ISALA

Hartoperaties en behandelingen

​De belangrijkste behandelingen en operaties hebben we (in alfabetische volgorde) voor u op een rij gezet:


Ablatie

Als er sprake is van boezemfibrilleren kan een ablatie de hartritmestoornis opheffen. Hierbij wordt een cirkelvormig 'dijkje' of litteken in het hartweefsel aangebracht. Dit littekenweefsel houdt afwijkende stroomstootjes in het hart tegen die leiden tot hartritmestoornissen (specifiek ventrikelfibrilleren). Soms moeten er op meerdere plekken littekens worden aangebracht. Dan wordt de nieuwste 3D-navigatietechniek toegepast, zodat de cardioloog precies in beeld kan brengen welk delen van het hart behandeld moeten worden. Isala Hartcentrum is hierin koploper in Europa.

Tip: Neem een kijkje in de Hartkatheterisatiekamer. Een speciale operatiekamer in Isala Hartcentrum waar een ablatie plaatsvindt.


Bypassoperaties (CABG)

Bypassoperaties (ook wel omleidingsoperatie genoemd) worden binnen het Isala Hartcentrum uitgevoerd door een team van betrokken en ervaren hartchirurgen. Terwijl de hartlongmachine tijdelijk de taak van uw hart overneemt, vervangen de chirurgen het beschadigde deel van de kransslagader door “nieuwe” aderen. Deze aderen (venen) worden uit uw been of arm gehaald. De meeste hartcentra halen de benodigde vene uit het been via een grote snee. In het Isala Hartcentrum werken speciaal geschoolde operatieassistenten die venen endoscopisch (via een kijkoperatie) uit het been halen via twee kleine sneetjes. Hierdoor herstelt de wond sneller en heeft u een minder groot litteken.

Meest ervaren operatieassistenten

De operatieassistenten van het Isala Hartcentrum ontvingen onlangs een internationale award. Zij hebben de meeste ervaring met het endoscopisch halen van venen. Wereldwijd zijn er nu meer dan twee miljoen kijkoperaties op deze manier uitgevoerd, waarvan Isala er sinds 2004 als nummer 1 in Europa er 3.772 voor haar rekening nam.


Dotteren en stents

Een dotterbehandeling wordt uitgevoerd bij patiënten die met een hartinfarct via de Spoedeisende hulp binnenkomen of bij patiënten die bijvoorbeeld inspanningsgebonden pijn op de borst hebben door hartklachten. Dotteren kan dan een manier zijn om de pijn te verlichten. Tijdens het dotteren wordt via de pols of lies een katheter naar het hart gebracht. Vervolgens wordt met een draadje (wire) als geleider een ballonnetje met een stent in de kransslagader geplaatst om de vernauwing of verstopping op te heffen. Hierdoor kan het bloed weer goed doorstromen. In de meeste gevallen worden patiënten voorafgaand aan een dotterbehandeling gekatheteriseerd. Tijdens een hartkatheterisatie wordt vastgesteld of er sprake is van een vernauwing in de kransslagaders. Afhankelijk van de situatie is een dotterbehandeling geen belastende ingreep. De meeste patiënten kunnen zelfs dezelfde dag weer naar huis.

In deze Isala-folders leest u meer over:

Ervaren en baanbrekend

Isala Hartcentrum is één van de dertig dottercentra in Nederland. Per jaar voeren wij in ons Hartcentrum bij ongeveer 2.000 patiënten een dotterbehandeling uit. In de jaren '80 is in Isala de dotterbehandeling ontwikkeld voor een acuut hartinfarct.

Tip: Neem een kijkje in de Hartkatheterisatiekamer. In deze speciale operatiekamer in het Isala Hartcentrum worden dotterbehandelingen uitgevoerd.

Lees verder: Het artikel waarin Interventiecardioloog Vincent Roolvink vertelt over dotteren binnen Isala Hartcentrum.

 

Hartklepoperatie

Als u in Isala Hartcentrum een hartklepoperatie ondergaat, zijn er verschillende manieren waarop het hartchirurgisch team de niet goed werkende hartklep repareert of vervangt:

Bij de uitvoering van een TAVI of het plaatsen van een MitraClip voeren een hartchirurg en een cardioloog de operatie samen uit.

