Contact
  1. 5110-Trommelvliesbuisjes plaatsen kinderen

Uw kind krijgt binnenkort trommelvliesbuisjes in zijn of haar oren. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich samen kunt voorbereiden.

Wat doet een trommelvliesbuisje?

Om goed te kunnen horen, moeten het trommelvlies en de gehoorbeentjes goed kunnen trillen. Dit kan alleen als aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit. Het trommelvliesbuisje maakt een verbinding tussen de gehoorgang en uw kinds middenoor. Hierdoor krijgt uw kinds middenoor weer lucht en verdwijnt de slechthorendheid. Ook als er na een verkoudheid lang vocht in het oor blijft zitten, kan een trommelvliesbuisje helpen.

Voor de operatie

Om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie, raden wij u aan om vooraf thuis te vertellen wat er gaat gebeuren. Ook kunt u samen met uw kind het fotoboek 'Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (verdoving met een kapje)' bekijken onderaan deze pagina.

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft uw kind een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding.

Niet eten en drinken vóór de operatie

Daarnaast is het belangrijk dat u de folder 'Algehele anesthesie (narcose) bij kinderen' goed leest. Uw kind mag bijvoorbeeld niet eten en drinken vóór de operatie. Ook leest u in deze folder hoe u uw kind het best kunt begeleiden.

Wij adviseren de begeleidende ouder zelf van tevoren wel goed te eten. De ervaring heeft geleerd dat spanning in combinatie met een lege maag de kans op flauwvallen vergroot. Wees dus niet solidair nuchter met uw kind.

Ziekte

Is uw kind op de opnamedag ziek en / of heeft het koorts? Neemt u dan contact op met het volgende telefoonnummer 088 624  23 14. Als uw kind in de drie weken vóór opname in contact is geweest met kinderziekten zoals bof, mazelen, rode hond, kinkhoest, roodvonk of waterpokken of wanneer uw kind in deze periode een vaccinatie heeft gekregen, neem contact op met onze polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde via telefoonnummer 088 624 23 84.

Paracetamol vóór de operatie

Om er voor te zorgen dat uw kind zo min mogelijk pijn heeft is het belangrijk dat u uw kind vóór de operatie paracetamol geeft. Paracetamol zetpillen kunt u bij de apotheek kopen, hiervoor heeft u geen recept nodig. Geef uw kind de eerste dosis paracetamol voordat u van huis vertrekt.

De dosering wordt bepaald door het gewicht van uw kind (zie tabel):

Gewicht kind Dosering paracetamol zetpillen
7 tot en met 9 kilo 3 maal daags 240 mg
10 tot en met 14 kilo 4 maal daags 240 mg
15 tot en met 19 kilo 3 maal daags 500 mg
20 tot en met 29 kilo 4 maal daags 500 mg
30 tot en met 39 kilo 3 maal daags 1000 mg

Opname

U neemt het volgende mee naar het ziekenhuis:

  • extra stel kleren;
  • favoriete knuffel van uw kind;
  • eventuele medicijnen die uw kind gebruikt;
  • eventuele fopspeen als uw kind hieraan gehecht is.

Sieraden en haren

  • Zorg ervoor dat uw kind geen sieraden draagt op de opnamedag, ook geen oorbellen.
  • Als uw kind lang haar heeft, kunt u dit het beste bij elkaar binden in een vlecht of staart.

Melden

Meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van het Behandelcentrum (gebouw W). Voor een goede organisatie is het belangrijk dat u op tijd aanwezig bent.

Eén ouder/verzorger is welkom op de afdeling. Het is niet toegestaan broertjes of zusjes mee te nemen. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte. De totale opnameduur is gemiddeld anderhalf uur.

Voorbereiding

Uw kind mag de eigen kleren en schoenen aanhouden en krijgt een naambandje om. De temperatuur wordt opgenomen met de oorthermometer en kinderen van wie het gewicht nog niet bekend is, gaan nog even op de weegschaal. Vervolgens kunt u samen met uw kind wachten in de speelhoek tot uw kind aan de beurt is.

Uw kind begeleiden

De verpleegkundige begeleidt uw kind en één van de ouders naar de operatiekamer. Uw kind neemt plaats op de behandeltafel, waar het onder narcose wordt gebracht. De anesthesioloog heeft met u op de afdeling Preoperatief onderzoek besproken of dit met een prikje of kapje gebeurt. Bij een prikje moet een uur van tevoren verdovende zalf op de huid worden aangebracht om een goede pijnstilling te garanderen.

Het is belangrijk dat u als ouder probeert om zelf zo rustig mogelijk te blijven, want dit straalt u dan ook uit naar uw kind. Het is mogelijk dat uw kind bij het begin van de narcose wat onrustig beweegt of wegdraait met de ogen. Dit zijn normale reacties. Als uw kind slaapt, zal de verpleegkundige u vragen de operatiekamer met haar te verlaten. U kunt op de uitslaapkamer wachten tot het kind terugkomt; dit duurt ongeveer tien minuten.

Operatie

Er wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het trommelvliesbuisje is een klein plastic buisje van ongeveer 2 mm.

