Contact
  1. 5084-Gebitsprothese op implantaten

Operatie en behandeling

Implantaten (kunstwortels) geven een gebitsprothese (kunstgebit) meer houvast. De kaakchirurg plaatst deze implantaten tijdens een korte operatie in het kaakbot. Twee tot drie maanden na de ingreep maakt de tandarts een nieuwe gebitsprothese of wordt het oude kunstgebit aangepast. Wat kunt u van de operatie en de behandeling verwachten? U leest het hier.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium. Titanium is een metaal. Het heeft de unieke eigenschap dat het volkomen door het bot wordt geaccepteerd. Na zorgvuldige plaatsing zal het implantaat in het kaakbot vastgroeien.

De implantaten die u krijgt, zijn tussen de acht en zestien millimeter lang, afhankelijk van de hoogte van uw kaakbot. De doorsnede van de kunstwortels is ongeveer vier millimeter. Er zijn verschillende implantaatsystemen. Wij gebruiken een systeem waarvoor gewoonlijk maar één operatie nodig is. De implantaten zijn na de operatie direct zichtbaar.

Operatie

Voorbereiding

Op de dag van de operatie mag u niet roken en geen alcohol drinken.

Tijdens de operatie

U wordt geopereerd door de kaakchirurg of implantoloog. Deze specialist geeft u eerst een plaatselijke verdoving en maakt daarna het tandvlees open. In het bot worden vervolgens twee of meer gaatjes geboord, waarin de implantaten worden geschroefd. Daarna wordt het tandvlees gehecht. Soms is het nodig dat de kaakchirurg of implantoloog een extra strook tandvlees rondom het implantaat aanbrengt. Dit stukje tandvlees wordt vanuit de bovenkaak getransplanteerd. De hele operatie duurt ongeveer één uur (inclusief transplantatie).

Na de operatie

Bijwerkingen

Het is normaal dat u na de operatie last heeft van zwellingen en napijn; hiervoor krijgt u een recept voor pijnstillers voorgeschreven. Een andere bijwerking kan zijn dat u minder gevoel heeft in uw kin of onderlip. Dit gaat bijna altijd over.

Complicaties

In zeldzame gevallen komen na de operatie complicaties voor, zoals een ontsteking van de wond, het kaakbot of tandvlees. Rokers hebben een grotere kans op problemen met het tandvlees rond de implantaten dan niet-rokers. Mede daarom adviseren wij u te stoppen met roken.

Wanneer contact opnemen met de arts?

Als u na de operatie ernstige zwelling, pijn of zware bloedingen heeft. Neem in dit geval contact op met specialist die u heeft behandeld of de arts die op dat moment dienst heeft.

Mondverzorging na de operatie

De implantaten komen direct na de operatie boven uw tandvlees uit. Het is belangrijk om de wond goed schoon te houden, vanaf de dag van plaatsing. Poetsen is de eerste tijd niet mogelijk; u mag alleen spoelen. De kaakchirurg of implantoloog geeft u een recept mee voor een spoeldrank. Daarmee spoelt u drie keer daags gedurende één minuut uw mond. Pas als het tandvlees rondom de implantaten goed is genezen, mag u gaan poetsen. Dit is meestal na twee weken het geval.

Afspraken bij de mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is van het grootste belang voor de levensduur en het behoud van uw implantaten. Na de operatie gaat u een aantal keren bij de mondhygiënist langs. Tijdens deze consulten krijgt u een uitgebreide uitleg over de juiste verzorging van uw mond.

Vastgroeien van de implantaten

De wond in uw mond is na ongeveer twee weken genezen. U kunt dan overdag uw oude prothese weer dragen. Maar u mag er niet mee kauwen. Zo geeft u de implantaten de kans om goed in het bot vast te groeien. Dit duurt minimaal drie maanden. U eet in deze periode hoofdzakelijk gepureerd of vloeibaar voedsel. Ook vinden er in deze maanden een aantal controles plaats. Er wordt dan gekeken of uw oude prothese wellicht wat moet worden aangepast, zodat de implantaten niet belast worden.

Problemen

In slechts twee tot drie procent van de gevallen groeien de implantaten niet goed vast. Ze zullen dan worden verwijderd. Na enige tijd bekijkt de specialist of het verstandig is om een nieuwe poging te ondernemen. In de meeste gevallen is dit mogelijk. De kans op succes is dan even groot als bij de eerste ingreep.

Nieuwe gebitsprothese

Plaatsen van de hulpdelen (suprastructuur)

Twee tot drie maanden na de operatie begint de tandarts of tandprotheticus met het maken van de nieuwe prothese. Tijdens de eerste twee afspraken worden de hulpdelen (suprastructuur) op de implantaten geschroefd en worden er afdrukken gemaakt. Bij de volgende afspraak wordt de stand van de tanden en kiezen bepaald. Samen met de behandelaars kiest u de gewenste kleur en vorm van de tanden. Het is handig als u dan wat oude foto’s van uzelf meeneemt.

Definitieve prothese

Hoe zal uw nieuwe gebit eruit gaan zien? Een prothese ‘van was’ geeft u een indruk. Pas als u tevreden bent, wordt de prothese afgemaakt. Tijdens de volgende afspraken maakt de tandarts of tandprotheticus de prothese op de suprastructuur. Daarna brengen de behandelaars eventueel nog verbeteringen aan tijdens de controles. Omdat de prothese zit vastgeklemd en niet is vastgeschroefd, kunt u hem altijd uitnemen. Tijdens een van de controles gaat u nog een keer bij de mondhygiënist langs. Daar hoort u hoe u uw mond het best kunt verzorgen.

Wanneer contact opnemen met de arts?

Zit de nieuwe prothese niet goed of ervaart u veel pijn? Neem in dat geval contact op met de tandarts of tandprotheticus.

Controles

Na de behandeling blijft u ieder jaar voor controle komen. De eerste periode bij de specialist die de implantaten bij u heeft geplaatst, bij de tandarts of tandprotheticus en bij de mondhygiënist. Steeds worden de implantaten, het tandvlees eromheen, het kaakbot en de prothese nagekeken. In de loop van uw leven komt u van tijd tot tijd bij ons terug. Tijdens deze bezoeken laat u een röntgenfoto maken waarop de arts kan zien hoe het met het kaakbot gaat.

Vergoeding van de kosten

Operatie

De kosten van de operatie worden over het algemeen door de verzekering vergoed, maar alleen als de behandeling van tevoren bij uw zorgverzekeraar wordt aangevraagd en als u aan de gestelde criteria voldoet.

Prothetische behandeling

Voor de kosten van de prothetische behandeling betaalt u een wettelijk eigen bijdrage. Ook bestaat er tegenwoordig een eigen risico. Wij nemen vóór de behandeling de kosten met u door.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met:

Mond-, kaak en aangezichtschirurgie

088 624 28 81 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 28 juni 2023 / 5084