ISALA

Over de afdeling

Reuma kan tegenwoordig goed behandeld worden. De behandelingen zijn de afgelopen decennia ingrijpend verbeterd. Wetenschappelijk onderzoek heeft hier een grote rol in gespeeld.

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Reumatologie van Isala doet regelmatig mee aan wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen. Meestal gaat het om onderzoek bij:

  • reumatoïde artritis; en
  • de ziekte van Bechterew.

Als patiënt kunt u worden benaderd voor deze onderzoeken. U kunt er geheel vrijwillig aan meedoen. U krijgt dan uitgebreid uitleg en informatie. Bij voorbaat dank voor uw deelname!

Onderzoek reumatoïde artritis

Op dit moment loopt er een regionaal onderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis. Verschillende ziekenhuizen in Oost-Nederland doen hieraan mee, zoals het ziekenhuis in Enschede, Almelo, Hengelo en Nijmegen.
Doel van het onderzoek is de beste behandelstrategie te zoeken van reumatoïde artritis. Hiervoor passen wij bestaande geneesmiddelen zo vroeg mogelijk toe. Hierdoor kunnen wij de ziekte afremmen en gewrichtsschade beperken.

Deelnemers aan dit onderzoek kunnen de Vragenlijsten mijnroma invullen.

Voor meer informatie over de onderzoeken verwijzen wij u graag naar de DREAM website.

DREAM (Dutch RhEumatoid Arthritis Monitoring) is een samenwerkingsverband.
Doelen zijn:

  • de kwaliteit van de patiëntenzorg verhogen,
  • het wetenschappelijk onderzoek in de reumatologie stimuleren.

Deelname POEET studie

Doel hiervan is evaluatie van het stoppen van TNF-α blokkerende geneesmiddelen bij patiënten met reumatoïde artritis met lage ziekteactiviteit.​