ISALA

Over de afdeling

Hematologie is het onderdeel van interne geneeskunde dat zich vooral bezighoudt met ziekten van het bloed, de lymfeklieren en het beenmerg. Ook stolling en ontstolling van het bloed vallen onder hematologie.

Er bestaan veel niet-kwaadaardige ziekten zoals stollingsstoornissen, trombose, longembolie en aangeboren vormen van bloedarmoede. Daarnaast zijn er veel vormen van kanker die behandeld worden door een hematoloog. De meest voorkomende zijn: vormen van leukemie, maligne lymfomen (Hodgkin en Non-Hodgkin) en het multipel myeloom. Daarnaast is er binnen de hematologie een grote groep heel zeldzame vormen van kanker.

De afdeling Hematologie van Isala vormt één afdeling met de afdeling Oncologie. Hier werken medisch specialisten en verpleegkundigen die vervolgopleidingen en specialisaties hebben gevolgd in de hematologie.
De hematologie wordt in Isala in de volle omvang uitgeoefend, dus inclusief stamceltransplantaties met eigen stamcellen. De nazorg voor patiënten die een transplantatie met een donor ondergaan (allogene stamceltransplantatie) vindt ook in Zwolle plaats. De transplantatie zelf gebeurt niet in Zwolle, maar in samenwerking met het VU medisch centrum in Amsterdam.

Tijdens uw ziekenhuisbezoeken zult u veel verschillende mensen zien: specialisten, verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. De regieverpleegkundigen begeleiden u. Zij spreken uw taal en die van uw artsen. Ze denken mee met u en uw huisarts. Daarnaast stemmen ze afspraken op elkaar af en bieden ze veel (achtergrond) informatie. Neem dus gerust contact op met de regieverpleegkundige als u vragen heeft.

Ons team


V.l.n.r. M. Knobben-Hakkenes, dr. M. van Marwijk Kooy, A. Manenschijn, dr. L.F. Verdonck, T.T. de Waal, drs. J.L.L.M. Coenen, dr. E.C. Dompeling en J. Wellenberg.

Bekijk ook de profielpagina van alle specialisten en medewerkers uit het team van Hematologie.

Jaarverslag

Download het jaarverslag Hematologie 2016.

Voorlichtingsfilms

Wilt u meer informatie over de verpleegafdeling Hematologie? Bekijk dan onderstaande films. 

Algemene film over V2.3

 


Infectiepreventiefilm over V2.3

 

 

Informatiefilm beweegprogramma 'Keep Moving'