie

Meer informatie over schaamlipkanker vindt u in de folder Schaamlipkanker.

Molazwangerschap

Een molazwangerschap is redelijk zeldzaam, 1 op de 1000 zwangerschappen in Nederland is een molazwangerschap. Een molazwangerschap kan gezien worden als een bijzondere vorm van een niet goed aangelegde zwangerschap. Nadat een zaadcel een eicel heeft bevrucht, deelt de bevruchte eicel zich. De twee cellen die zo ontstaan, delen zichzelf ook weer. Zo gaat het proces door en komen er steeds meer nieuwe cellen.

Bij een normale zwangerschap ontstaat uit deze cellen een embryo (het toekomstig kind) en een placenta (moederkoek). Wanneer bij de bevruchting iets misgaat, kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een molazwangerschap (ook wel druiventroszwangerschap genoemd). Meestal kan de baarmoeder geleegd worden met een zuigcurettage, waarna soms een behandeling met chemotherapie volgt.

Choriocarcinoom / persisterende trofoblast

Choriocarcinoom (persisterende trofoblastziekte) is het achterblijven van zwangerschapsweefsel in de eileider of elders in de buik. Een persisterende trofoblast ontwikkelt zich meestal uit een molazwangerschap, maar kan ook ontstaan na een voldragen zwangerschap of miskraam.

Choriocarcinoom wordt in de meerderheid van de gevallen voorafgegaan door een mola, maar kan ook optreden na een normale zwangerschap of zelfs los daarvan als kiemceltumor. De diagnose choriocarcinoom wordt gesteld op basis van een stijging of onvoldoende daling van het hCG-gehalte in het bloed na het verwijderen van een voorafgaande (meestal mola-) zwangerschap. Het hCG-hormoon is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd.