ISALA

Over de afdeling

​Het is bijna zover! U kunt bijna van uw baby gaan genieten. Op de afdeling Verloskunde van het Isala Vrouw-kindcentrum doen wij er alles aan om uw baby veilig ter wereld te brengen. Naast het bevallen in Isala om medische reden is het ook mogelijk om poliklinisch te bevallen. U bevalt dan onder begeleiding van uw eigen verloskundige in Isala in een van onze verloskraamkamers. U, uw baby en uw gezin staan hierbij volledig centraal.

Om u een goed beeld te geven van hoe het is om te bevallen in Isala hebben wij een sfeerfilmpje gemaakt.

 

 


Wanneer moet u contact opnemen?

Wanneer moet ik bellen als de bevalling begint?

Het is niet direct nodig om contact op te nemen wanneer u af en toe een wee voelt opkomen. Maar wanneer moet u dan wel bellen?

 • Is het uw eerste kind? Neem dan contact op als de weeën een uur lang om de vijf minuten of vaker komen.
 • Heeft u al een kind? Neem dan contact op wanneer de weeën om de vijf á tien minuten komen, gedurende een uur.
 • Als u denkt vruchtwater verloren te hebben. De meeste bevallingen komen binnen 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken op gang.
 • Als u bloed verliest.
 • Als u ongerust bent, bijvoorbeeld omdat u buikpijn heeft of minder leven voelt.
 • Als uw arts dit met u afgesproken heeft.
 • Bij twijfel mag u altijd contact opnemen. 

Contactgegevens

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur: polikliniek Verloskunde, telefoonnummer (038) 424 56 04.
 • Buiten deze tijden kunt u rechtstreeks bellen naar de verloskamers, telefoonnummer (038) 424 81 61. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. 

Voordat u naar het ziekenhuis komt, moet u altijd eerst bellen. De medewerkers van de verloskamers kunnen zich dan op uw komst voorbereiden.


Bevallen in Isala

U gaat bevallen op de afdeling Verloskunde in Isala. Dit kan een poliklinische bevalling met uw eigen verloskundige zijn of een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog vanwege een medische reden. 

Verloskraamkamers

In Isala zijn er in totaal 35 verloskraamkamers. Dit zijn allemaal eenpersoonskamers. Elke kamer beschikt over de volgende faciliteiten:

 • slaapbank
 • koelkast
 • magnetron
 • familiehoekje
 • TV
 • Wi-Fi-aansluiting.

Neem alvast een kijkje in de verloskraamkamer. Zo weet u van tevoren waar u terechtkomt als u gaat bevallen in Isala. Door te klikken op de witte i-icoontjes krijgt u meer uitleg. Klikt u op het rode blok dan sluit het informatievenster.

Bekijk de verloskraamkamer op volledig scherm.

 
 

Gezinsgerichte zorg

Met de geboorte van uw kindje wordt ook een nieuw gezin geboren. In Isala zien we u en uw pasgeboren baby dan ook als één geheel en betrekken we uw hele gezin bij de zorg. Zo wennen jullie snel aan elkaar, wat belangrijk is voor een goede hechting. Vanaf de geboorte verblijft uw kindje bij u op uw kamer, waar ook uw partner kan blijven slapen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat u als ouders zelf bepaalt wanneer u bezoek wit ontvangen. Broertjes en zusjes zijn dan ook van harte welkom. Voor een aantal services, bijvoorbeeld overnachting(en) & maaltijd(en) partner, zijn wij genoodzaakt een kleine vergoeding te vragen.

Poliklinisch bevallen

In Nederland begeleidt de verloskundige uw zwangerschap en bevalling als er geen bijzondere risico’s worden verwacht. In dat geval mag u zelf kiezen of u thuis bevalt of met uw eigen verloskundige in het ziekenhuis. Dit laatste noemen we poliklinisch bevallen. Steeds meer aanstaande moeders kiezen voor een bevalling in Isala onder begeleiding van hun eigen verloskundige. Zij vinden het een geruststellende gedachte dat bij eventuele complicaties medische hulp aanwezig is. Omdat u in Isala bevalt in uw eigen ruime verloskraamkamer, bevalt u in een huiselijke omgeving met veel privacy, maar dan wel met uw eigen vertrouwde verloskundige naast uw bed. 

Voor een poliklinische bevalling met uw eigen verloskundige geldt dat u vaak een eigen bijdrage moet betalen, afhankelijk van uw ziektekostenverzekering.

Lees alles over Bevallen in Isala.


Hoe verloopt een (natuurlijke) bevalling?

Een bevalling verloopt bij elke vrouw anders. Ook de manier waarop u de bevalling ervaart, is heel persoonlijk. Toch zijn bij elke bevalling de volgende fases te onderscheiden: 

Weeën

Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die leiden tot ontsluiting – het opengaan - van de baarmoedermond waardoor de baby geboren kan worden. Als weeën vóór de 37 weken zwangerschap optreden, spreken we van vroegtijdige weeën. Gedurende de zwangerschap trekt de baarmoeder regelmatig samen. Deze samentrekkingen gaan langzaam over in voorweeën die ongeveer 30 tot 40 seconden aanhouden. Als de weeën een uur lang om de vijf minuten komen, is het tijd om contact op te nemen met het ziekenhuis. Dit kan het begin van de bevalling zijn.

Breken van de vliezen

Na het bereken van uw vliezen komt de bevalling meestal binnen 24 uur op gang. Het is in elke situatie verschillend hoeveel vruchtwater u verliest. Vruchtwater hoort kleurloos te zijn. Soms is de kleur echter groen of bruin. De baby heeft dan in de baarmoeder gepoept. In dat geval houden we uw kindje extra in de gaten.

Ontsluiting

De ontsluitingsfase wordt ook wel de actieve fase genoemd. Ontsluitingsweeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen. Als de ontsluiting volledig is, namelijk 10 centimeter, zijn persweeën nodig om de baby naar buiten te persen. Als de baarmoederhals kort en verstreken is, er ontsluiting is en u regelmatige weeën heeft is de bevalling begonnen. De duur van de ontsluiting is lastig vast te stellen. Ook kan het zijn dat de ontsluiting al begonnen is, zonder dat u het merkt. Daarnaast duurt de ontsluiting bij vrouwen van een eerste kindje langer dan bij vrouwen die al eerder een kindje gebaard hebben. 

Uitdrijvingsfase

Wanneer het hoofdje goed is ingedaald, de vliezen zijn gebroken en u het gevoel heeft dat u moet persen, kan de uitdrijving beginnen. Soms mag u nog niet persen, ondanks dat u volledige ontsluiting heeft. Uw kindje is dan nog niet voldoende diep ingedaald, waardoor persen te veel kracht zou kosten. De uitdrijving duurt bij een eerste kindje ongeveer een half uur à anderhalf uur, bij een tweede of derde kindje is dit vaak korter.

De komst van uw baby

Tijdens het persen is het belangrijk dat u goed naar uw verloskundige of arts luistert. Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!

Nageboorte

Na de geboorte van uw baby moet ook de moederkoek of placenta nog geboren worden.

Zorg na de bevalling

Vooral bij een eerste bevalling kan het voorkomen dat uw vagina, schaamlippen of het weefsel tussen de vagina en de anus inscheuren. Soms wordt er een knip gezet om de bevalling te bespoedigen of om inscheuren te voorkomen. Na de bevalling kijkt de verloskundige of arts of hechtingen nodig zijn.

Lees alles over Bevallen in Isala.


De (geplande) keizersnede

Een natuurlijke keizersnede (gentle sectio)

Bevallen is een ingrijpende gebeurtenis; bevallen via een keizersnede zo mogelijk nog meer. Het kan zijn dat ouders het gevoel hebben een deel van het geboorteproces te missen. Bij een natuurlijke keizersnede, ook wel gentle sectio genoemd, bootsen we een natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. Dat is beter voor u en uw kind!