Met zo min mogelijk belasting voor u als patiënt

Het Isala Hartcentrum is het eerste hartcentrum in Nederland waar een lekkende mitralisklep met behulp van de Da Vinci-operatierobot vervangen kan worden. Hierdoor heeft ons hartchirurgisch team slechts vijf kleine sneetjes nodig om de mitralisklep te vervangen, terwijl in andere ziekenhuizen de gehele borstkas wordt geopend. Onze patiënten herstellen door deze minder belastende manier van opereren sneller en hebben minder kans op complicaties. Het Isala Hartcentrum behoort ook tot de hartcentra van Nederland met een vergunning voor het plaatsen van een nieuwe klep via de liesslagader (TAVI). Door deze manier van opereren, kunnen we u toch helpen als u de belasting van een ingrijpende operatie niet aankunt. Dit is een uitkomst voor patiënten op hoge leeftijd of met een slechte longfunctie.

In het filmpje 'Aortaklepvervanging (TAVI) in Isala Hartcentrum' informeren wij u over de operatie via de TAVI-methode, zodat u zich goed kunt voorbereiden op uw opname.

 

Hartritmestoornissen

Wat de beste manier is om uw hartritmestoornis te behandelen, hangt af van onder andere uw leeftijd, de plaats waar de ritmestoornis ontstaat, de oorzaak en de ernst van de stoornis. Binnen Isala Hartcentrum gaan gedreven artsen samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw klachten en uw wensen. Dit zijn de meestvoorkomende behandelingen bij hartritmestoornissen:

  • ablatie
  • Maze-operatie
  • Mipi-Maze-operatie
  • pacemaker
  • ICD
  • medicijnen.

ICD

Een ICD is net als een pacemaker een klein apparaatje dat ervoor zorgt dat uw hart in het normale tempo en ritme blijft pompen. Als extra functie geeft een ICD een inwendige stroomschok bij een hartstilstand. Daarom wordt een ICD bij u geplaatst als u een gevaarlijke onvoorspelbare hartritmestoornis heeft.

In deze Isala-folders leest u meer over:

Ervaren experts

Isala Hartcentrum is een van de grootste pacemakercentrums van Nederland. Naast onze grote ervaring met het plaatsen van pacemakers, doen wij onderzoek naar het gebruik van nieuwe typen ICD’s en pacemakers. Ook zijn de cardiologen in Isala Hartcentrum expert op het gebied van controle en vervanging van de draden (leads).

Tip: Neem een kijkje in de Hartkatheterisatiekamer, een speciale operatiekamer waar een pacemaker of ICD geïmplanteerd wordt.


Maze-operatie

Als boezemfibrilleren gepaard gaat met een hartklepafwijking, is de Maze-operatie een mogelijkheid. Hiervoor zet Isala Hartcentrum als enige in Nederland de Da Vinci-robot in. Op deze manier kunnen wij moeilijk bereikbare plekken van het hart toch behandelen.

In deze Isala-folders leest u meer over:


Medicijnen

Een operatie is niet altijd nodig of mogelijk. Een aantal hartaandoeningen (kransvatziekten, hartfalen en ritmestoornissen) is ook met medicijnen te behandelen, of met een combinatie van een operatie en medicatie. Hoewel medicijnen prachtige resultaten kunnen geven, kunnen ze ook bijwerkingen geven. Bij verkeerd gebruik kan dit zelfs tot schade leiden. In Isala Hartcentrum kunt u daarom rekenen op persoonlijke begeleiding van betrokken cardiologen, thoracaal chirurgen en andere deskundigen die jaarlijks duizenden patiënten helpen. Zij vertellen u uitvoerig wat de medicijnen die u gebruikt in uw lichaam doen, hoe u ze moet gebruiken en zorgen samen met u voor de juiste dosering.

De Nederlandse Hartstichting biedt goede informatie over de meestvoorgeschreven medicijnen bij hartklachten.


Pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje dat ervoor zorgt dat uw hart in het normale tempo en ritme blijft pompen. Zodra het ritme een afwijking vertoont, geeft een pacemaker een klein stroomstootje af, waardoor het hart weer in het juiste ritme samentrekt. Een pacemaker wordt net onder uw sleutelbeen geïmplanteerd.
Als de hartkamers ongelijktijdig samentrekken (dissynchroon) kan het daarnaast nodig zijn een extra elektrode te plaatsen aan de linkerkant van het hart.

In deze Isala-folders leest u meer over: