ISALA

Controle en hartrevalidatie

De positieve effecten van hartrevalidatie zijn wetenschappelijk uitgebreid onderzocht en bewezen. Een hartrevalidatieprogramma verbetert de kwaliteit van leven en vermindert het aantal sterfgevallen door hartziekten. Bovendien is bewezen dat het volgen van hartrevalidatie het risico op een (nieuw) hartinfarct verkleint.
Na uw behandeling in Isala Hartcentrum verwijst uw cardioloog u in veel gevallen door naar het Isala Harthuis voor een hartrevalidatieprogramma. Het is ook mogelijk om thuis een hartrevalidatieprogramma te volgen, waarbij uw resultaten gevolgd worden met behulp van telemonitoring op afstand. Wij bekijken samen met u wat het beste past bij uw persoonlijke doelen en situatie. Dit doen we volgens de Richtlijn Hartrevalidatie van de Nederlandse Hartstichting.

Werken aan een gezonde toekomst

In het Harthuis werkt een gemotiveerd team dat bestaat uit verschillende zorgverleners zoals een cardioloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, medisch maatschappelijk werker en medisch psycholoog.
Wij geven u informatie over de aandoening en de medicijnen. Daarnaast gaat u werken aan uw lichamelijke conditie, bijvoorbeeld op de hometrainer onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook is er aandacht voor de psychische kant. Als u thuiskomt na bijvoorbeeld een hartoperatie kunt u last krijgen van somberheid, concentratieproblemen of problemen met uw werk. Kan ik mijn werk nog wel doen? Met dat soort vragen kunt u terecht bij de medisch psycholoog of de maatschappelijk werker. Ook partners betrekken wij bij uw revalidatie. Voor hen is het ook een spannende periode. Daarnaast kan uw partner soms onbedoeld een rem zijn in uw revalidatie omdat hij of zij bijvoorbeeld vindt dat u het rustig aan moet doen. Terwijl juist bewegen heel belangrijk is. In het Harthuis revalideert u in een groep, zodat u elkaar kunt steunen en motiveren.

Waarom kiezen voor hartrevalidatie?

Hartrevalidatie hoort bij de totale behandeling. Met alleen een operatie of behandeling bent u er nog niet. Om opnieuw hartklachten te voorkomen, is het belangrijk dat u uw levensstijl verandert. Eventueel in combinatie met medicijnen. Als patiënt heeft u zelf ook veel in eigen hand. En daar helpen wij u als Isala Hartcentrum natuurlijk graag bij.

Tip: Bekijk het filmpje over het Harthuis

Erik volgde het revalidatietraject in ons Harthuis en vertelt daarover. Zijn verhaal geeft u een goed beeld van ons centrum en de begeleiding die wij patiënten bieden.
 

Meer weten?

Lees ervaringen van patiënten