ISALA

Over de afdeling

U komt op de afdeling Orthopedie in Isala als u bewegingsklachten heeft aan uw lichaam. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in onderstaande klachten. Wilt u hier meer over lezen en uw behandelteam ontmoeten, klik dan op het juistje icoontje.

 

 


Knie

Wij hebben een gespecialiseerd team om uw knieklachten te behandelen. Het team bestaat uit orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten en physician assistants. Er is bovendien veel samenwerking met de sportartsen voor een optimaal behandelplan.


Van links naar rechts, van boven naar onder: drs. Van Haastrecht, G. Dolleman, drs. Haeseker, drs. Groot, drs. Van Egmond, dr. Tulp en dr. Zuurmond.


Letsels van de knie

Wij hebben veel ervaring op het gebied van bandreconstructies en knieletsels. Jaarlijks opereren wij meer dan 150 patiënten aan een voorste kruisband, met goede resultaten. Met gecombineerde bandletsels bij actieve (top)sporters hebben wij veel ervaring en kunnen wij u daarin goed adviseren en behandelen.

Kraakbeenschade is een lastig probleem voor patiënten. Door een goede beoordeling en het opstellen van een plan kunnen wij met ons gespecialiseerde team de meeste kraakbeenletsels volgens de huidige inzichten behandelen.

Artrose

Een veelvoorkomende aandoening aan de knie is slijtage; ook wel artrose genoemd. Artrose betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen van uw gewrichten afneemt. In dit geval gaat het om het kraakbeen van uw kniegewricht. Uw orthopedisch chirurg bespreekt met u de verschillende oorzaken. In sommige gevallen kan een standscorrectie veel herstel van functie bieden. Op dit gebied beschikken onze gespecialiseerde orthopedisch chirurgen over veel ervaring.

Als een knieprothese nodig is om de klachten van de artrose te verhelpen, kunnen wij u goed adviseren over de mogelijkheden en het behandelplan. In Isala doen wij meer dan 500 knievervangingen per jaar, waarvan wij de resultaten volgens de laatste inzichten bijhouden. Om u optimaal te helpen bij het herstel, ontwikkelden wij een behandeltraject met een korte opnameduur (Fast Fit) en uitgebreide ondersteuning rondom de operatie.

Door onze ervaring in knieoperaties en het aantal behandelingen die wij gespecialiseerd uitvoeren, kunnen wij kwalitatief hoge zorg leveren. Wij blijven continue werken aan de verbetering van de uitkomsten.

Patientenfolders


Heup

Wij behandelen patiënten met uiteenlopende heupklachten. Deze klachten zijn vaak complex en verdienen gespecialiseerde orthopedisch chirurgisch en fysiotherapeutische behandeling. Zo kunnen wij de juiste diagnose stellen en samen met u de juiste behandeling kiezen.

Van links naar rechts, van boven naar onder. Drs. Van Haastrecht, drs. Groot, dr. Janus, dr. Tulp, dr. Mostert, drs. Haeseker, drs. Van Solinge, dr. Ettema, drs. Luning en dr. Verheyen.

Patientenfolders


Schouder en elleboog

Schouderklachten kunnen al langer bestaan, of zijn recent ontwikkeld. Door de uitgebreide ervaring van de orthopedisch chirurgen en goede samenwerking met fysiotherapeuten in de regio bent u in Isala op de juiste plek voor uw behandeling.

Behandelteam

Naast het behandelteam voor schouderklachten, is er een gespecialiseerd operatieteam. Ook werken wij intensief samen met fysiotherapeuten in de regio die gespecialiseerd zijn in schouderklachten. Via het SchouderNetwerk Groot Zwolle (SNGZ) wordt de kennis en behandeling van schouderproblemen gedeeld.

De orthopedisch chirurgen zijn verder gespecialiseerd in de behandeling van schouderoperaties, zowel de meest voorkomende als de meer complexe ingrepen. Arthroscopieën (kijkoperaties) voor instabiliteit, peesletsels, kalkdeposities, bepaalde breuken, frozen shoulder worden uitgevoerd. Maar ook minder voorkomende klachten op basis van cysten of zenuwbeknelling behandelen wij via een kijkoperatie.

Ook het plaatsen van een schouderprothese valt binnen onze expertise. Samen met u bespreekt de orthopedisch chirurg de mogelijkheden, zodat u samen kiest voor het beste behandeltraject.


Van links naar rechts, van boven naar onder: G. Dolleman, dr. Zuurmond, drs. Groot, drs. Van Haastrecht, dr. Janus.

Aandoeningen

 • instabiliteit van de schouder
 • slijtage van de schouder
 • peesletsel van de schouder
 • slijtage van het AC-gewricht.

Operaties aan de schouder

De in de schouder gespecialiseerde orthopedisch chirurgen voeren in principe alle ingrepen aan de schouder zelf uit en maken daarbij gebruik van internationaal erkende richtlijnen. Bij zeer hoog complexe ingrepen wordt de ingreep door twee orthopedisch chirurgen uitgevoerd. U revalideert samen met een fysiotherapeut die is aangesloten bij het SNGZ (SchouderNetwerk).

Bij protheses vindt controle van de geleverde kwaliteit plaats door registratie in:

 • PRECIES database voor infecties
 • PROMS database met betrekking tot de ervaren winst voor de patiënt
 • LROI database voor langjarige kwaliteitscontrole.

Elleboog

De elleboog bestaat uit drie botten; het spaakbeen, de ellepijp en de bovenarm. Banden en pezen verstevigen het gewricht. Door inwerkend geweld, overbelasting of ontwikkelingsstoornissen kunnen klachten ontstaan.

Behandelteam

Ons behandelteam heeft veel ervaring met de operatieve mogelijkheden bij standsafwijkingen na breuken, losse botfragmenten in het gewricht die slotklachten kunnen geven, slijmbeursontstekingen, OD haard, instabiliteit en beginnende arthrose. Sommige aandoeningen kunnen via een a’scopie worden behandeld, voor andere is een open ingreep nodig.

Patiëntenfolders


Rug

In Isala behandelen wij patiënten met uiteenlopende wervelkolomklachten. Deze klachten zijn vaak complex en verdienen gespecialiseerde orthopedisch chirurgisch en fysiotherapeutische behandeling. Zo kunnen wij de juiste diagnose stellen en samen met u de juiste behandeling kiezen.

Behandelteam

Het behandelteam voor rugklachten bestaat uit wervelkolomchirurgen, een verpleegkundig specialist, fysiotherapeuten en een operatieteam. Onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in complexe, chirurgische behandelingen van de wervelkolom, maar zeker ook in de meer gebruikelijke rugoperaties, zoals een spondylodese of een decompressie- of herniaoperatie. Ook voeren wij operaties uit voor patiënten met scoliose. Deze complexe wervelkolomingreep vindt in slechts tien ziekenhuizen in Nederland plaats.


Van links naar rechts: G. Dolleman, dr. Mostert, P. Festen en drs. Van Solinge.


Samenwerking

Omdat klachten in de rug verschillende oorzaken kunnen hebben, werkt de afdeling Orthopedie in Isala nauw samen met de pijnspecialist, revalidatiearts, gespecialiseerde fysiotherapeut en eventueel een medisch psycholoog. Doordat wij werken met gecombineerde poliklinieken waarbij de orthopedisch chirurg en fysiotherapeut samen de patiënt beoordelen, kunnen we in relatief korte tijd een compleet plaatje van uw klacht maken. Vervolgens kiezen wij samen met u voor het beste behandeltraject. Het komt regelmatig voor dat een operatie niet de juiste keuze is, of dat de klachten met gerichte, gespecialiseerde fysiotherapie kunnen verminderen.

Rugnetwerk

Het rugnetwerk Zwolle is een samenwerkingsverband tussen gespecialiseerde fysiotherapeuten en medisch specialisten in en rond Zwolle. Door gebundelde krachten en korte lijnen tussen de verschillende disciplines bieden wij optimale kwaliteit van zorg voor uw rugklachten. Het gaat om rugzorg met en zonder operatie. Binnen deze samenwerking staat de zorg voor u als patiënt centraal. De samenwerking wordt versterkt door de onderlinge korte lijnen en een uniforme aanpak in de behandeling.

Aandoeningen

 • hernia van de tussenwervelschijf (HNP)
 • kanaalstenose (vernauwing)
 • afschuiven van de wervels ten opzichte van elkaar (spondylolisthesis)
 • wervelbreuk (ook bij botontkalking)
 • kromming van de rug (scoliose bij zowel kinderen als bij volwassenen)
 • uitzaaiing van kanker in wervels (metastase) met instabiliteit of zenuw beknelling als gevolg
 • slijtage van de tussenwervelschijf met of zonder beknelde zenuw
 • infectie in de rug (spondylodiscitis)
 • failed back surgery syndroom (aanhoudende klachten bij patiënten die eerder al eens aan de rug zijn geopereerd)
 • aspecifieke lage rugpijn.

