ISALA

Over de afdeling

Blaaskanker

Bij blaaskanker is er een kwaadaardige tumor (gezwel) in de blaas ontstaan. Kwaadaardig betekent:

  • Dat een tumor in de omliggende weefsels groeit en deze beschadigt, waardoor klachten kunnen ontstaan.
  • Dat de tumor steeds blijft groeien, waardoor het op de plaats waar het zich bevindt, steeds meer schade aanricht.
  • Dat de tumor kan uitzaaien: uit de tumor kunnen cellen naar andere plaatsen in het lichaam worden vervoerd, waar ze tot nieuwe tumoren kunnen uitgroeien.

Tumoren van de blaas kunnen goedaardig zijn, maar zijn meestal kwaadaardig. Als de tumor kwaadaardig is, wordt dat blaaskanker genoemd. Goedaardige tumoren van de blaas worden goedaardige poliepen genoemd. De kans dat een poliep goedaardig blijkt te zijn, is vijf procent. De overige 95 procent zijn kwaadaardige tumoren.

Meer informatie

Meer informatie over blaaskanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Blaaskanker van het Isala Oncologisch centrum.  

Nierkanker

Nierkanker is groei van kwaadaardige tumorcellen in het nierweefsel. Er zijn verschillende vormen van nierkanker:

  • Het niercelcarcinoom (carcinoom=kanker), vroeger ook wel ‘Grawitztumor’ genoemd. Over deze vorm van nierkanker gaat dit PID. Deze vorm komt het meest voor.
  • Het urotheelcelcarcinoom. Dit begint in de cellen die de binnenbekleding (slijmvlies) vormen van het nierbekken, de urineleiders en de blaas. Dit is dezelfde soort tumor als blaaskanker. Ongeveer 10% van de mensen met nierkanker hebben urotheelcelcarcinoom.

Meer informatie

Meer informatie over nierkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Nierkanker van het Isala Oncologisch centrum.

Peniskanker

Peniskanker is een zeldzame vorm van kanker. Er zijn zestig tot tachtig gevallen per jaar in Nederland en het komt vaak voor op oudere leeftijd. De kanker begint meestal op de eikel of op de voorhuid als een soort wrat. Vervolgens kan de tumor zich uitbreiden naar de rest van de penis en naar andere plaatsen in het lichaam.

Meer informatie

Meer informatie over peniskanker vindt u in de folder Peniskanker van het Isala Oncologisch centrum.

Prostaatkanker

De prostaat is een klier – ook wel voorstanderklier genoemd – die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan, aan de achterkant tegen de endeldarm. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en maakt onderdeel uit van het mannelijke voortplantingssysteem. Kanker is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen. Prostaatkanker is er één van. Bij prostaatkanker is er een kwaadaardige tumor in de prostaat ontstaan.

Meer informatie

Meer informatie over prostaatkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Prostaatkanker van het Isala Oncologisch centrum.

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker (testiskanker/teelbalkanker) is een woekering van kankercellen in de cellen die het zaad produceren. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijfhonderd mannen zaadbalkanker vastgesteld. Meestal komt het voor bij mannen tussen de vijftien en veertig jaar, maar ook op oudere leeftijd en op kinderleeftijd kan testiskanker ontstaan.

Meer informatie

Meer informatie over zaadbalkanker vindt u in de folder Zaadbalkanker van het Isala Oncologisch centrum.