ISALA

Over de afdeling

​Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! In de periode na de bevalling komt er veel over jullie heen. Het Isala Vrouw-kindcentrum helpt jullie daarom graag een handje op weg.


Eerste uren na de bevalling

Gezinsgerichte zorg

Na de geboorte staat het opbouwen van een band tussen moeder, (partner) en kind voor ons centraal. Na de geboorte drogen wij uw baby af, geven hem een mutsje op en leggen hem daarna direct bij u op de blote borst. Dit eerste uur van contact tussen moeder en kind wordt ook wel ‘sacred hour’ (heilig uurtje) genoemd. Het is een heel belangrijk moment voor een optimale hechting. Tijdens dit uur verrichten we dan ook geen medische handelingen. We laten jullie zoveel mogelijk alleen, zodat jullie samen in alle rust kunnen genieten van dit bijzondere moment. 

Aangifte doen in Isala

Om uw kindje ook voor de wet te laten bestaan, bent u wettelijk verplicht om de geboorte van uw kind binnen drie dagen aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit doet u in de plaats waar uw kindje ter wereld is gekomen. Als uw kindje in Isala geboren is, hoeft u hiervoor niet naar het stadhuis van Zwolle. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken – het is al druk genoeg in de eerste dagen na de geboorte van uw kind – is in Isala een geboorteloket aanwezig. De verpleegkundige die bij de geboorte van uw kind aanwezig was, maakt graag een afspraak voor u bij het geboorteloket. Bij het geboorteloket op de Verlos-/Kraamafdeling kunt u terecht voor de volgende akten:

 • aangifte van geboorte
 • opmaken akte van naamskeuze
 • opmaken akte van erkenning.

Lees meer over de gang van zaken van het geboorteloket bij Isala.


Borstvoeding

Isala is een borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat borstvoeding de beste keuze is voor uw kind. Als u uw kind borstvoeding wilt geven, stimuleren en ondersteunen wij u hierbij zo goed als wij kunnen. Voor het slagen van borstvoeding is het belangrijk dat uw baby het eerste uur na de bevalling gelijk wordt aangelegd, óók na een keizersnede. 

Voordelen borstvoeding voor uw baby

Borstvoeding:

 • Heeft altijd de juiste samenstelling en temperatuur.
 • Beschermt uw kindje tegen infecties door de antistoffen en levende afweercellen. De eerste melk in de eerste dagen na de bevalling, het colostrum, bevat extra veel antistoffen en beschermende stoffen voor de darmwand; het is een soort natuurlijke ‘vaccinatie’ van uw kind. Kinderen met borstvoeding reageren later actiever op een vaccinatie en maken meer antistoffen aan.
 • Geeft antistoffen tegen bacteriën, die moeder in haar omgeving tegenkomt en past zich aan de ontwikkeling van het kind aan met meer directe afweercellen als uw kind gaat kruipen.
 • Heeft een beschermende werking bij kinderen die een erfelijke aanleg hebben voor allergische aandoeningen.
 • Betekent intimiteit, tijdens het voeden heeft u (huid)contact.
 • Bevordert de hechting en interactie, door voeden op verzoek.
 • Helpt later overgewicht voorkomen, omdat uw baby regie heeft over de inname van borstvoeding en aangeeft wanneer het genoeg heeft gedronken.
 • Is goed voor een optimale (hersen)ontwikkeling, door de interactie en specifieke vetzuren en specifieke groeifactoren.

Voordelen borstvoeding voor u als moeder

 • Uw baarmoeder herstelt sneller.
 • U komt makkelijker terug op uw oude gewicht.
 • Uw menstruatie blijft langer uit.
 • U loopt minder risico op bepaalde vormen van (borst)kanker.
 • Uw botten zijn op latere leeftijd steviger en u heeft minder kans op reumatoïde artritis.

Lees meer over de rol van de partner, het aanleggen, uw houding en meer in de folder over borstvoeding.


Zorgen voor uw baby

Het is nu tijd om van uw baby te gaan genieten. Daar komt ook de nodige zorg bij kijken. Wij helpen u graag door het geven van belangrijke informatie.

 

Baden

Als u uw kindje in bad doet, moet het badwater ongeveer 37 graden Celsius zijn. Dit kunt u controleren met uw elleboog of met een badthermometer. Zorg ervoor dat uw baby niet te veel afkoelt, door uw kindje na het badderen vlot maar zorgvuldig af te drogen: eerst het hoofdje en dan de rest van het lichaam. Bij het baden is een omgevingstemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius aan te bevelen.

