ISALA

Over de afdeling

Gefeliciteerd, u bent zwanger! In deze mooie, bijzondere periode komt er veel op u af. Op de polikliniek Verloskunde van het Isala Vrouw-kindcentrum staan we voor u klaar om u tijdens uw zwangerschap met zorg en aandacht te begeleiden. Zo kunt u zich richten op het groeiende kindje in uw buik en genieten van uw zwangerschap, zelfs als er extra zorg nodig is.

 

 


Zwangerschapscontroles

In Nederland begeleidt een verloskundige de zwangerschap en bevalling als er geen bijzondere risico’s worden verwacht. U mag dan thuis bevallen of u kunt ervoor kiezen om met uw eigen verloskundige in Isala te bevallen. De controles tijdens uw zwangerschap vinden plaats in de verloskundigenpraktijk. Als u een verhoogd risico heeft op problemen tijdens de zwangerschap of bij de bevalling, dan neemt een gynaecoloog de begeleiding over van de verloskundige. In dat geval komt u voor uw zwangerschapscontroles bij ons langs op de polikliniek Verloskunde in Isala en bevalt u ook in het ziekenhuis. Dit heet een klinische bevalling om medische reden of ‘op medische indicatie’.

Zwangerschapscontroles in Isala

Uw eerste bezoek aan de afdeling Verloskunde is een uitgebreid counseling gesprek. Tijdens dit gesprek neemt de klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog (in opleiding) samen met u het verdere verloop van uw zwangerschap, de zwangerschapscontroles, de bevalling en de kraamtijd door. Ook brengt hij uw gezondheid en de eventuele risico’s voor uw zwangerschap in kaart. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw situatie en medische voorgeschiedenis.
Daarnaast vertelt hij u over de 20-wekenecho. Tijdens deze uitgebreide echo kunnen eventuele afwijkingen bij uw baby worden opgespoord. De 20-wekenecho is niet verplicht. Het is dan ook belangrijk dat u goed nadenkt of u het onderzoek wel of niet wilt laten uitvoeren. Er kunnen namelijk afwijkingen aan het licht komen die u voor moeilijke keuzes stellen, bijvoorbeeld om de zwangerschap al dan niet af te breken. De meeste ouders laten de echo echter wel doen, maar zijn er door dit gesprek goed op voorbereid.

20-wekenecho

De 20-wekenecho neemt meer tijd in beslag dan de vervolgbezoeken. Uw baby wordt tijdens deze echo van top tot teen bekeken. De echoscopist, gespecialiseerd in het maken van echo’s, bekijkt nauwkeurig het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van uw baby. De 20-wekenecho is bedoeld om de gezondheid van uw baby te onderzoeken en niet om het geslacht te bepalen. Toch wil de echoscopist best even voor u kijken of u in verwachting bent van een jongetje of meisje. In sommige gevallen is het geslacht echter moeilijk te bepalen, omdat de baby zo ligt dat het op de echo slecht te zien is. Lees ook het verhaal van Aresh Mohammadi, verloskundige, over de 20-wekenecho.

Prenataal diagnostisch centrum

Bij elke zwangerschap bestaat er een kans van twee tot drie procent dat de baby ter wereld komt met een aangeboren afwijking. Vaak zijn die afwijkingen niet of nauwelijks van betekenis, maar soms is een afwijking ernstig. Om zeker te weten of uw ongeboren kindje een afwijking heeft, kan er na de 20-wekenecho een vervolgonderzoek nodig zijn, zoals een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of geavanceerd ultrageluidonderzoek. Dergelijke onderzoeken brengen echter een risico op miskraam met zich mee, vergen relatief veel tijd en zijn relatief duur. Daarom biedt uw gynaecoloog u deze onderzoeken niet standaard aan, maar alleen als er bij uw baby een verhoogd risico is op een ernstige afwijking. Dit heet screening. U leest er meer over in de folder over het Prenataal diagnostisch centrum.


Spreekuren

Op de polikliniek Verloskunde van het Isala Vrouw-kindcentrum vinden verschillende spreekuren plaats. Zo krijgt u de zorg die afgestemd is op uw zwangerschap. Afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis of het verloop van uw zwangerschap bezoekt u het spreekuur voor zwangeren: 

 • die voor hun zwangerschapscontroles naar Isala zijn verwezen
 • met een medische indicatie
 • met een hoog-risico zwangerschap
 • met psychische problemen.

