ISALA

Over de afdeling

​Isala doet mee aan een internationaal klinisch wetenschappelijk onderzoek naar een mogelijk nieuwe behandeloptie voor patiënten met mediale kniepijn (pijn aan de binnenkant van de knie) als gevolg van artrose. Aan het Latella-2-onderzoek doen patiënten mee met symptomen van slijtage aan de binnenkant van de knie, bij wie niet-operatieve behandelingen (geneesmiddelen, braces, injecties of fysiotherapie) niet geholpen hebben.

De ziekenhuizen die op dit moment in Nederland aan dit onderzoek mee doen zijn het Slotervaartziekenhuis (Amsterdam), St. Anna Ziekenhuis (Geldrop), Maastricht UMC (Maastricht) en Isala (Zwolle). Cotera, Inc. (VS) is de sponsor van dit wetenschappelijke onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van het Latella-implantaat wanneer dit gebruikt wordt ter behandeling van pijn in de knie als gevolg van mediale artrose.

Artrose

Meer dan 35 miljoen mensen in Europa hebben artrose. Het is een ziekte die zich steeds verder uitbreidt (progressief) en leidt tot vermindering van lichaamsfuncties (degeneratief) door afbraak van het kraakbeen, de beschermende laag die de uiteinden bedekt van botten die tegen elkaar schuiven bij het bewegen van gewrichten.
In de loop van de tijd kan het kraakbeen slijten, wat leidt tot dunne plekken of zelfs direct bot-op-botcontact. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid in het gewricht. Artrose komt doorgaans meer voor aan de binnenkant van de knie dan aan de buitenkant. Het Latella-implantaat is speciaal ontworpen tegen de pijn aan de binnenkant van de knie doordat het implantaat het lichaamsgewicht evenwichtiger verdeelt over het kniegewricht.

 

Operatie en onderzoek

Patiënten die mee doen aan het Latella-2-onderzoek ondergaan een operatie waarbij een speciaal vormgegeven metalen plaat, het Latella-implantaat, wordt geplaatst onder de spieren aan de zijkant van het been (de iliotibiale band of IT-band) en wordt vastgezet met 5 schroeven.
Het implantaat is bedoeld om het lichaamsgewicht evenwichtiger te verdelen over het kniegewricht, waardoor de pijn aan de binnenkant van de knie afneemt.
Omdat het implantaat is ontworpen om weer verwijderd te kunnen worden en het kniegewricht tijdens deze operatie met rust wordt gelaten, blijven operatieve opties in de toekomst, zoals gewricht vervangende ingrepen, mogelijk.

Het Latella-implantaat


Na de operatie krijgen alle deelnemende patiënten een fysiotherapiebehandeling en worden ze in de loop van de twee jaar na de operatie regelmatig gevolgd. De follow-up bezoeken bestaan uit bezoeken aan de praktijk, lichamelijke onderzoeken, vragenlijsten, röntgenfoto’s en MRI-opnames.

Deelname

Bespreek een eventuele deelname met uw orthopedisch chirurg om samen te bepalen of u baat zou kunnen hebben bij de Latella-operatie.

Verwachtingen

Als u een geschikte kandidaat bent voor het Latella-2-onderzoek ontvangt u uitgebreide mondelinge en schriftelijke informatie over het onderzoek, de mogelijke risico's en de verwachte voordelen. We kunnen niet beloven dat de artroseklachten in uw knie zullen afnemen met deze behandeling. We hopen dat het Latella-implantaat de symptomen vermindert, maar het is ook mogelijk dat de symptomen bij u erger worden of hetzelfde blijven.

Screening

Zodra u heeft besloten mee te doen aan het onderzoek, zal een screeningsconsult gepland worden op afdeling Orthopedie van Isala. Voor dit screeningsconsult heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Het consult wordt in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar, dus het kan zijn dat u daarvoor moet betalen. Als blijkt dat u voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek, zal de Latella-operatie binnen 4 tot 6 weken plaatsvinden. Als u niet in aanmerking komt voor het onderzoek bespreekt u samen met uw behandelend specialist andere behandelmogelijkheden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met onze polikliniek via telefoonnummer (038) 424 56 56. Zij kunnen uw vragen beantwoorden of u naar de juiste persoon doorverwijzen. Voor meer informatie over afdeling Orthopedie van Isala verwijzen wij u graag naar de onze website.