Een natuurlijke keizersnede in het kort:

 • U krijgt alleen een ruggenprik, zodat u de geboorte toch bewust meemaakt.
 • U en uw partner kunnen de geboorte samen zien op een beeldscherm in de operatiekamer en/of meekijken via een venster in het afscheidingsdoek.
 • Na de geboorte wordt uw kindje na een korte check door de kinderarts (een keizersnede blijft een kunstverlossing) bij de moeder op de borst gelegd. Wat een bijzonder moment!
 • Uw baby wordt bloot op uw borst gelegd en warm toegedekt met een dekentje. Zo kunnen jullie met elkaar kennismaken en stimuleren we het hechtingsproces. Door dit contact blijven bovendien hartslag, ademhaling, temperatuur en bloedsuikers van uw baby vaker stabiel.

Uw gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor u, uw kind of voor u beiden. Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de operatie alleen uitgevoerd als er medisch gezien een goede reden voor is.

Lees alles over een keizersnede.


De rol van de partner

Ondersteunen van uw partner

In het Isala Vrouw-kindcentrum vinden we persoonlijke geboortezorg belangrijk. Daarbij hoort ook aandacht voor uw partner. Voor, tijdens en na de zwangerschap krijgt uw partner dan ook een actieve rol bij de verzorging van jullie baby. Dit houdt in dat uw partner zelf (indien nodig met behulp van de verloskundige) de zorg van de baby na de geboorte op zich neemt. Daarnaast mag uw partner blijven slapen. Voor een aantal services zijn wij genoodzaakt een kleine vergoeding te vragen.


Pijnbestrijding

Pijn hoort bij een bevalling. Hoeveel pijn u krijgt en hoelang de pijn duurt, verschilt per bevalling en is van te voren niet te voorspellen. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen die u bijvoorbeeld leert tijdens een zwangerschapscursus, kunnen u helpen de weeën op te vangen. Toch kan het zijn dat u de pijn ondraaglijk vindt en pijnbestrijding wenst. Ook als u door de pijn niet voldoende kan ontspannen om uw kindje geboren te laten worden, kan pijnstilling helpen. Bekijk het filmpje over pijnbestrijding.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

In Isala zijn verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling mogelijk. Samen met u kijken we welke vorm van pijnstilling voor u de beste optie is:

Remifentanyl

Dit is een pijnbestrijdingsmiddel dat u zichzelf via een pompje kan toedienen. Dit gaat via een infuus. Remifentanyl heeft een zeer snelwerkend effect op de pijn en zorgt voor ontspanning. Naast de onderhoudsdosering kunt u zichzelf om de twee minuten een bolus van het medicijn geven. Het voordeel van dit medicijn is dat het zeer snel is uitgewerkt. Deze manier van pijnbestrijding kan op indicatie 24 uur per dag worden toegepast.

Epidurale pijnbestrijding (ruggenprik)

Bij een epidurale ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof rondom uw ruggenmergvlies in het midden van uw ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voelt u de pijn van de weeën niet meer.

Spinale anesthesie bij een keizersnede

Bij een keizersnede kan zowel de epidurale als de spinale ruggenprik worden toegepast. Soms vindt een combinatie van beide technieken plaats, maar in de praktijk wordt spinale anesthesie het meest gebruikt - zeker als er haast geboden is.
Bij een spinale ruggenprik wordt de verdovingsvloeistof ingespoten in de ruimte waar de ruggenmergvloeistof zit. Het voordeel van spinale anesthesie is dat het middel snel werkt en alle onaangename gevoelens onderdrukt die tijdens het opereren kunnen optreden, zoals pijn aan de huid en de spieren en het gevoel van duwen en trekken aan baarmoeder en buikvlies.

Lees alles over pijnbestrijding tijdens de bevalling.