Spreekuur voor zwangeren die voor hun zwangerschapscontroles naar Isala komen

Het Verpleegkundig Spreekuur Obstetrie (VSO, obstetrie betekent verloskunde) is er voor alle zwangeren die voor hun zwangerschapscontroles naar Isala zijn verwezen en onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog in het ziekenhuis gaan bevallen. Tijdens dit spreekuur krijgt u van een verpleegkundige obstetrie informatie over uw zwangerschap, bevallen in Isala en onderwerpen die daarbij horen. Tijdens uw zwangerschap bezoekt u eenmalig het VSO, tenzij er andere afspraken met u worden gemaakt. Uw arts of verloskundige van de polikliniek Verloskunde zorgt voor uw doorverwijzing naar het VSO. Natuurlijk is er tijdens dit spreekuur alle ruimte om uw vragen te stellen. Lees meer over het Verpleegkundig Spreekuur Obstetrie (VSO).

Spreekuur voor zwangeren met medische indicatie

Bij zwangerschappen waar de kans groot is dat er complicaties ontstaan, of waar complicaties optreden, zal een medische indicatie worden uitgeschreven. Als u een medische indicatie heeft, begeleidt een klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog (in opleiding) u tijdens uw hele zwangerschap. U bent met een medische indicatie verplicht om te bevallen in het ziekenhuis. Ontstaan er tijdens de bevalling problemen, dan staat in Isala dag en nacht een team van betrokken artsen en verpleegkundigen en de beste apparatuur klaar om te zorgen dat uw bevalling toch goed verloopt.

Spreekuur voor zwangeren met een hoog-risico zwangerschap

Is er sprake van een verhoogd risico tijdens uw zwangerschap doordat u een (chronische) ziekte heeft? Dan kunt u terecht bij het hoog-risico zwangerenspreekuur. Dit spreekuur is er speciaal voor zwangeren die onder behandeling zijn (geweest) bij de internist of een aandoening hebben aan de inwendige organen. Meestal gaat het om een belaste voorgeschiedenis of een complicatie bij moeder of kind in de huidige zwangerschap. Het hoog-risico zwangerenspreekuur wordt gegeven door een gynaecoloog met specialisatie perinatologie (een gynaecoloog die gespecialiseerd is in het begeleiden van hoog-risico zwangerschappen).

Spreekuur voor zwangeren met psychische problemen

Als u erg angstig bent voor de bevalling (bijvoorbeeld door een eerder traumatisch ervaren bevalling), medicatie gebruikt tegen depressie of een lastige thuissituatie heeft, dan is het spreekuur van de POP-polikliniek (Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie) er voor u. Naast verloskundige begeleiding is er ook ruimte voor begeleiding door een psychiater, fysiotherapeut of maatschappelijk werker. Lees meer over zwangerschap en psychische begeleiding (POP).

Lees ook het interview met Fleur Emmink.


Van zwangerschap naar bevalling

Tijdens uw zwangerschap levert uw lichaam een topprestatie: er groeit een heel nieuw leven in uw buik! Dat is hard werken. Daarom is het extra belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wij adviseren u niet te roken en geen alcohol en drugs te gebruiken. Vindt u het moeilijk om hiermee te stoppen, vertel het tijdens uw controle, dan kunnen wij u hierbij helpen. Tot de tiende week van uw zwangerschap is het goed om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken en gedurende uw hele zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D. Natuurlijk is het verder belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Op de site van het Voedingscentrum staan heldere tips over wat u wel en niet mag eten tijdens uw zwangerschap. Handig om bij de hand te houden! 

Naast gezonde en gevarieerde voeding, is het voor u en uw baby goed om tijdens uw zwangerschap fit te zijn. Verschillende aanbieders bieden zwangerschapsbegeleiding aan. Gaat u voor yoga, zwemmen, pilates of een aangepast fitnessprogramma? Lees meer over zwanger- en moederfit.


Voorbereiding bevalling

Wat moet u voor de bevalling geregeld hebben?

