Contact
  1. 5066-Stembanden: (kijk)operatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Voorbereiding, operatie en nazorg

Als de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) een afwijking aan de stembanden constateert, kan een (kijk)operatie van de stembanden nodig zijn. De redenen voor deze operatie kan stemverbetering zijn (zoals bij het verwijderen van een poliep van de stembanden) of ter verkrijging van weefsel om vast te stellen wat de oorzaak van uw stem- of keelklachten is. Hier leest u wat deze operatie inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Vóór de operatie

Na uw bezoek op de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde plaatst de secretaresse van de afdeling u op de wachtlijst. Het kan ook zijn dat zij u direct vertelt wanneer de opname- en operatiedag plaatsvinden. Meestal vindt de operatie op de opnamedag plaats.

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Operatie

Tijdens de operatie onderzoekt de KNO-arts uw stembanden met een microscoop. Om de stembanden goed in beeld te brengen en eventuele afwijkingen te kunnen verwijderen, wordt een buis via uw mond ingebracht. Verwijderd weefsel wordt voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Dit weefselonderzoek duurt een week.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd (1 à 2 uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en als de controles van bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige (ook) uw polsslag en bloeddruk.

Direct tot één week na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Door het inbrengen van de operatiebuis in de keel, kunt u nog wat keel- of slikklachten ervaren. Dit gaat vanzelf over.

Weer thuis

Om de slagingskans van de operatie te vergroten, is het belangrijk dat de eerste weken na de operatie de nazorg op de juiste manier verloopt:

Stemrust

Bij een stemverbeterende operatie, adviseren wij u stemrust. Dit betekent dat u een aantal dagen niet mag praten. Hoe lang de stemrust geldt, hangt af van de grootte van het wondbed. Het varieert van 2 tot 5 dagen na de operatie. Als er alleen wat weefsel is weggehaald, krijgt u meestal geen advies voor stemrust na de operatie. De KNO-arts bespreekt dit met u.

Eten en drinken

U kunt na de operatie gewoon eten en drinken. Doordat tijdens de operatie een mondspreider is gebruikt, kan uw tong na het onderzoek gevoelig zijn.

Na één week

Naar de polikliniek

Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt 1-2 weken na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat en de uitslag van het weefselonderzoek.

Pijnbestrijding

De pijn na een operatie aan de stembanden valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Van tevoren is met u besproken wat de staat van uw gebit is. Omdat de operatiebuis langs de tandenrij naar binnen wordt gebracht, kan er tandletsel ontstaan. Als u dit later na de narcose merkt, willen wij u vragen contact met ons op te nemen.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde (www.kno.nl/patienten-informatie) leest u meer over deze operatie.

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 5066