Contact
 1. 5109-Verdoving staaroperatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uitleg voorbereiding

De voorbereiding op de verdoving bij een staaroperatie begint thuis. Hier leest u wat de voorbereiding thuis en op de dag van de operatie in het ziekenhuis inhoudt.

 

Voorbereiding thuis

Op de dag vóór de operatie start u met het druppelen van het te opereren oog. De oogarts heeft u een recept gegeven. Ook heeft hij u instructies gegeven hoe en wanneer u de druppels moet gebruiken. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

Op de dag van de ingreep kunt u gewoon ontbijten zoals u gewend bent. Ook uw medicijnen kunt u gewoon innemen (ook bloedverdunners) met uitzondering van plastabletten. U mag geen plastabletten innemen om te voorkomen dat u tijdens de operatie een (over)volle blaas heeft.

Voorbereiding in het ziekenhuis

In het ziekenhuis krijgt u op de verpleegafdeling een tabletje onderin het ooglid. Dit is om de pupil te vergroten, wat noodzakelijk is voor de operatie. Het oog is dan nog niet verdoofd.

Enige tijd vóór de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) van de operatieafdeling gebracht. Hier wordt u aangesloten op een bewakingsmonitor. Dit houdt in:

 • u krijgt plakkertjes en kabeltjes op de borst die zorgen voor de hartbewaking;
 • u krijgt een bloeddrukband om de arm;
 • u krijgt een knijpertje om een vinger dat het zuurstofgehalte in uw bloed meet.

Verdoving

 • Als de bewakingsmonitor is aangesloten, zal uw oog worden verdoofd. Eerst krijgt u verdovende druppels in uw oog. Deze zorgen ervoor dat de buitenste laag van uw oog gevoelloos wordt.
 • Vervolgens worden uw oog en oogleden met jodium gedesinfecteerd.
 • Daarna wordt een klemmetje tussen uw oogleden geplaatst, zodat u uw oog niet kunt dichtknijpen.
 • De anesthesioloog zal u vragen het te verdoven oog naar de buitenste bovenhoek te draaien en het oog goed stil te houden. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt.
 • Vervolgens maakt de anesthesioloog in het buitenste oogvlies een klein gaatje, zodat hij met een plat klein buisje tussen dit vlies en de oogbol kan komen. Daar zal hij de verdovingsvloeistof inspuiten. Dit kan gepaard gaan met een drukkend gevoel bij uw oog. Dit kan soms ook pijnlijk zijn.
 • Hierna wordt het klemmetje tussen de oogleden weer verwijderd en uw oog dichtgeplakt.
 • Vervolgens wordt een dop met een ballonnetje op uw oog geplaatst, zodat de verdoving zich goed kan verspreiden.
 • Na ongeveer 15 minuten zal uw oog volledig verdoofd zijn en kunt u het niet meer bewegen. Ook zal het zicht grotendeels uit uw oog verdwenen zijn. In principe bent u dan klaar voor de operatie.
 • Afhankelijk van de voortgang van de operaties duurt het dan nog ongeveer een half uur voor u wordt geopereerd.

Na afloop

Na de operatie gaat u direct terug naar de verpleegafdeling. Hier krijgt u verdere instructies, bijvoorbeeld over het druppelen van uw oog en een acetazolamide tablet, welke u thuis ook heeft verkregen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Oogheelkunde (038) 424 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).
Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten. Voor vragen kunt u ons ook mailen: poli.oogheelkundezwolle@isala.nl.

Laatst gewijzigd 16 juli 2020 / 5109

Gerelateerde folders