U bevalt straks in Isala. Om de overgang van thuis naar het ziekenhuis en weer naar huis soepel te laten verlopen, is het handig om vooraf een aantal dingen te regelen:

 • Verloskundige zorg thuis in uw kraambed
  Als u na de bevalling weer naar huis mag, neemt de huisarts of verloskundige de begeleiding van uw gynaecoloog over. Wij raden u aan om ruim voor uw bevalling contact met hen op te nemen om afspraken te maken over deze kraambedcontroles. Vanuit Isala stellen wij uw verloskundige of huisarts na uw bevalling op de hoogte van uw ontslag.
 • Kraamzorg
  Ook is het verstandig om u voor uw 16e week van de zwangerschap aan te melden bij een organisatie voor kraamhulp. Meestal heeft de zorgverzekeraar een contract met diverse aanbieders van thuiszorg. Vraag daarom eerst bij uw zorgverzekeraar na voor welke kraamhulp u in aanmerking komt. U moet zich ook inschrijven wanneer u het kraambed (gedeeltelijk) in het ziekenhuis doorbrengt. Na uw ontslag krijgt u namelijk vaak alsnog kraamhulp.

Wat neemt u mee tijdens de bevalling?

Een goede voorbereiding scheelt stress als de bevalling zich aandient. Zet daarom voor uw 36e zwangerschapsweek thuis alvast een tas met spullen klaar die u meeneemt als u gaat bevallen in Isala. Voor uzelf neemt u mee: 

 • zwangerschapskaart van de verloskundige, verzekeringspapieren en identiteitsbewijs
 • nachtkleding, toiletartikelen, ondergoed, T-shirt, sokken, ochtendjas en slippers
 • eventuele medicatie die u thuis gebruikt
 • fototoestel/videocamera (en opladers).

Voor uw partner (die op de verloskamer bij u mag blijven slapen) is het handig om mee te nemen:

 • toiletspullen
 • nachtkleding
 • etenswaren: een koelkast en magnetron zijn aanwezig op elke verloskamer.

Voor uw baby neemt u mee:

 • babykleertjes (rompertje, truitje/broekje/pakje, sokjes, mutsje, jasje). Tijdens het verblijf in Isala mag uw baby eigen kleertjes aan
 • molton/omslagdoek
 • een autostoeltje/Maxi Cosi dat voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen.

Tips

 • Oefen van tevoren met de Maxi-cosi zonder baby.
 • Voor het parkeren bij Isala kunt u een weekkaart aanschaffen. Een weekkaart kost €12,50. Het is handig om van tevoren al na te denken of een weekkaart in uw situatie voordeliger is.
 • Steek een euromunt in uw zak. Met een euromunt kunt u een rolstoel lenen binnen Isala.
 • Neem een kruik of zelfverwarmend kompres mee.
 • De kraamzorg beschikt over een uitzetlijst, handig om precies te weten wat u voor uw kindje in huis moet hebben.

 

Wij nodigen u uit. Kom naar de Bevallingsavond!

Bevallen is al spannend genoeg. Onzekerheid rond de gang van zaken in het ziekenhuis is wel het laatste wat u daarbij kunt gebruiken. Wij nodigen u dan ook graag uit voor een voorlichtingsavond speciaal voor zwangeren en hun partner. Benieuwd hoe zo’n voorlichtingsavond eruitziet en wanneer er weer een avond plaatsvindt? Bekijk de eerstvolgende data.


Als uw zwangerschap anders verloopt

Het is mogelijk dat uw verloskundige na een aantal weken ontdekt dat uw zwangerschap anders verloopt dan gepland, of dat u in verwachting bent van een tweeling of drieling. Bij het Isala Vrouw-kindcentrum bent u dan in goede handen. Wij zijn gespecialiseerd in medisch afwijkende zwangerschappen en de begeleiding van meerlingzwangerschappen. Redenen om u door te verwijzen naar Isala zijn:

Zwanger van een tweeling of drieling

Zwanger zijn van een tweeling of drieling is geen complicatie, maar brengt wel extra zorg en vaak veel extra vragen met zich mee. Als u zwanger bent van een meerling, komt u daarom onder controle bij de gynaecoloog. Er vinden bij een meerlingzwangerschap doorgaans vaker controles plaats.
Meer informatie: zwanger van een meerling

Groeiachterstand

Als uw kindje te klein is in verhouding tot de zwangerschapsduur wordt u in enkele gevallen opgenomen op de afdeling Obstetrische High Care (OHC).
Meer informatie: intra-uteriene groeivertraging

Stuitligging

Ligt uw baby in de baarmoeder met de billen, in plaats van het hoofdje, omlaag, dan noemen we dit een stuitligging. Een stuitligging kan extra risico’s met zich meebrengen tijdens een bevalling.
Meer informatie: een stuitligging, wat nu?