Operaties aan de rug

De wervelkolomchirurgen in Isala voeren in principe alle vormen van operaties aan de wervelkolom uit. Voor de behandelingen aan de wervelkolom wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van internationaal erkende richtlijnen. Het operatiepallet omvat de volgende operaties:

 • decompressie (bij hernia en kanaalstenose)
 • spondylodese operatie (vastzetten wervels) bij:
 • instabiliteit
 • wervelbreuk
 • scoliose correctie
 • uitzaaiing van kanker
 • infectie
 • slijtage met of zonder beknelde zenuw
 • hersteloperatie na eerdere rugoperatie.

Psychische ondersteuning

In sommige gevallen kan de oorzaak van de rugklachten onduidelijk zijn of bijvoorbeeld door stress veroorzaakt worden. De klachten kunnen dan ook psychisch voor problemen zorgen. We werken nauw samen met de medisch psycholoog en in overleg met u kunnen we ook aandacht aan de psychologische impact van deze rugklachten geven. De afdelingen Neurochirurgie en Orthopedie werken als wervelkolomchirurgen veel samen. Wij hebben een gezamenlijke bespreking waarbij de ingewikkelde casuïstiek samen wordt besproken. In sommige gevallen wordt een operatie door zowel de orthopedisch- als de neurochirurg uitgevoerd. Het gaat hierbij om meer complexere aandoeningen, waarbij wij in Isala gecombineerde sessies kunnen uitvoeren.

Patiëntenfolders


Voet en enkel

Uw voeten dragen u de hele dag. Als elke stap u pijn bezorgt, heeft u de beste zorg nodig om van uw klachten af te komen. Het Isala Beweegcentrum slaat voor de beste zorg bij voet- en enkelklachten de handen in één met het team van Kemerink binnen het Expertisecentrum Voet & Beweging, op een steenworp afstand van het ziekenhuis in Zwolle. 

Door deze samenwerking kunt u in het Expertisecentrum Voet & Beweging zowel terecht voor medische zorg op het spreekuur van een orthopeed van Isala als voor aanvullende zorg van een podotherapeut, register-podoloog, fysiotherapeut, pedicure of orthopedisch schoentechnicus. Kortom, de beste zorg voor uw voeten onder één dak.

Als u door uw huisarts met voet- of enkelklachten wordt verwezen naar een orthopeed, komt u op het spreekuur van het Isala Beweegcentrum in het Expertisecentrum Voet & Beweging. Tijdens uw afspraak kijkt uw orthopeed met een brede blik naar uw klachten. Samen met u overlegt hij welke behandeling u kan helpen op weg naar pijnvrij bewegen. Wellicht heeft u naast orthopedische zorg ook fysiotherapie nodig of aangepaste schoenen op maat gemaakt door de schoentechnicus? In het Expertisecentrum Voet & Beweging werken al deze in voet- en enkelklachten gespecialiseerde zorgverleners onder één dak. Zo bent u verzekerd van perfect op elkaar afgestemde zorg door een multidisciplinair team van uiteenlopende zorgverleners. 

Behandelteam

Drie van onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.


Van links naar rechts: drs. Luning, dr. Verheyen, drs. Van Egmond


Behandelingen

Waarvoor kunt u in het Expertisecentrum Voet & Beweging terecht? Eigenlijk is het antwoord: waarvoor niet. Bij alle klachten aan uw voeten of enkels bent u hier aan het juiste adres voor specialistische zorg. Voor behandeling van voorvoetklachten en voetvorm- en voetstandafwijkingen. Maar ook voor aandoeningen als een scheve grote teen (hallux valgus), klauw- of hamertenen of standsveranderingen van uw voet- of enkelgewrichten door slijtage (artrose) of reuma. In veel gevallen kunt u voor uw gehele behandeltraject in het Expertisecentrum Voet & Beweging terecht. Alleen als u moet worden opgenomen of geopereerd, vindt dat in het ziekenhuis plaats. Van elke honderd patiënten die het expertisecentrum met voet- en enkelklachten bezoeken, is bij slechts twaalf patiënten een operatie nodig. Dit betekent dat de niet-operatieve behandeling een erg belangrijke plaats inneemt.
 

Operatie

Als een operatie wel nodig is om uw klachten te verhelpen, vinden de operatie en de eventuele opname plaats in het ziekenhuis. Voor controle en een eventuele nabehandeling komt u daarna gewoon weer naar het Expertisecentrum Voet & Beweging. Aandoeningen die voor een operatie in aanmerking komen zijn:
 • Hallux valgus: scheve grote teen, klachten zijn zwelling aan binnenzijde van het gewricht (knok), vaak schoeiselproblematiek. Hiervoor zijn meer dan honderd operaties beschreven waaruit wij een vijftal selecteerden die we in vrijwel alle gevallen toepassen.
 • Hallux rigidus: artrose/slijtage van het grote teen-gewricht. Het gewricht kan worden 'schoongemaakt' of vastgezet. Uw orthopeed kijkt samen met u wat voor u de beste optie is.
 • Klauwteen: hinderlijke en pijnlijke gebogen teen die met een operatie uitgestrekt kan worden.
 • Mortons neuroom: hinderlijke zenuwknoop in de voorvoet meestal tussen de 2e/3e of 3e/4e teen. Dit kunnen wij vaak goed oplossen met steunzolen en schoenadvies; soms is een operatie de beste optie.
 • Knikplatvoet en holvoet: als een operatie nodig is dan is dit een uitgebreide ingreep met het corrigeren, verplaatsen en vastzetten van bot(ten)/gewricht(en) met platen/schroeven al dan niet gecombineerd met het verzetten van pezen; langdurige gipsperiode (6 - 12 weken).
 • Enkel-artrose: slijtage van de enkel, als een schoenaanpassing geen optie (meer) is dan kan gedacht worden over het vastzetten/verstijven van het enkelgewricht met schroeven/plaat/penfixatie in het merg. Soms is het plaatsen van een enkelprothese ook een optie.
 • Instabiliteit enkelbanden: aantrekken van de eigen enkelband, regelmatig gecombineerd met een kunstenkelband.
 • Artroscopie (kijkoperatie) enkel: verwijderen van extra bot (botuitsteeksels), los bot of behandelen van klein kraakbeendefect. Dit kan via een voorste- en/of achterste enkelartroscopie.
 • Instabiliteit peroneuspezen (pezen achter buitenenkel): herstellen van eventuele schade aan ede pees/pezen met stabiliseren ervan.
 • Achillespeesklachten en fasciitis plantaris (ook aangeduid met verwarrende term 'hielspoor'): erg hinderlijke overbelastingsproblematiek. In heel enkele gevallen helpt een operatie.

Afspraak

Het Expertisecentrum Voet & Beweging is gevestigd op een steenworp afstand van het ziekenhuis in Zwolle. Uw behandeling vindt plaats in een modern gebouw met ruime behandelkamers, trainingsfaciliteiten en hoogwaardige medische apparatuur, bijvoorbeeld voor scans of bewegingsanalyses.

Om het spreekuur van de orthopeed in het Expertisecentrum Voet & Beweging te bezoeken, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Een behandeling door de orthopeed wordt volledig voorgoed door uw zorgverzekeraar, net als een behandeling in het ziekenhuis. Uiteraard dient u wel rekening te houden met uw eigen risico.

Patiëntenfolders


Kinderorthopedie

De afdeling Orthopedie van Isala heeft zich in de afgelopen 40 jaar uitgebreid gespecialiseerd in kinderen met een aangeboren of verkregen aandoening van het steun- en bewegingsapparaat. Dit kunnen zowel de aangeboren aandoeningen als ontwikkelingsproblemen betreffen.

Behandelteam

In ons behandelteam werken twee zeer ervaren kinderorthopeden. Gezamenlijk bieden zij, eventueel in samenwerking met andere specialismen (zoals de kinderfysiotherapeut) uw kind de meest passende behandeling. Op zuigelingenleeftijd bestaat de diagnostiek en behandeling van aangeboren aandoeningen, vaak uit een intensieve samenwerking met andere specialismes zoals Genetica, Radiologie, Kinderneurologie, Kinderfysiotherapie, Urologie en Revalidatiegeneeskunde.


Van links naar rechts: dr. Mostert, dr. Janus, drs. Van Egmond


Isala heeft, als één van de weinige centra, een verwijsstatus voor kinderen met klompvoetjes. Door de unieke interne samenwerking kunnen wij de behandeling voor uw kindje al direct na de geboorte opstarten. Deze behandeling vindt plaats volgens de huidige richtlijnen klompvoetbehandelingen.

