Contact
  1. 5066-Stembanden: (kijk)operatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bij een operatie aan de stembanden verwijdert de keel-, neus- en oorarts afwijkingen op de stembanden, zoals een cyste of poliep. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Vóór de operatie

Na uw bezoek op de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) plaatsen wij u op de wachtlijst. Het kan ook zijn dat u direct hoort wanneer de opname- en operatiedag is. Meestal vindt de operatie op de opnamedag plaats.

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Operatie

Tijdens de operatie onderzoekt de KNO-arts uw stembanden met een microscoop. Om de stembanden goed in beeld te brengen en eventuele afwijkingen te kunnen verwijderen, wordt een buis via uw mond ingebracht. Verwijderd weefsel wordt voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Dit weefselonderzoek duurt een week.

Na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Meer informatie

In de folder 'Naar huis na een (kijk)operatie aan de stembanden' leest u meer informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 augustus 2022 / 5066