Zwangerschapsdiabetes

Als het suikergehalte in uw bloed te hoog is, kan het nodig zijn dat u tijdens uw zwangerschap insuline-injecties toegediend moet krijgen. Dit is een reden (indicatie) om de zwangerschapscontroles en de bevalling in Isala te laten plaatsvinden, onder begeleiding van een gynaecoloog.
Meer informatie: zwangerschapsdiabetes

Vaginaal bloedverlies

Er zijn vele soorten bloedverlies tijdens de zwangerschap. Soms is het een onschuldig wondje op de baarmoedermond of een ontsteking, maar het kan ook het eerste teken zijn van een miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies of wat buikpijn is er gelukkig niets aan de hand en verloopt de zwangerschap verder ongestoord. Bij veel bloedverlies of bloedverlies na zestien weken zwangerschap, is het wel belangrijk direct contact met ons op te nemen.
Meer informatie: vaginaal bloedverlies

Dreigende vroeggeboorte

Een zwangerschap duurt normaal 37 tot 42 weken. In ongeveer zeven procent van alle zwangerschappen kondigt de geboorte zich echter ruim vóór de uitgerekende datum aan. Als er sprake is van een dreigende vroeggeboorte is een ziekenhuisopname nodig om u zo goed mogelijk te begeleiden.
Meer informatie: dreigende vroeggeboorte

Perinatologisch centrum

Het Isala Vrouw-kindcentrum is één van de tien perinatologische centra in Nederland en bestaat uit de Neonatale intensive care (intensive care voor te vroeggeboren baby’s) en Obstetrische high care (intensive care voor zwangeren). Een Perinatologisch centrum biedt intensieve zorg aan zwangeren en te vroeg geboren baby’s. Meer weten? Bekijk de pagina van het Perinatologisch centrum.


Patiëntenfolders

Bekijk voor meer informatie de patiëntenfolders onder het kopje 'Ik ben zwanger'.


Meestgestelde vragen

In het Isala Vrouw-kindcentrum kunt u tijdens uw controles terecht met al uw vragen. Op de meestgestelde vragen, vindt u hieronder alvast antwoord.

Tot wanneer mag ik vliegen tijdens mijn zwangerschap?

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag u tot uw 36e zwangerschapsweek vliegen. Bij sommige maatschappijen is het vanaf 32 weken alleen nog mogelijk met dokterverklaring. Of het in uw situatie verstandig is om te vliegen, kunt u het beste overleggen met uw verloskundige of gynaecoloog. 

Wanneer moet ik bellen als ik ga bevallen?

Het is niet direct nodig om contact op te nemen wanneer u af en toe een wee voelt opkomen. Maar wanneer moet u dan wel bellen?

 • Is het uw eerste kind? Neem dan contact op als de weeën een uur lang om de vijf minuten of vaker komen.
 • Heeft u al een kind? Neem dan contact op wanneer de weeën om de vijf á tien minuten komen, gedurende een uur.
 • Als u denkt vruchtwater verloren te hebben. De meeste bevallingen komen binnen 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken op gang.
 • Als u bloed verliest.
 • Als u ongerust bent, bijvoorbeeld omdat u buikpijn heeft of minder leven voelt.
 • Als uw arts dit met u afgesproken heeft.
 • Bij twijfel mag u altijd contact opnemen. 

Contactgegevens

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur: polikliniek Verloskunde, telefoonnummer (038) 424 56 04.
 • Buiten deze tijden kunt u rechtstreeks bellen naar de verloskamers, telefoonnummer (038) 424 81 61. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. 

Voordat u naar het ziekenhuis komt, moet u altijd eerst bellen. De medewerkers van de verloskamers kunnen zich dan op uw komst voorbereiden.

Kan ik beter een weekkaart om te parkeren aanschaffen?

Tot een halfuur betaalt u geen parkeerkosten. Daarna betaalt u €1,50 per uur, met een maximum van €7,50 per dag. Voor een weekkaart betaalt u €12,50. Met deze informatie kunt u zelf uitrekenen wat in uw situatie voordeliger is.