Temperaturen van de baby

De eerste 24 uur temperatuurt u uw baby ongeveer elke drie uur (vóór de voeding). De temperatuur meet u rectaal (in de anus). Wilt u tussendoor controleren of uw baby niet te warm of te koud is, voel dan in het nekje; handjes en voetjes voelen altijd wat kouder aan, waardoor dit geen goede graadmeter is. 

Als uw baby zich goed warm kan houden, kunt u de eerste week thuis twee keer per dag, vóór de voeding of het bad, temperaturen om na te gaan of uw baby zich op temperatuur kan houden in zijn of haar nieuwe omgeving. De normale temperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Als uw baby het koud heeft, kunt u een kruik in de wieg leggen. Leg deze altijd op de dekentjes en niet direct tegen uw kindje aan! Uw kraamverzorgende geeft u hierover advies.

Kamertemperatuur

Een normale temperatuur voor een babykamer is tussen de vijftien en achttien graden. U kunt beter een extra dekentje of kruik gebruiken om uw kindje op temperatuur te houden, dan de kachel harder zetten. Het raam mag zelfs best een beetje openblijven, zolang de temperatuur tussen de vijftien en achttien graden Celsius blijft. Als het buiten koud is, zet dan slechts af en toe het raam open voor frisse lucht, bijvoorbeeld als uw baby uit de kamer is om gevoed te worden. Voorkom tocht in de babykamer. 

Navelverzorging

Controleer de navelstomp en de huid rondom de navel bij iedere voeding op tekenen van infectie (vurigheid of extreem rode kleur, vochtig, ruikend). Het navelstompje zal indrogen en valt er na ongeveer een week vanzelf af.

Ontlasting

Bij baby’s is de eerste ontlasting zwart van kleur. Dit wordt ook wel meconium genoemd. Binnen 48 uur na de bevalling hoort een baby zijn of haar eerste ontlasting gehad te hebben. Krijgt uw baby borstvoeding, dan verschilt het aantal keren ontlasting per dag enorm. Als de voeding goed op gang komt (na een paar dagen), verandert de ontlasting van kleur en samenstelling; dit wordt ook wel overgangsontlasting genoemd. De ontlasting is dan vaak geel gekleurd en erg dun en korrelig, en kan gepaard gaan met darmkrampjes.

Houding in bed

De beste slaaphouding voor baby’s is vanaf de geboorte op de rug met het hoofdje afwisselend naar links of rechts gedraaid. Uw kraamverzorgende vertelt u hier meer over. Het is belangrijk dat uw baby op de juiste manier in bed gelegd wordt, onder andere om wiegedood te voorkomen. Kijk voor meer informatie hierover op www.wiegedood.nl.


Naar huis na uw bevalling

Ontslag

Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis. Dit kan afhankelijk van het verloop van de zwangerschap en de situatie rondom de bevalling ook ’s avonds of ’s nachts zijn. Bel zodra u weet dat u het ziekenhuis mag verlaten naar uw kraamzorgorganisatie. Zij kunnen dan een kraamzorg voor u inplannen.
Bent u om medische reden in Isala bevallen, dan bespreekt een arts/verpleegkundige uw ontslag met u. Wij streven erna om het ontslag voor 10.00 uur ’s ochtends te laten plaatsvinden. Van de verpleegkundige krijgt u ontslagpapieren mee voor uw verloskundige. Wij sturen een ontslagbrief naar uw huisarts.

Controle na de bevalling

Zes weken na de bevalling kan er een nacontrole plaatsvinden bij uw eigen gynaecoloog. Soms kan deze nacontrole ook door uw huisarts of verloskundige worden gedaan. Voordat u met ontslag gaat, wordt met u afgesproken waar de nacontrole zal plaatsvinden.


Herstel na de bevalling

Na uw zwangerschap en bevalling heeft uw lichaam tijd nodig om te ontzwangeren. Wij geven u graag tips om uw herstel zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Herstel

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie. De volgende veranderingen kunnen bij u optreden:

 • Veranderingen in de bloedcirculatie. Misschien moet u hierdoor vaker plassen of transpireert u meer.
 • Na zes weken is uw baarmoeder terug in het kleine bekken en weegt dan nog slechts 60 gram.
 • Na ongeveer drie dagen zijn de zwangerschapshormonen uit uw lichaam verdwenen en worden andere hormonen aangemaakt. Het hormoon prolactine zorgt voor stimulatie van de productie van moedermelk en oxytocine zorgt voor de toeschietreflex van moedermelk. Er ontstaat vaak stuwing van de borsten.
 • Het hormoon oxytocine kan naweeën veroorzaken. Door deze samentrekkingen van de baarmoeder kunt u bloed verliezen. Het bloedverlies kan tot zes weken na de bevalling duren. Wanneer de afscheiding gaat ruiken, u koorts krijgt of steeds stolsels blijft verliezen en/of ruim blijft vloeien, is het verstandig contact met ons op te nemen.
 • Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken. Het herstel van de buikwandspieren kan enkele maanden duren. Het is verstandig om snel weer te gaan bewegen (zie kopje hieronder ‘Voeding en bewegen’). Luister hierbij naar uw eigen lichaam.