Expertise
Binnen de kinderorthopedie begeleiden we veel kinderen met heupdysplasie, de ziekte van Perthes, epifysiolysis van de heup, maar ook andere groei- en ontwikkelingsstoornissen. Speciale expertise is opgebouwd met de begeleiding en eventuele operatieve correctie van scoliosen. Isala neemt hier, als niet-academisch ziekenhuis, een unieke positie in. Wij bieden basis- en topzorg en kunnen hierdoor een breed pallet aan noodzakelijke ingrepen bieden in nauwe samenwerking met de benodigde specialismen. Ook als uw kind extra zorg behoeft!

Zowel de kinderafdeling, de medewerkers op de operatiekamer, de gipsverbandmeesters en anderen zijn ervaren in de begeleiding van kinderen en zetten zich in om het verblijf in Isala zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wanneer u of uw kind niet tevreden is met de begeleiding of het uiteindelijke resultaat staan wij open voor verbetering. Feedback geeft ons de kans om onze zorg te verbeteren.

Gecombineerde poliklinieken

Wij werken voor de Spina Bifida, de Infantiele Encefalopathie en Neuromusculaire Aandoeningen nauw samen met de afdelingen Kinderneurologie, Revalidatie, Urologie, Kinderfysiotherapie en Logopedie. Uw kind wordt door een multidisciplinair team gezien; dit team maakt een behandelplan op maat. Vaak kunnen de bezoeken op één dag gepland. 
Isala biedt ook het zeer jonge kind met de leeftijd onder één jaar unieke mogelijkheden, door de expertise rondom narcose en eventuele intensive care.

Overgang naar orthopedie voor jong volwassenen

Vanuit de kinderorthopedie is er een naadloze overgang naar de orthopedie bij adolescenten en jong volwassenen. Ook voor deze groep jonge patiënten is een gewrichtsbehoudende behandeling het uitgangspunt.

Patiëntenfolders


Sportorthopedie

De afdeling Orthopedie van Isala is dagelijks betrokken bij de behandeling en begeleiding van sportgerelateerde aandoeningen. Dit geldt voor zowel topsporters als recreatieve sporters. Er is een nauwe samenwerking binnen ons centrum tussen de sportorthopedisch chirurg en de sportarts om tot een goed behandelplan te komen. Wij behandelen veelal met succes alle takken van (top)sport.

Van links naar rechts: dr. Brandon, drs. Van Solinge, dr. Zuurmond, drs. Van Egmond

Juiste behandelmethode

Voor bijzondere situaties of vragen is er een speciaal sportorthopedisch spreekuur. De gecombineerde aanpak is een duidelijke meerwaarde bij het behandeltraject van bijzondere letsels. U kunt in de polikliniek terecht met een doorverwijzing van uw sportarts of orthopedisch chirurg. Door de expertise van de sportarts en de orthopedisch chirurg te combineren, wordt op zeer deskundige wijze de juiste behandelmethode gekozen.

De sportorthopedisch specialisten zijn op de hoogte van de laatste technieken en behandelmethoden en beschikken over connecties met sportfysiotherapeuten, clubartsen en coaches. Wij bieden vrijwel alle behandelingen door middel van een operatie of een begeleidingstraject. Dr. Rutger Zuurmond: 'Bij elke patiënt met een letsel of blessure wegen wij altijd zorgvuldig af welke behandeling het beste past om snel op hoog niveau terug te keren in de sport. Of dit nu recreatief of topsport betreft, dit is voor ieder individu belangrijk.'

Patiëntenfolders


Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta (OI)

Osteogenesis Imperfecta (OI) is een zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening. Het meest opvallende kenmerk van OI is de grote breekbaarheid van de botten. Andere kenmerken zijn slechthorendheid, blauw oogwit, achterblijvende groei en vervormingen van de botten. De symptomen verschillen sterk per persoon en per levensfase. OI is niet te genezen. De negatieve gevolgen van OI kunnen wel beperkt worden door een goede begeleiding en behandeling.

Expertise
Bij het Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta werken verschillende zorgverleners samen die beschikken over specifieke vakkundigheid (expertise) op het gebied van Osteogenesis Imperfecta (OI). Het centrum ontvangt jaarlijks een groot aantal volwassen patiënten met OI, waardoor wij veel ervaring hebben met deze complexe en zeldzame aandoening.

De ruime ervaring en het hoge kennisniveau binnen het Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta komen ten goede aan kwalitatief goede diagnostiek, zorg, behandeling en voorlichting aan mensen met OI en hun zorgverleners.

A. Harsevoort

Patiëntenfolders