ISALA

Hartklachten en hartonderzoek

In Isala Hartcentrum behandelen ervaren hartspecialisten jaarlijks duizenden patiënten met uiteenlopende hartklachten en aandoeningen. U kunt bij ons terecht voor goede algemene cardiologische zorg, maar ook complexe behandelingen en operaties die niet in elk ziekenhuis mogen worden uitgevoerd. Op deze pagina vindt u een korte uitleg van veelvoorkomende klachten. Twijfelt u over uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Hij kan u doorverwijzen naar Isala Hartcentrum. Wat uw klachten ook zijn, wij gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en de best passende oplossing, met zo min mogelijk belasting voor u als patiënt.

De lijst van hartklachten en aandoeningen is niet volledig. We verwijzen u graag naar de Hartstichting voor meer informatie.


Aneurysma

Als uw aorta (grote lichaamsslagader) verwijd is tot meer dan tweemaal de oorspronkelijke grootte, noemen we dit een aneurysma. Meestal wordt een aneurysma van de aorta ‘bij toeval’ ontdekt omdat in verband met andere klachten een echo en/of CT-scan van de borstkas wordt gemaakt. De bloedvaten zelf zijn namelijk gevoelloos, waardoor u niet merkt dat u een aneurysma heeft.
Het gevaar van een aneurysma is dat de aorta kan scheuren. Dit kan leiden tot een levensbedreigende bloeding. Isala Hartcentrum is één van de hartchirurgische centra in Nederland die een complexe operatie aan de aorta mogen uitvoeren.


Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt. Het is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen en komt vooral voor bij ouderen.

Normaal ontstaat er een elektrische prikkel vanaf een vaste plek in uw hart, de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich verder over de boezems en kamers via de AV-knoop. Bij atriumfibrilleren ontstaan er elektrische prikkels op diverse plaatsen in de boezems. Deze prikkels bewegen snel en kriskras door elkaar. De boezems trekken niet meer echt samen.

Sommige mensen kunnen goed voelen dat het ritme van het hart van slag is. Niet iedereen heeft er even veel last van. De klachten bestaan soms alleen uit een onprettig gevoel.
Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden om schade aan het hart te voorkomen.

Isala Hartcentrum heeft in Zwolle een speciale AF-poli en in Meppel het Atriumfibrillerenspreekuur.


Dissectie van de aorta

Wanneer de binnen- en de buitenwand van de aorta zich van elkaar losmaken noemen we dit een dissectie van de aorta. Een dissectie begint met een klein scheurtje in de binnenbekleding van de slagader waarin het bloed zich kan ophopen.
Het gevaar van een dissectie is dat deze zich over grote afstand kan uitbreiden, zelfs over de volle lengte van de aorta. Als direct gevolg kunnen belangrijke aorta-aftakkingen afgesloten raken, waardoor de zuurstofvoorziening van diverse organen en weefsels in gevaar is.
Soms is een dissectie te verhelpen met medicatie en bedrust. Maar in veel gevallen is een dissectieoperatie van de aorta nodig. Tijdens deze operatie vervangen de hartchirurgen van Isala Hartcentrum het gescheurde deel van de aorta door een kunststof buisprothese.


Hartfalen

Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Uw hart pompt niet genoeg bloed rond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid of vocht vasthouden. Helaas is hartfalen niet te genezen, maar met de juiste controle, medicatie en begeleiding kan uw kwaliteit van leven wel verbeteren. Binnen het Isala Hartcentrum kunt u met hartfalen terecht in onze gespecialiseerde Hartfalenpolikliniek.


Hartklepaandoening

Als u een hartklepafwijking heeft, is een hartklep vernauwd of lekt de klep. Daardoor passeert er minder bloed door de hartklep of stroomt een deel van het bloed weer terug het hart in. Het hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Klachten die voorkomen bij hartklepaandoeningen zijn:

 • kortademigheid
 • opgezette voeten
 • pijn op de borst
 • onregelmatige hartslag
 • moeheid
 • duizeligheid bij inspanning.

In Isala Hartcentrum wordt de lekkende hartklep gerepareerd of vervangen met een openhartoperatie. Daar waar mogelijk doen we deze operatie met de Da Vinci-robot. Deze manier van opereren is veel minder belastend voor u als patiënt. Zo zijn er slechts vijf kleine sneetjes nodig in plaats van het volledig openen van het borstbeen, zoals dat in veel andere ziekenhuizen gebeurt. U herstelt hierdoor sneller en heeft minder kans op complicaties.


Hartinfarct

Bij een hartinfarct of hartaanval wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten. Dit is het gevolg van vernauwingen in de kransslagaders. Deze vernauwingen ontstaan doordat vet en lichaamscellen (plaques) zich ophopen in de kransslagaders. Dit noemen we slagaderverkalking. Als gevolg van slagaderverkalking wordt de wand van de slagader zwakker en kunnen er scheurtjes en wondjes ontstaan in de binnenbekleding. Uw lichaam dicht de wond met bloedstolsels. Als zo’n bloedstolsel losraakt en in een kransslagader blijft steken, kan het hart volledig worden afgesloten: er ontstaat een hartinfarct. Een deel van de hartspier krijgt geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Dat gedeelte sterft geleidelijk af.

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op uw borst die:

 • in rust kan uitstralen naar uw bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek
 • ook in rust langer dan 5 minuten duurt
 • kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Daarnaast hebben vrouwen - vaker dan mannen - een of meer van de volgende klachten:

 • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
 • pijn tussen de schouderbladen
 • kortademigheid
 • extreme moeheid
 • duizeligheid
 • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
 • misselijkheid of braken.

Hartritmestoornissen

Bij elke hartslag trekt uw hart zich samen door een elektrische prikkel. Bij een normaal hartritme gaat dit in een regelmatig tempo. Bij een hartritmestoornis is er iets mis met de vorming van de elektrische prikkel of met de geleiding van die prikkel. Hierdoor klopt het hart te snel, te langzaam, te onregelmatig of werken de boezems en de kamers in het hart niet goed samen.
Soms zijn de klachten duidelijk, bijvoorbeeld wanneer het hart op hol slaat. Maar de klachten kunnen ook minder duidelijk zijn. Klachten die veel voorkomen zijn:

 • hartkloppingen
 • hartoverslagen
 • een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst
 • zweten
 • misselijkheid
 • een licht gevoel in het hoofd
 • een onprettig, angstig of benauwend gevoel.

Afhankelijk van het soort hartritmestoornis kiest de cardioloog samen met u de best passende behandeling.


Pijn op de borst

Angina pectoris (hartkramp of pijn op de borst) is een onprettig, of pijnlijk gevoel op de borst dat moeilijk te omschrijven is. Het hart krijgt op dat moment te weinig zuurstof. De oorzaak is meestal een vernauwing van de kransslagaders op het hart door slagaderverkalking. Langdurig zuurstoftekort kan leiden tot een hartinfarct.
In Isala Hartcentrum wordt angina pectoris in de meeste gevallen behandeld met medicijnen, een dotterbehandeling (waarbij ook een stent geplaatst kan worden) en/of een bypassoperatie.


Syncope

Een op de honderd mensen heeft wel eens last van een syncope: het tijdelijk en kortdurend verliezen van het bewustzijn. Bij ruim 30% van de mensen die zijn onderzocht in de Syncope polikliniek in Isala Diaconessenhuis heeft dit een neurologische of cardiologische oorzaak.