ISALA

Topzorg in Isala Hartcentrum

Isala Hartcentrum doet mee aan Meetbaar Beter. Meetbaar Beter is een programma van veertien hartcentra, die hun resultaten publiceren en onderling delen. Met als doel: 

  • Van elkaars resultaten te leren om zo de behandeling van hartaandoeningen in Nederland op het allerhoogste niveau te krijgen en te houden.
  • Patiënten de mogelijkheid te geven de zorg binnen hartcentra te vergelijken.

Meetbaar Beter meet niet alleen de medische uitkomst, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. Het gaat om behandelingen van veel voorkomende hartaandoeningen zoals vernauwde kransslagaders (coronairlijden), hartritmestoornissen (atriumfibrilleren), hartkleplijden en hartfalen. De uitkomsten worden gepubliceerd op www.meetbaarbeter.com. Bij het programma Meetbaar Beter zijn naast ziekenhuizen en hartcentra onder meer zorgverzekeraars VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea, patiëntenorganisatie De Hart&Vaatgroep, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg betrokken.

Transparant zijn

Het vergelijken van de resultaten van hartcentra is ingewikkeld. Wat het vergelijken zo lastig maakt? De grote verschillen die er kunnen zijn binnen de behandelde patiëntgroepen per hartcentrum. Zo kunnen bijvoorbeeld in het ene hartcentrum meer mensen met spoed behandeld zijn dan in het andere. De uitkomsten verschillen dan al van elkaar, los van de gegeven zorg. Isala Hartcentrum is groot voorstander van transparantie en werkt daarom graag mee aan initiatieven zoals Meetbaar Beter die kwaliteit zichtbaar maken.

Isala Safety Check

Een mooi resultaat van deelname aan Meetbaar Beter is het doorvoeren van de Isala Safety Check bij andere hartcentra in Nederland en bij andere operaties binnen ons eigen hartcentrum. Deze extra veiligheidscheck in de operatiekamer vlak voor de start van een hartoperatie is ontwikkeld binnen ons hartcentrum. De check zorgt ervoor dat er minder patiënten overlijden na een hartoperatie en er minder complicaties zijn. In samenwerking met stichting Meetbaar Beter is de Isala Safety Check ook ingevoerd bij andere hartcentra in Nederland.

Bekijk het nieuwsitem in het NOS Journaal en de nieuwsuitzending van RTV Oost over de Isala Safety Check.