Contact
  1. 5026-Dobutamine stress echo

Uitleg hartfunctieonderzoek

Dobutamine is een stof die ervoor zorgt dat het hart zich gaat inspannen. Met behulp van een echo kan de hartfunctie bekeken worden tijdens die inspanning. Hier leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

 

Voorbereiding

Meestal is een specifieke voorbereiding niet nodig. Een enkele keer kan de arts u vragen om bepaalde medicijnen niet in te nemen. Dit hoort u voorafgaand aan het onderzoek. Voorafgaand aan het onderzoek worden uw lengte en gewicht gevraagd.

Onderzoek

U ligt op een onderzoeksbank. De arts brengt een infuus in. De hartfunctielaborant(e) sluit een aantal elektroden (een soort stickers met metalen dopjes erop) aan en doet een bloeddrukband om uw arm. Daarna gaat u op uw linkerzij liggen. De dobutamine wordt geleidelijk via het infuus toegediend. U zult waarschijnlijk merken dat uw hart sneller gaat kloppen. Terwijl het infuus loopt, maakt de laborant(e) een echo van uw hart. Daarnaast controleert de arts uw hartritme en bloeddruk.

Krijgt u klachten, meld dit dan. Als er voldoende gegevens beschikbaar zijn, wordt het infuus gestopt. U blijft dan nog enkele minuten op de bank liggen. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Let op
Familie en kennissen kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn.

Na het onderzoek

U krijgt de uitslag op het spreekuur van de cardioloog.

Contact

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.
Heeft u nog vragen of wilt u informatie over het onderzoek? Ook dan kunt u bellen met de polikliniek.

Zwolle

Polikliniek Cardiologie
088 624 45 05 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 31 januari 2024 / 5026