ISALA

Over de afdeling

​De psycholoog die werkzaam is in een ziekenhuis heeft specifieke kennis op het gebied van het grensvlak tussen de psychologie en de medische wetenschap. Hij of zij heeft onder andere kennis van het omgaan met chronische of ernstige ziekten, de relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen, het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties, methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden en de invloed van medicatie op gedrag.

Nauw overleg

Er is nauw overleg tussen de medisch specialist en de psycholoog. De psycholoog verricht psychologisch onderzoek en behandeling. Een deel van het psychologisch onderzoek kan worden uitgevoerd door een psychologisch medewerker. De psycholoog biedt hulp aan patiënten van alle leeftijden.
Binnen Isala werken diverse medisch psychologen. Zij hebben verschillende aandachtsgebieden zoals neurologie, cardiologie of interne geneeskunde. Ook wordt onderscheid gemaakt in de begeleiding van volwassenen of kinderen (tot 18 jaar).

Emotionele kwetsbaarheid kan iedereen overkomen. Om dat duidelijk te maken, heeft de afdeling Medische psychologie van Isala een welkomstfilm gemaakt. Daarin worden behandelmethoden uitgelegd en komen patiënten aan het woord.