Contact
  1. 5068-Correctie neustussenschot
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Voorbereiding, operatie en nazorg

Om de neusfunctie te verbeteren, wordt u geopereerd aan uw neustussenschot. Deze ingreep wordt vaak gecombineerd met een chirurgische behandeling aan de onderste neusschelpen. Soms wordt u in dezelfde ingreep ook aan uw bijholten geopereerd. Daarvoor krijgt u een aparte patiëntenfolder mee.

Welke functie heeft de neus?

De neus is zeker niet alleen om mee te ruiken, al is dit natuurlijk wel een belangrijke functie van de neus. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt dus voor een zo goed mogelijke ademhaling. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming en ook de afvoer van het traanvocht.

Verstoorde neusfunctie

De neusfunctie kan op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen wel een voorkomt, of door een allergie (overgevoeligheid). Stoornissen in de functie van de neus verergeren vaak door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (het septum), dat de neushelften van elkaar scheidt.

Deze afwijkende vorm van het neustussenschot komt zeer vaak voor en kan aanleiding geven tot klachten, zoals een gevoel van verstopping, een gestoorde ademhaling of hoofdpijn. Het rechtzetten van het neustussenschot (de zogenaamde septumcorrectie) heeft als doel de neusfunctie te verbeteren.

Voor de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Op de verpleegafdeling heeft u een opnamegesprek met een verpleegkundige over gezondheidsproblemen, medicijngebruik, uw thuissituatie en wie voor u als contactpersoon optreedt. Na het opnamegesprek krijgt u een korte rondleiding over de verpleegafdeling. U blijft tot aan de operatie op de verpleegafdeling.

Voordat u naar de operatiekamer gaat, trekt u speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. Sieraden doet u af en eventuele gebitsprothese doet u uit. Nagellak en overige make-up verwijdert u. De verpleegkundige brengt u met een bed naar de operatieafdeling.

Operatie

De operatie gebeurt vanuit de binnenkant van uw neus. Er zullen dus geen sneden gemaakt worden op plaatsen die aan de buitenkant zichtbaar zijn, waardoor er ook geen zichtbare littekens achterblijven.
Wel kan de stand van het tussenschot de vorm van de neus aan de buitenkant beïnvloeden. Bij de operatie worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot losgemaakt via een klein sneetje binnen in de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Stukjes bot of kraakbeen die uitsteken worden ook meteen weggehaald.

Tampons

Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen. Meestal worden de tampons 1-2 dagen na de operatie verwijderd.

Na de operatie

Direct tot één week na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Naar de polikliniek

Een doktersassistente verwijdert de tampons op de polikliniek. Vaak bloedt het kortdurend na, hou daar rekening mee. De KNO-arts controleert het operatiegebied op een eventuele nabloeding en op de stand en zwelling van het neustussenschot. Soms hoopt zich bloed op tussen de slijmbladen van het neustussenschot en omdat dat tot een infectie kan leiden, moet dit weggehaald worden. Mocht dit bij u het geval zijn, dan legt uw arts dit uit op de polikliniek.

Neusspoelen

Na het verwijderen van de tampons gaat u thuis uw neus voorzichtig spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. U krijgt spoelinstructies mee van de assistente.

Rust

Meestal adviseren wij één week rustig aan te doen met betrekking tot werk en huishoudelijke taken, zowel vanwege de operatie als de gegeven narcose. Ook adviseren wij contactsporten gedurende zes weken niet te beoefenen.

Rubberen plaatjes

Soms worden rubberen plaatjes gebruikt om de stand en genezing van het neustussenschot te bevorderen. Als u deze heeft gekregen, worden deze 1-3 weken na de operatie verwijderd op de polikliniek. Soms krijgt u gedurende de eerste week een antibioticumkuur mee.

Pijnbestrijding

De pijn na de operatie valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Na één week

Tot aan de controleafspraak op de polikliniek adviseren wij u om 3-4 x per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Meestal is dit 3 weken nodig. Als u een coblatiebehandeling aan de onderste neusschelpen heeft gehad, is het belangrijk om 6-8 weken te spoelen.

Resultaat

De korstjes kunnen u direct na de ingreep het gevoel geven dat de operatie niet goed is gelukt, maar de genezing heeft  tijd nodig. Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 2 maanden na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Na een correctie van het neustussenschot verliest u altijd wat bloed uit uw neus. De wond is nog open en het slijmvlies moet nog genezen. Vaak zijn de tampons voldoende om dit bloed op te vangen.
Bij het aanraken van de tampons of door druk op de neus te zetten (bijvoorbeeld tijdens het niezen) kan er wat bloed ontsnappen uit de tampon. Dit is niet erg.

Bij een nabloeding verliest u veel meer bloed. Er loopt dan echt een spoor bloed langs de tampon uit de neus. Neem contact op met het ziekenhuis als er bloed langs de tampons blijft komen. Vaak is het plaatsen van nieuwe tampons voldoende om het bloeden te stoppen. Heel soms moet een patiënt voor de tweede keer onder narcose gebracht worden.

Tamponverlies

Het komt bijna nooit voor, maar u zou de tampons uit de neus kunnen verliezen, bijvoorbeeld door te niezen. Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit uw neus komt. Dit kan bijvoorbeeld optreden onderaan de neus bij de neusgaten. Ook kunt u last krijgen van koorts of kloppende pijn.

Standverandering van de neus

Behalve wat uitwendige zwelling van de huid, zal de stand van uw neus niet moeten veranderen na een operatie aan uw neustussenschot. Wanneer u dit vermoedt, neemt u dan contact met ons op.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde (www.kno.nl/patienten-informatie) leest u meer over deze operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(038) 424 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel of Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(0522) 23 33 33 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 15 januari 2020 / 5068 / 326806