Als uw bevalling anders verloopt

Spoedkeizersnede

Soms wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is, dit noemen we een spoedkeizersnede. De meestvoorkomende redenen voor een spoedkeizersnede zijn: het niet-vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek bij de baby. Bij een keizersnede komt uw kindje via de buikwand ter wereld. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. Vaak wordt uw baby al binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht. Lees alles over een keizersnede.

Opname in het perinatologisch centrum

Het Isala Vrouw-kindcentrum is één van de tien perinatologische centra in Nederland en bestaat uit de Neonatale intensive care (intensive care voor te vroeggeboren baby’s) en Obstetrische high care (intensive care voor zwangeren). U wordt opgenomen op de Obstetrische high care unit als u als zwangere intensieve zorg nodig heeft. Op de NICU wordt intensieve zorg verleend aan (veel) te vroeg geboren baby’s. Meer weten? Bekijk de pagina van het Perinatologisch centrum.

Slapen in het Ronald McDonaldhuis

Als u niet in de buurt woont van Isala en uw pasgeboren kindje moet onverhoopt in het ziekenhuis blijven, dan kunt u overnachten in het Ronald McDonald Huis. U kunt hier verblijven nadat u zelf ontslagen bent uit het ziekenhuis. Ook broertjes en zusjes van uw pasgeboren kindje kunnen hier verblijven. Het Ronald McDonald Huis biedt een 'thuis ver van huis'; uw gezinsleven kan zo een beetje doorgaan. U ondervindt steun van het huismanagement, de vrijwilligers en kunt ervaringen delen met andere ouders. Het Ronald McDonald Huis heeft negen gastenkamers. Daarnaast beschikt het huis over een woonkamer, eetkeuken en wasserette. Ouders krijgen een kamer na overleg met het ziekenhuis en kunnen blijven zolang de behandeling van hun kind duurt. Voor de kamer wordt een financiële bijdrage gevraagd. ​Daarnaast is er in het ziekenhuis op de derde etage van gebouw 4 (V4.3), een Ronald McDonald huiskamer waar u zich eventueel kunt terugtrekken.

Neem virtueel een kijkje in het Ronald McDonald Huis Zwolle.


Patiëntenfolders

Bekijk voor meer informatie de patiëntenfolders onder het kopje 'Ik ga bevallen'.


Meestgestelde vragen

In het Isala Vrouw-kindcentrum kunt u tijdens uw controles terecht met al uw vragen. Op de meestgestelde vragen vindt u hieronder alvast antwoord.

Wanneer moet ik bellen als ik ga bevallen?

Het is niet direct nodig om contact op te nemen wanneer u af en toe een wee voelt opkomen. Maar wanneer moet u dan wel bellen?

 • Is het uw eerste kind? Neem dan contact op als de weeën een uur lang om de vijf minuten of vaker komen.
 • Heeft u al een kind? Neem dan contact op wanneer de weeën om de vijf á tien minuten komen, gedurende een uur.
 • Als u denkt vruchtwater verloren te hebben. De meeste bevallingen komen binnen 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken op gang.
 • Als u bloed verliest.
 • Als u ongerust bent, bijvoorbeeld omdat u buikpijn heeft of minder leven voelt.
 • Als uw arts dit met u afgesproken heeft.
 • Bij twijfel mag u altijd contact opnemen. 

Contactgegevens

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur: polikliniek Verloskunde, telefoonnummer (038) 424 56 04.
 • Buiten deze tijden kunt u rechtstreeks bellen naar de verloskamers, telefoonnummer (038) 424 81 61. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Voordat u naar het ziekenhuis komt, moet u altijd eerst bellen. De medewerkers van de verloskamers kunnen zich dan op uw komst voorbereiden.

Kan ik beter een weekkaart om te parkeren aanschaffen?

Tot een halfuur betaalt u geen parkeerkosten. Daarna betaalt u €1,50 per uur, met een maximum van €7,50 per dag. Voor een weekkaart betaalt u €12,50. Met deze informatie kunt u zelf uitrekenen wat in uw situatie voordeliger is.