ISALA

Over de afdeling

Naast dat u uw kind kunt voorbereiden op de (korte) opname is het voor u zelf ook fijn om te weten wat er komen gaat. Wat neem je mee naar het ziekenhuis, wat gebeurt er op de dag van opname, is bezoek welkom? Wij bereiden u graag goed voor.  

 

 


Afdelingen

Waar uw kind wordt behandeld is afhankelijk van de leeftijd en de zorg die uw kind nodig heeft. Op de verschillende afdelingen wordt uw kind behandeld door gespecialiseerde medewerkers. Voor veelvoorkomende aandoeningen zijn er speciale behandelteams. Deze multidisciplinaire teams bestaan uit onder meer gespecialiseerde verpleegkundigen, kinderfysiotherapeuten, kinderpsychologen en logopedisten.

Verpleegafdeling

De verpleegafdeling is onderverdeeld in drie units:

 • Medium care en high care neonatologie; unit voor te vroeg geboren en zieke pasgeboren baby’s die medium of high care nodig hebben.
 • Dagverpleging; unit voor kinderen en jongeren tot 18 jaar voor onderzoeken, kleine operaties en ingrepen.
 • Kinderafdeling; unit voor kinderen en jongeren tot 18 jaar voor onderzoeken, operaties en ingrepen. Zij verblijven hier één of meerdere nachten.
 

Poliklinieken op verschillende locaties

De poliklinieken van de afdeling Kindergeneeskunde zijn voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Afhankelijk van de klachten kan uw kind behandeld worden op één van onze poliklinieken. Gaat het om een kleine ingreep, dan wordt uw kind vanuit de polikliniek vaak doorverwezen naar de dagverpleging. Ondergaat uw kind een zwaardere ingreep, dan wordt het doorverwezen naar de kinderafdeling. Bekijk de poliklinieken van de afdeling Kindergeneeskunde.

Neonatale intensive care

De afdeling Neonatale intensive care geeft intensieve zorg aan te vroeg geboren en zieke pasgeboren baby’s. Uw kindje wordt hier opgenomen wanneer er belangrijke functies verstoord zijn, de zwangerschapsduur onder de 32 weken ligt of het gewicht van uw kindje onder de 1.000 gram is.

Bekijk de film over de Neonatale intensive care en maak kennis met de afdeling en onze medewerkers.


Opnamedag

Op de dag van opname meldt u zich met uw kind bij de centrale balie in de Centrale hal van het ziekenhuis. Zij verwijzen u door naar de verpleegafdeling. Voor het verblijf op de verpleegafdeling neemt u het volgende mee:

 • verzekeringspasje of –papieren van uw kind
 • identiteitsbewijs van uw kind
 • een knuffel en wat eigen speelgoed
 • eigen drinkfles/tuitbeker/fopspeen
 • nachtkleding en sloffen
 • tandenborstel, tandpasta, kam, zeep, enzovoort
 • kleding, ondergoed, schoenen
 • mobiele telefoon, tablet of laptop
 • medicijnen (als uw kind deze gebruikt). 

Informeer de verpleegkundige op de afdeling alstublieft over de volgende zaken:

 • medicijnen van uw kind (als uw kind deze gebruikt)
 • allergieën van uw kind. Als uw kind allergisch is voor bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen, is het belangrijk dat wij hiermee rekening houden.
 • recent contact met kinderziekten.

Lees meer over de gang van zaken op de kinderafdeling.


Verblijf op de afdeling

Op de afdeling Kindergeneeskunde proberen wij het verblijf zo prettig mogelijk te maken voor uw kind. Daarbij gaan wij als volgt te werk:

 • Uw kind ligt – zo mogelijk – alleen of samen met leeftijdgenoten op een kamer.
 • Eten en drinken wordt verzorgd door de voedingsassistente en de verpleegkundige van de afdeling.
 • Uw kind kan spelen en ontspannen. Zo zijn er voldoende voorzieningen op de verpleegafdeling. Ook komen er wekelijks CliniClowns op bezoek. Lees voor meer informatie: 'Wat kan je er doen?'

Uw kind kan om verschillende redenen verblijven op de verpleegafdeling. Afhankelijk van de opnamereden ziet u de arts voor, tijdens, of na het onderzoek en/of bij de nacontrole.

Als een specialist van de afdeling Kindergeneeskunde uw kind behandelt, valt uw zoon of dochter voor de dagelijkse zorg onder de verantwoordelijkheid van de kinderarts, geholpen door de zaalarts. Indien nodig vindt er overleg met andere behandelende specialisten plaats. Bij dagopname komt de arts niet altijd langs. U kunt deze dan spreken op de polikliniek, bij de nacontrole na de behandeling. 

Als uw kind door een andere specialist wordt behandeld, bijvoorbeeld een chirurg of een KNO-arts, dan valt de zorg voor uw kind onder dit specialisme. Er komt een specialist of arts-assistent bij uw kind voor de visite. Zij bespreken de behandeling die uw kind gaat krijgen. Het tijdstip van de visite hangt af van het programma van de arts.


Voorzieningen

De afdeling Kindergeneeskunde biedt naast voorzieningen voor kinderen ook allerlei voorzieningen voor ouders.

Ouderkamer

Op de afdeling Kindergeneeskunde is een ouderkamer, waar u altijd terecht kunt. Bijvoorbeeld om andere ouders te ontmoeten of om even rustig een kopje koffie of thee te drinken. Ook staat er op de kamer een koelkast waar u gebruik van mag maken. 