Hechtingen

Als u hechtingen heeft, kunt u daar de eerste weken last van hebben. Rond de hechtingen kan de huid blauw of gezwollen zijn. Tegen de eventuele pijn mag u paracetamol gebruiken, ook als u borstvoeding geeft. Daarnaast kunt u gebruikmaken van koude kompressen tegen de zwelling. Denk er bij het zitten om dat u plaats neemt op een rechte en harde ondergrond. Knijp hierbij uw billen tegen elkaar en ga daarna recht zitten (dus niet scheef op één bil). Dit komt de genezing ten goede. De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Wanneer uw wond ontstoken is, meld dit dan bij uw verloskundige. 

Voeding en bewegen

Eet gevarieerd, vezelrijk, voedzaam en regelmatig. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, minimaal twee liter per dag.

Rust nemen

Het is belangrijk om tijdens uw kraambed nog veel rust te nemen. Verdeel het kraambezoek goed en maak ook tijd vrij voor uzelf, de baby en uw partner. Naast het nemen van rust is het ook belangrijk om te bewegen. Dit bevordert het herstel van uw lichaam. Onze fysiotherapeuten hebben een aantal adviezen en oefeningen voor u opgesteld:

 • Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed.
 • Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, wat het herstel van de bekkenbodem bevordert. Ook als u hechtingen heeft, kunt u de bekkenbodemspieroefeningen rustig doen: dit bevordert de genezing.
 • Span de eerste tijd bij houdingsveranderingen en hoesten de bekkenbodem en buikspieren aan en laat daarna weer los. Voorbeelden van houdingsveranderingen zijn: draaien in bed, opkomen tot zit, en gaan staan.
 • Als u staat: ga goed rechtop staan, met het gewicht verdeeld over beide benen. Houd de knieën licht gebogen.
 • In geval van naweeën: adem rustig in en uit; probeer de buikademhaling.

Bovenstaande adviezen gelden ook na een keizersnede. Daarnaast geldt dan ook:

 • Ondersteun bij hoesten, niezen en lachen de wond met één of twee handen, en maak eventueel gebruik van een badhanddoek of laken. Span hierbij buik en bekkenbodemspieren aan.

Medicijnen

Als u pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. Overige medicijnen alleen in overleg met uw arts of verpleegkundige innemen.

Hygiënische verzorging

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje. Plas zes tot acht keer per dag en in elk geval voor elke voeding van uw kind. Bij een volle blaas kan de baarmoeder namelijk niet goed samentrekken. Was na elke toiletgang goed uw handen. Verschoon ook minimaal bij elke toiletgang uw maandverband. Ontlasting komt vaak ongeveer na drie tot vier dagen weer op gang.

Vruchtbaarheid en seksualiteit

Uw vruchtbaarheid kan op een onverwacht moment terugkeren. Onverwachts kan er weer een eisprong optreden. Wanneer het eitje niet bevrucht wordt, begint de menstruatie twee weken later. Het is dus mogelijk vóór de eerste menstruatie opnieuw zwanger te worden. Het geven van borstvoeding kan de eisprong verhinderen, maar dat is zeker niet altijd het geval. U kunt dus zwanger worden terwijl u borstvoeding geeft. Bij gebruik van orale anticonceptie kan de productie van borstvoeding teruglopen. Bij vragen over de anticonceptie kunt u terecht bij uw (huis)arts. 

In verband met infectiegevaar is het verstandig te wachten met geslachtsgemeenschap tot u niet meer vloeit en de wond van de knip of de keizersnede volledig is geheeld. Geslachtsgemeenschap kan in het begin nog wel pijnlijk zijn. Het is bovendien normaal dat de behoefte aan geslachtsgemeenschap niet zo groot is in de eerste periode na de bevalling. Dat kan zowel voor u als voor uw partner gelden.


Patiëntenfolders

Bekijk voor meer informatie de patiëntenfolders onder het kopje 'Mijn baby is geboren'.


Meestgestelde vragen

In het Isala Vrouw-kindcentrum kunt u terecht met al uw vragen. Op de meestgestelde vraag vindt u hieronder alvast antwoord. 

Mijn pasgeboren kindje is toch vanzelf meeverzekerd?

Nee, dit gebeurt niet automatisch. Meld uw kindje na de geboorte binnen vier maanden aan bij uw zorgverzekeraar. Daarmee voorkomt u dat u zelf moet betalen voor medische kosten.