Contact
  1. 5113-Zuurgraadmeting slokdarm

Informatie over de voorbereidingen in Isala en de registratie thuis

De slokdarm (de oesophagus) is een buisvormig deel van het maag-darmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag transporteert. Binnenkort meten wij bij u de zuurgraad (pH-waarde) in de slokdarm. Hier leest u meer over de voorbereidingen van dit onderzoek op de afdeling Endoscopie. Ook geven wij u informatie over de registratie thuis.

 

Uitleg

Bij dit onderzoek meten wij de zuurgraad (pH-waarde) in de slokdarm. De slokdarm (de oesophagus) is een buisvormig deel van het maag-darmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag transporteert. De slokdarm wordt zowel bovenaan als onderaan begrensd door een sluitspier. De onderste spier zorgt ervoor dat er geen maaginhoud naar de slokdarm terugstroomt. Gebeurt dit wel, dan spreekt men van reflux. Een eventuele reflux van zure maaginhoud kan men aantonen door een 24-uurs pH-meting in de slokdarm.

Vooraf

  • Om ervoor te zorgen dat er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag aanwezig is tijdens het onderzoek, is het belangrijk dat u ‘nuchter’ bent. Dit houdt in dat u de avond vóór het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer kunt eten of drinken.
  • Het is belangrijk dat u met de arts afspreekt of u moet stoppen met bepaalde medicijnen (met name medicijnen die invloed hebben op de zuurgraad van de maag). Over het algemeen moeten deze medicijnen 1 week vóór het onderzoek stoppen.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze met een klein beetje water innemen.
  • Op de dag van het onderzoek graag geen gezichtscrême of make-up op uw gezicht aanbrengen omdat u een pleister op uw neus en wang geplakt krijgt. Door de crême/make-up plakt de pleister minder goed en kan deze loslaten.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat u op de endoscopieafdeling moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de endoscopieafdeling te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de afdeling. 

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de secretaresse van de endoscopieafdeling. Als u een aanvraagformulier van uw arts heeft gekregen, kunt u dit aan de secretaresse afgeven.

Onderzoek

Voor dit onderzoek brengen wij een dun slangetje (een katheter) via de neus en keelholte in uw slokdarm. Dit inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. Boven in de neus geeft het een prikkelend gevoel, en achter in de keel kunt u een kokhalsreflex krijgen.

De endoscopieassistent(e) kan u vragen een slokje water te drinken om het opschuiven van het slangetje gemakkelijker te maken. Op het moment dat u slikt, schuift zij de katheter naar binnen. Zit de katheter eenmaal op de juiste plek, dan heeft u geen kokhalsneiging meer. De assistent(e) zal de katheter met een pleister op uw neus en wang bevestigen. Gedurende de 24 uur dat de katheter in uw neus zit, kan het slangetje een irriterend gevoel achter in de keel geven. Dit gevoel verdwijnt als de katheter de volgende dag verwijderd wordt.

Aan het uiteinde van de katheter zit een meetpunt. De katheter is verbonden met het registratietoestel. Dit is een kleine computer die de zuurgraad in de slokdarm registreert.

Registratie thuis

Met de katheter en het registratietoestel gaat u naar huis, zodat gedurende 24 uur onder normale omstandigheden de zuurgraad in uw slokdarm gemeten kan worden.

Thuis kunt u alles doen, wat u normaal ook doet. Het enige wat niet mogelijk is, is douchen en zwemmen, omdat het registratietoestel niet waterdicht is.

Op het toestel zit een aantal knoppen. Hiermee houdt u, terwijl het toestel registreert, onderstaande gegevens goed bij. Ook krijgt u een dagboekje mee, waarin u dezelfde gegevens noteert. Het is namelijk erg belangrijk dat u aangeeft:

  • wat en hoe laat u eet en drinkt (ook tussendoortjes);
  • hoe laat u naar bed gaat en hoe laat u opstaat (ook als u tussendoor even gaat liggen);
  • wanneer u klachten heeft zoals pijn, zuurbranden of misselijkheid.

Het is belangrijk dat u bij het registreren de tijd aanhoudt die op de display van het registratietoestel staat.

Na afloop

De volgende dag meldt u zich op het afgesproken tijdstip weer bij de secretaresse van de endoscopieafdeling. De endoscopieassistent(e) haalt de katheter uit uw neus. Dit geeft geen vervelend gevoel. Voor u is het onderzoek dan afgesloten.

Uitslag

De endoscopieassistent(e) werkt met behulp van een speciaal programma de metingen uit. Met de verkregen resultaten kan bekeken worden of er abnormaal veel reflux is overdag en/of ’s nachts, en of er een verband bestaat tussen de reflux, de maaltijden, de aangegeven klachten en het functioneren van uw slokdarm.

Deze uitslag van de metingen en het dagboekje dat u bijgehouden heeft, worden naar uw specialist gestuurd. De uitslag wordt tijdens een vervolgafspraak met u besproken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie (038) 424 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Buiten kantooruren op (038) 424 50 00.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

23 november 2018 / 5113

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.