Contact
  1. 5019-Instructie verzorging stoma
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

U heeft contact gehad met de verpleegkundige consulent stoma. In deze folder zetten we het advies over de verzorging van uw stoma en de verschillende hulpmiddelen die u mag gebruiken voor u op een rijtje.

Let op
De adviezen gelden niet voor iedereen. De stomaverpleegkundige streept aan welke adviezen op u van toepassing zijn.

Aandachtspunten voor de verzorging

  • ­Plak op kamertemperatuur.
  • Plak goed aandrukken rondom de stoma.
  • Blijf na het aanbrengen van de plak 15 minuten liggen. Leg uw hand op de plak, zodat de plak goed hecht. Doe dit vooral als er verzorgingsproblemen zijn.
  • ­Bekijk bij het verwijderen van de plak altijd de achterzijde of er aantasting van de plak is of dreigende lekkage. Als dit zo is, houd het dan goed in de gaten en schrijf het op. Gebeurt het meerdere keren, neem dan contact op met de Stomapoli.

Huidbescherming

Bescherm de huid die door contact met ontlasting of urine geïrriteerd is. U kunt hiermee stoppen als de huid er goed uitziet.

O  Barrièrecrème

Smeer een zeer dun laagje crème op de schone huid rondom de stoma. Inwrijven tot het stroef aanvoelt. Te gebruiken bij een rode, maar niet-beschadigde huid.

O  Barrièrefilm

Breng de spray aan op de schone huid (max 1x per dag)

O  Huidbeschermingsdoekjes

Wrijf 1x per dag na het schoonmaken met het vochtige doekje over de huid.

O  Stoma-poeder

Herstelt de beschadigde vochtige huid. Breng het poeder aan op de beschadigde vochtige huid. Veeg overtollig poeder met een droog gaasje weg. Als uw huid nog heel is, heeft de poeder geen functie. Stop dan met het gebruik van het stoma-poeder.

O  …………………............................................................

Opvulmiddelen

Om oneffenheden en/of plooien op te vullen:

O  Pasta

Breng de pasta rondom de stoma aan of, op advies van de verpleegkundige, smeer de pasta in de plooi en breng in vorm met een natte vinger. Breng op de achterzijde van de plak pasta aan.

O  Pastaring

Kneed de buitenkant van de ring plat zodat de ring goed aansluit op de huid. Verwijder de folie aan beide kanten van de ring en leg de ring rondom de stoma, of kneed in de juiste vorm.

O  Pastastrip

Knip een strip op de gewenste lengte. Verwijder het afdekfolie aan beide zijden. Kneed de strip in de plooi of leg rondom de stoma.

O  Wig

Verwijder het folie van beide zijden en leg het brede gedeelte tegen het stomaroosje aan.

O  ………………............................................................

Fixatiemateriaal

O  Gordeltje

De gordel is verstelbaar. De gordel moet strak zitten, maar mag niet knellen of striemen achterlaten. De gordel mag voor de nacht verwijderd worden.

O  …………………............................................................

Buikondersteuning

O  Band

Draag de band zoals de verpleegkundig consulent stoma u dat uitgelegd heeft. Breng de band aan terwijl u ligt. Draag de band alleen overdag.

O  …………………............................................................

Vervolg

O  Wij verwachten u terug voor een controle-afspraak op:

________-________-________

 O  U heeft een telefonische afspraak op:

________-________-________

Breng naar uw controle-afspraak altijd uw eigen stomamateriaal mee.

Contact

Heeft u vragen over de verzorging of het gebruik van de hulpmiddelen, neem dan contact op met de verpleegkundige consulent stoma van de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Verpleegkundige consulent stoma
(038) 424 73 56 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 3 juni 2020 / 5019