ISALA

Over de afdeling

Alvleesklierkanker

De alvleesklier (pancreas) is langwerpig van vorm en ligt bovenin de buikholte. Net als andere klieren, zoals traanklieren, speekselklieren en de schildklier, produceert de alvleesklier stoffen die nodig zijn voor ons dagelijks functioneren. De alvleesklier maakt enzymen en een aantal hormonen aan, waaronder insuline. Deze enzymen zijn noodzakelijk voor de vertering van voedsel. De hormonen beïnvloeden de stofwisseling, het spijsverteringsproces en het functioneren van de darmen. Zij reguleren onder andere de hoeveelheid suiker in het bloed.

Bij alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor (gezwel) in de alvleesklier ontstaan. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1.900 mensen alvleesklierkanker vastgesteld. Het betreft vooral mensen boven de 60 jaar. Alvleesklierkanker komt ongeveer evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Meer informatie

Meer informatie over alvleesklierkanker is te vinden in het Patiënten Informatie Dossier Tumoren in/bij de alvleesklier (de overige hoofdstukken van het PID staan onderaan Hoofdstuk 1).

Dikkedarmkanker

In de dikke darm vinden de laatste processen van de spijsvertering plaats en dikt de ontlasting in door water te onttrekken. De dikke darm is 1 tot 1,5 meter lang en bestaat uit verschillende delen.

Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Het komt voor bij mannen en vrouwen. Dikkedarmkanker wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder, maar kan ook voorkomen op (veel) jongere leeftijd.

Meer informatie

Meer informatie over dikkedarmkanker is te vinden in het Patiënten Informatie Dossier Dikkedarmkanker (de overige hoofdstukken van het PID staan onderaan Hoofdstuk 1). Ook kunt u de film 'Dikke darmkanker: ziektebeeld en mogelijke behandelingen' bekijken.

 

Endeldarmkanker

De endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm, ongeveer vijftien centimeter vanaf de anusopening. Dit gedeelte is groter qua inhoud en wordt gevuld met ontlasting vanuit het bovenliggende deel van de dikke darm. In normale omstandigheden bevat het rectum weinig tot geen ontlasting behalve vlak voor de toiletgang (defaecatie).

Endeldarmkanker komt voor bij mannen en vrouwen. Hoe hoger de leeftijd, hoe vaker deze kankersoort voorkomt.

Meer informatie

Meer informatie over endeldarmkanker is te vinden in het Patiënten Informatie Dossier Endeldarmkanker (de overige hoofstukken van het PID staan onderaan Hoofdstuk 1). Ook kunt u de film 'Endeldarmkanker: ziektebeeld en mogelijke behandelingen' bekijken.

 

Levermetastasen (uitzaaiing in de lever)

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en is verantwoordelijk voor meer dan vierhonderd functies. Na gedeeltelijke verwijdering is de lever – in tegenstelling tot andere organen – in staat om weer aan te groeien tot de oorspronkelijke grootte. Sommige patiënten moeten voor de operatie aan de lever eerst een aantal kuren chemotherapie ondergaan.

Meer informatie

Meer informatie over uitzaaiing in de lever is te vinden het Patiënten Informatie Dossier Dikkedarmkanker (de overige hoofdstukken van het PID staan onderaan Hoofdstuk 1) en in de folder Leveroperatie. Ook kunt u de film 'Dikke darmkanker: ziektebeeld en mogelijke behandelingen' bekijken.

 

Maagkanker

De maag ligt linksboven in de buik, vlak onder het middenrif. Het middenrif is een grote ‘koepelvormige’ ademhalingsspier. Deze spier vormt de scheiding tussen de borst- en de buikholte.

Maagkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het merendeel van de patiënten is ouder dan 60 jaar. Maagkanker wordt over het algemeen niet in een vroeg stadium ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft.

Meer informatie

Meer informatie over maagkanker is te vinden in het Patiënten Informatie Dossier Maagkanker (de overige hoofdstukken van het PID staan onderaan Hoofdstuk 1).

Slokdarmkanker

Het grootste deel van de slokdarm ligt in de borstholte. De slokdarm loopt ongeveer midden door de borstholte, van de keelholte naar de maag.

Slokdarmkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen, het merendeel is ouder dan 50 jaar. De ziekte wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Dit komt omdat slokdarmkanker in het begin weinig of geen klachten geeft.​

Meer informatie

Meer informatie over slokdarmkanker is te vinden in het Patiënten Informatie Dosier Slokdarmkanker (de overige hoofdstukken van het PID staan onderaan Hoofdstuk 1). Ook kunt u de film 'Slokdarmkanker: ziektebeeld en mogelijke behandelingen' bekijken.