ISALA

Over de afdeling

Pathologie is een afdeling waar we onderzoek doen naar ziekten. U krijgt meestal niet direct te maken met onze afdeling, behalve als u een punctie laat afnemen. Toch speelt Pathologie een belangrijke rol bij uw behandeling. De afdeling Pathologie onderzoekt uw cel- of weefselmateriaal, dat bij u wordt afgenomen voor onderzoek, om na te gaan of u een bepaalde ziekte heeft. Daarnaast wordt er in toenemende mate aanvullend onderzoek gedaan met als doel de juiste therapie op persoonsniveau te kunnen bepalen. De patholoog bespreekt de diagnose en behandeling met uw behandelend specialist in een gemeenschappelijk overleg.

Een klein deel van de werkzaamheden van  Pathologie betreft het postmortaal onderzoek naar de medische oorzaak van overlijden met als doel om meer kennis te verkrijgen over ziekten. Natuurlijk alleen met toestemming van de nabestaanden. Ook beschikt de afdeling over een mortuarium.

Hoe doen we onderzoek?

Onderzoek gebeurt met het blote oog, met de microscoop en met allerlei andere technieken om het resultaat nog preciezer te maken. Hierdoor komen we ziekten op het spoor. Of we stellen vast dat er niets aan de hand is. Ziekten die we tegenkomen, zijn bijvoorbeeld een infectieziekte, een ontsteking, een goedaardige of een kwaadaardige tumor. Maar we stellen ook bijna dagelijks zeldzame diagnoses.