Na de operatie

Uw kinds oor kan nu weer normaal functioneren. De eerste paar dagen zit het buisje nog wat los, maar na een week groeit het trommelvlies er passend omheen en zit het stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er te zijner tijd spontaan uit en het gaatje sluit meestal vanzelf. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst omdat de klachten terugkomen.

Om het buisje goed vast te laten groeien, is het belangrijk dat u zich de eerste weken na de operatie aan onze adviezen houdt.

Meer informatie

In de folder ‘Naar huis na het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen’ leest u informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 5110 / 326804

Fotoboek buisjes in je oren (verdoving met een kapje)

Wat gebeurt er als uw kind buisjes in de oren krijgt? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoreportage gemaakt. Met het fotoboek kunt u uw kind, maar ook uzelf, in de thuissituatie alvast goed voorbereiden op de operatie.

Naar de oortjes kijken

Behandelcentrum

Floortje gaat met haar ouders naar het Behandelcentrum. Ze krijgt vandaag buisjes in haar oren. Een lege maag is belangrijk voor de veiligheid van de operatie. Daarom heeft ze de afgelopen 6 uur niet meer gegeten. En mocht Floortje drinken volgens de afspraken hierover met de slaapdokter.

Vader moeder en kind

Een kleurplaat

Ze meldt zich bij de secretaresse en krijgt een kleurplaat.

Gezin meldt zich bij de balie

Wachtruimte

Floortje mag nog even kleuren in de wachtruimte.

Jongen is aan het tekenen in de wachtruimte

Ophalen

Floortje wordt opgehaald door de verpleegkundige.

Moeder en dochter worden opgehaald door de verpleegkundige

Oefenen met het kapje

Floortje mag ook even oefenen met het kapje.

Oefenen met het kapje

Vragen

In een andere kamer worden aan Floortje en haar moeder nog een paar vragen gesteld. Thuis heeft ze haar armbandje en ringetje al afgedaan en haar haren in een staart.

Verpleegkundige geeft uitleg over het polsbandje

Plastic armbandje

Floortje krijgt een plastic armbandje om met daarop haar naam en geboortedatum. Zo weet iedereen dat zij Floortje is!

Het polsbandje

Temperatuur meten

Haar temperatuur wordt gemeten met de oorthermometer.

Naar de oortjes kijken

Paracetamol

Floortje heeft thuis al Paracetamol gehad of anders krijgt zij deze van de verpleegkundige. Door de Paracetamol voelt Floortje zich na de operatie prettiger. Oudere kinderen mogen kiezen tussen een tablet of een zetpil Paracetamol.

Zetpil

Speelhoek

 

Floortje mag met haar ouders naar de speelhoek waar nog meer kinderen spelen die wachten voor de operatie.

 

Spelen

Start behandeling

Als Floortje aan de beurt is, wordt ze opgehaald. Eén van de ouders mag mee naar de operatiekamer en uitslaapkamer. De andere ouder mag wachten in de wachtkamer. 

Papa gedag zeggen

Naar de operatiekamer

Floortje loopt in haar eigen kleren naar de operatiekamer. De knuffel mag ook mee. Er staat een team in blauwe kleding op haar te wachten.

Moeder en dochter lopen met verpleegkundige naar de operatiekamer

Op het bed zitten

Floortje mag op het bed zitten terwijl de dokters samen nog allerlei vragen stellen aan haar moeder. Dit doen ze om te controleren of alles klopt.

Meisje mag op het operatie bed zitten

Mama naast het bed

Floortje gaat liggen op het operatiebed en mama zit naast haar.

Meisje ligt op het operatie bed

Kapje

Floortje krijgt een kapje op. Sommige kinderen vinden het slaapmiddel dat hieruit komt, een beetje vreemd ruiken. Als je door je mond ademt, merk je daar minder van.

Slapen met het mondkapje

Uitslaapkamer

Floortje wordt wakker op de uitslaapkamer.

Glaasje ranja

Floortje voelt zich nog een beetje draaierig en moe. De geluiden klinken nu ook veel harder dan voor de operatie. Ze krijgt een lekker glaasje ranja. 

Meisje drinkt ranja

Dapperheidsdiploma

Ze heeft haar dapperheidsdiploma verdiend!

Dapperheidsdiploma

Hand in hand

Al snel mag Floortje de uitslaapkamer verlaten. Samen met mama, want ze loopt nog wel een beetje wankel.

Nog even wachten

Floortje wacht nog even in de wachtkamer tot ze zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan.

Nog even bijkomen met een boekje

Lekker naar huis

Doei, lekker naar huis! Floortje moet haar oren een week droog houden. Ze mag morgen weer naar school.

Naar de oortjes kijken
Vader moeder en kind
Gezin meldt zich bij de balie
Jongen is aan het tekenen in de wachtruimte
Moeder en dochter worden opgehaald door de verpleegkundige
Oefenen met het kapje
Verpleegkundige geeft uitleg over het polsbandje
Het polsbandje
Naar de oortjes kijken
Zetpil
Spelen
Papa gedag zeggen
Moeder en dochter lopen met verpleegkundige naar de operatiekamer
Meisje mag op het operatie bed zitten
Meisje ligt op het operatie bed
Slapen met het mondkapje
Meisje drinkt ranja
Dapperheidsdiploma
Nog even bijkomen met een boekje