ISALA

Over de afdeling

​Op de polikliniek Nefrologie komen patiënten met nierfunctiestoornissen door diabetes of hoge bloeddruk of nierproblemen als nierstenen, cysten en nierontstekingen. Ook wanneer u al behandeld wordt met hemodialyse of peritoneaaldialyse of een niertransplantatie heeft ondergaan, komt u regelmatig voor controle op de polikliniek Nefrologie. U kunt bij ons op de polikliniek terecht in Zwolle, Meppel, Kampen, Steenwijk en Heerde.

Multidisciplinair Project Nierfalen

Sinds 2007 werken op de polikliniek Nefrologie vertegenwoordigers van diverse vakgebieden (disciplines) samen. Naast de nefroloog heeft u contact met een verpleegkundig specialist, diëtist, een maatschappelijk werker of een voorlichtingsverpleegkundige. Ook kunt u in contact komen met een vertegenwoordiger van de patiëntenvereniging.

Het team bespreekt met u allerlei zaken rondom leven met een nierziekte en met dialyse, bijvoorbeeld welke veranderingen er plaatsvinden in het dagelijkse leven en op welke wijze u kunt bijdragen aan het uitstellen van dialyse. U krijgt uitleg over medicijnen, voeding en ondersteuning bij leefstijlaanpassing. Als dialyse onvermijdelijk is, wordt besproken welke behandelvormen er mogelijk zijn en wat voor u de beste keuze is, passend bij uw leven.

Voorlichting

In groepsverband

Twee keer per jaar wordt er een groepstraining aangeboden. Iedere groepstraining bestaat uit een serie van vier avonden waarin informatie wordt gegeven over nierziekten en behandeling. Ook wordt er aandacht besteed aan wat u zelf kunt doen om de achteruitgang van de nieren te vertragen.

Voor deze groepstraining worden u en uw partner, familie en vrienden uitgenodigd. Tijdens deze avonden kunt u met andere nierpatiënten ervaringen uitwisselen

Individueel

Naast de groepsvoorlichting is er de mogelijkheid voor individuele gesprekken. Wij bieden u vier gesprekken aan met daarin de voorlichting over de diverse behandelvormen. Ook is er voldoende tijd voor uw vragen en eventuele onduidelijkheden. De zorg voor een shunt of katheter – als deze bij u is aangelegd – en de hepatitisvaccinatie vinden ook plaats tijdens deze individuele gesprekken.

Transplantatie

Wij werken samen met de transplantatieafdelingen van het Radboudumc in Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Medewerkers van de transplantatieafdeling van het UMCG verzorgen één à twee keer per jaar een voorlichtingsavond in het hoofdgebouw van Isala.

Verwijzing

Bent u door uw huisarts doorverwezen naar de polikliniek Nefrologie in Zwolle, Meppel, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak. Zie ook: zelf uw afspraak plannen.