Ronald McDonaldhuiskamer

Naast de speelkamer, tegenover de kinderafdeling, bevindt zich de Ronald McDonaldhuiskamer. Hier kunt u als ouder de ziekenhuissfeer even vergeten. U kunt in deze huiselijke omgeving onder andere koffie drinken of lezen. De kamer is geopend van 9.30 tot 21.30 uur.

 
 

Ouderparticipatie

De afdeling Kindergeneeskunde wil u als ouder zoveel mogelijk betrekken bij de zorg voor uw kind. Het contact tussen u en uw kind vinden wij erg belangrijk. 

In het geval van een pasgeborene kunt u bijvoorbeeld uw kind aanraken en strelen, of gebruikmaken van de kangoeroemethode. Hierbij ligt het kind op de blote borst van de vader of moeder. Verder stimuleren wij u om een deel van de verzorging over te nemen, zodat u uw kindje nog beter leert kennen. Luiers verschonen, wassen en temperaturen zijn hier voorbeelden van. 

Kinderen die wat ouder zijn kunt u zelf de dagelijkse verzorging geven. Denk aan wassen, verschonen, eten geven of samen eten en nachtkleding aantrekken. Zeker voor jonge kinderen is dit vertrouwd. De verpleegkundigen verrichten de verpleegkundige handelingen. Overlegt u met hen wanneer u komt en wat de mogelijkheden zijn (deze zijn afhankelijk van de conditie van uw kind).

Meegaan bij onderzoek/operatie

Als uw kind een onderzoek moet ondergaan, kunt u daar als ouder/verzorger bijna altijd bij zijn. Helaas kunnen we niet altijd van tevoren zeggen wanneer een onderzoek precies plaatsvindt. Dit door de (drukke) planningen van de betrokken afdelingen, zoals de röntgenafdeling en het laboratorium. Hiervoor vragen we uw begrip. 

Moet uw kind geopereerd worden, dan kunt u in de operatiekamer blijven totdat uw kind slaapt. Een verpleegkundige of pedagogisch medewerker gaat met u mee. Na de operatie mag u of uw partner naar uw kind op de uitslaapkamer. 

Rooming-in

Rooming-in op de afdeling werkt als volgt:

 • Er kan één ouder of verzorger blijven slapen
 • U slaapt op een slaapbank, in de ruimte waar uw kind wordt verzorgd
 • U kunt op de afdeling douchen
 • Voor beddengoed, handdoek en washand wordt gezorgd
 • Wij zorgen voor een gratis ontbijt; de overige maaltijden dient u zelf te regelen
 • Het is verstandig om niet op blote voeten over de gang te lopen
 • Wilt u gepaste nachtkleding dragen?
Let op
Rooming-in kan vermoeiend zijn.

Rooming-in betekent: slapen op een afdeling waar het rumoerig kan zijn. Misschien slapen er nog meer ouders op de kamer waar uw kind (met anderen) verblijft. Ook komt er ‘s nachts regelmatig een verpleegkundige bij uw kind kijken. Als uw kind dan zorg nodig heeft, wordt u daar zoveel mogelijk bij betrokken. Rooming-in kan dus vermoeiend zijn. Zeker voor kraamvrouwen is het belangrijk hiermee rekening te houden. Overdag kunnen kraamvrouwen even rusten. U kunt dit aangeven bij de verpleegkundige, zij helpt u verder.

Ronald McDonald Huis

Voor de afdeling Kindergeneeskunde is een Ronald McDonald Huis beschikbaar. Dit ligt op ongeveer vijf minuten lopen van Isala. 

Het Ronald McDonald Huis biedt gezinnen met een ziek kind een ‘thuis ver van huis’. Het contact met ouders, broertjes en zusjes is voor zieke kinderen erg belangrijk. In het Ronald McDonald Huis kan uw gezinsleven een beetje doorgaan. Ook heeft u steun aan de medewerkers van het Ronald McDonald Huis, de vrijwilligers en andere ouders.

Wilt u met meer personen overnachten in de buurt van uw kind? Ook dan kunt u terecht in het Ronald McDonald Huis. Voor meer informatie, zie www.ronaldmcdonaldhuiszwolle.nl.


Bezoek

Als ouders van een kind bent u de hele dag welkom. Wij beschouwen u niet als ‘bezoek’. Wel is er van 12.00 tot 14.00 uur rust op de afdeling. Wij vragen u hier rekening mee te houden.

Voor ander bezoek geldt een aantal regels. Dit vanwege de rust van uw kind en andere kinderen:

 • De bezoektijden zijn van 14.00 tot 19.00 uur.
 • Er kunnen maximaal twee personen bij uw kind zijn. Meer bezoek is te druk voor uw kind en andere kinderen.
 • Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding van een volwassene op bezoek komen.
 • Familieleden, vriendjes of vriendinnetjes die ziek zijn, mogen niet op bezoek komen. Dit vanwege besmettingsgevaar.
 • Wij geven familie en vrienden geen informatie over de toestand van uw kind. Hierover spreken we alleen met ouders.
 • Wilt u als ouder aan de verpleging doorgeven wanneer familie en vrienden zonder u op bezoek komen?

Uitstel opname

Soms stellen wij de opname van uw kind uit, omdat uw kind ziek of koortsig is op de dag van opname. Of uw kind heeft in de periode voor opname contact gehad met kinderen die een besmettelijke ziekte hebben. Denk hierbij aan bof, rode hond, waterpokken of geelzucht. In beide gevallen is het belangrijk dat u direct contact opneemt met de afdeling Kindergeneeskunde.

 

*Waar ‘ouders’ staat kan ook ‘verzorgers’ gelezen worden.