Contact
  1. 5059-Spermaonderzoek vruchtbaarheid

Om te beoordelen of sperma voldoende vruchtbaar is, kunnen wij spermaonderzoek doen. Voor een zo goed mogelijk resultaat vindt u hier richtlijnen voor het opvangen en inleveren van sperma.

Bij het spermaonderzoek op vruchtbaarheid onderzoekt het fertiliteitslaboratorium uw sperma. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid en vorm van de zaadcellen. Op basis van deze gegevens kan het laboratorium beoordelen of uw sperma voldoende vruchtbaar is of dat er sprake is van verminderde vruchtbaarheid. Om het spermaonderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u de instructies op deze pagina nauwkeurig opvolgt.

Afspraak

Misschien heeft uw behandelend arts in overleg met u al een afspraak gemaakt wanneer u uw sperma moet inleveren. Als dat niet zo is, kunt u zelf een afspraak maken met het secretariaat:

  • Isala Zwolle
    Fertiliteitscentrum
    088 624 52 24 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Voorbereiding

U dient twee tot drie dagen vóór het onderzoek nog een zaadlozing te hebben; daarna niet meer totdat u sperma opvangt voor de test. Alleen dan is het verkregen sperma van optimale kwaliteit.

Medicijnen of koorts?

Neem contact op met uw behandelend arts als u de afgelopen drie maanden medicijnen heeft gebruikt of koorts heeft gehad (38°C of meer). De kwaliteit van de zaadcellen kan dan namelijk aangetast zijn, waardoor het beter is dat het onderzoek wordt uitgesteld.

Steriel potje ophalen

Voor het opvangen van uw sperma gebruikt u uitsluitend een schoon en steriel potje van ons fertiliteitslaboratorium. Dit potje (rode deksel, 125 ml) is van speciaal materiaal dat geschikt is voor het opvangen van sperma. Het potje kunt u tijdens kantooruren ophalen in Zwolle bij het fertiliteitslaboratorium (Dokter Spanjaardweg, gebouw B, 2e etage). Als dit ophalen voor u problematisch is, kunt u telefonisch contact opnemen met het fertiliteitslaboratorium voor overleg.

Richtlijnen voor het opvangen

  • Het steriele potje is op een speciale manier schoongemaakt. Reinig of spoel het potje daarom nooit zelf voordat u uw sperma opvangt.
  • Was vooraf uw penis en eikel met water zonder zeep. Droog goed af.
  • Breng voor de zaadlozing het potje op lichaamstemperatuur door het bijvoorbeeld een paar minuten in de hand te houden. Plotselinge kou is schadelijk voor het sperma.
  • Vang al het geloosde sperma op in het potje. Sperma dat is verkregen door massage met de hand (masturbatie), is het meest geschikt. Sperma dat is opgevangen in een condoom, is in ieder geval niet geschikt vanwege de zaaddodende eigenschappen van het condoom.
  • Heeft u niet de gehele zaadlozing opgevangen? Vermeld dit dan op het invulformulier.
  • Sluit het potje goed af met het bijbehorende deksel. Controleer of uw naam en geboortedatum op het potje staan.

Richtlijnen voor het inleveren

  • Vul het invulformulier op de laatste pagina in. 
  • Vervoer het potje rechtop en ongeveer op lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas. Het is slecht voor de kwaliteit van het sperma als het te koud (minder dan 20°C) of te warm (meer dan lichaamstemperatuur) wordt vervoerd.
  • Lever het sperma uiterlijk 1 uur na de zaadlozing in bij het fertiliteitslaboratorium in Zwolle.
  • Heeft u een langere reistijd naar het ziekenhuis? Dan kunt u afspreken om het sperma in het ziekenhuis op te vangen. Hiervoor zijn twee ruimten beschikbaar die daarvoor speciaal zijn ingericht.
  • Zorg dat u het volgende meeneemt naar het fertiliteitslaboratorium: uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart), het aanvraagformulier, het invulformulier, het potje met sperma.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Afhankelijk van wat met u is afgesproken, neemt uw behandelend arts contact met u op of moet u zelf contact opnemen. 

Gebruik lichaamsmateriaal

Het lichaamsmateriaal dat na het onderzoek overblijft, kunnen we gebruiken voor kwaliteitsdoeleinden. Denk aan testen om methoden en technieken te verbeteren of om vast te stellen dat de door ons gebruikte hulpmiddelen veilig en effectief zijn. In alle gevallen houden we ons hierbij aan de wettelijke regels, zoals de Embryowet, en aan de regels vanuit de beroepsverenigingen, zoals de Code Goed Gebruik. Na dit gebruik wordt het lichaamsmateriaal altijd vernietigd.

Bezwaar

Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van lichaamsmateriaal, kunt u dat aan ons kenbaar maken. We benadrukken dat het hier geen wetenschappelijk onderzoek betreft. Wanneer het zou gaan om wetenschappelijk onderzoek, zullen we altijd om uw schriftelijke toestemming vragen, nadat u bent voorgelicht over de aard en het doel van het onderzoek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Fertiliteitscentrum
088 624  52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Wijzigen afspraak locatie Zwolle? Bel: 088 624 52 24

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Invulformulier

Vul het formulier 'Inleveren sperma' in en neem het mee wanneer u uw sperma bij het fertiliteitslaboratorium inlevert. De arts heeft deze gegevens namelijk nodig om de uitslagen juist te interpreteren.

Laatst gewijzigd 18 april 2023 / 5059 / L