Contact
  1. 5113-Zuurgraadmeting slokdarm

De slokdarm (de oesophagus) is een buisvormig deel van het maag-darmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag transporteert. Binnenkort meten wij bij u de zuurgraad (pH-waarde) in de slokdarm. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen van dit onderzoek op de afdeling Endoscopie. Ook geven wij u informatie over de registratie thuis.

Wanneer uw maaginhoud in de slokdarm komt, spreken we van reflux. Met een 24-uurs zuurgraadmeting kunnen we vaststellen hoe vaak dit over 24 uur gebeurt.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken

Om ervoor te zorgen dat er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag aanwezig is tijdens het onderzoek, is het belangrijk dat u ‘nuchter’ bent. Dit houdt in dat u tenminste 6 uur voor het onderzoek niet mag eten. En u 2 uur van te voren alleen nog heldere vloeistoffen mag nemen.

Uw medicijngebruik

Gebruikt u zuurremmende medicatie? Of medicatie die invloed hebben op de maaglediging? Stop hier dan 7 dagen voor het onderzoek mee.

Geen gezichtscrème of make-up

Op de dag van het onderzoek graag geen gezichtscrème of make-up op uw gezicht aanbrengen. U krijgt plakkers op uw gezicht om een dun slangetje vast te zetten. Door de crème/make-up plakt de pleister minder goed en kan deze loslaten.

Onderzoek

Voor dit onderzoek brengen wij een dun slangetje (een katheter) via de neus en keelholte in uw slokdarm. Dit inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. Boven in de neus geeft het een prikkelend gevoel, en achter in de keel kunt u een kokhalsreflex krijgen.

De endoscopieverpleegkundige kan u vragen een slokje water te drinken om het opschuiven van het slangetje gemakkelijker te maken. Op het moment dat u slikt, schuift zij de katheter naar binnen. Zit de katheter eenmaal op de juiste plek, dan heeft u geen kokhalsneiging meer. De assistent(e) bevestigt de katheter met een pleister op uw neus en wang. Gedurende de 24 uur dat de katheter in uw neus zit, kan het slangetje een irriterend gevoel achter in de keel geven. Dit gevoel verdwijnt als de katheter de volgende dag verwijderd wordt.

Aan het uiteinde van de katheter zit een meetpunt. De katheter is verbonden met het registratietoestel. Dit is een kleine computer die de zuurgraad in de slokdarm registreert.

Registratie thuis

Met de katheter en het registratietoestel gaat u naar huis. Zo meten wij 24 uur onder normale omstandigheden de zuurgraad in uw slokdarm. Beperk het aantal en de duur van eet- en drinkmomenten. En vermijdt koolzuurhoudende dranken. Wij adviseren om 3 grote maaltijden te nuttigen en eten en drinken te clusteren. Dus niet hele dag door kleine slokjes water of eten. 

Draag geen mobiele telefoon en beperk het gebruik ervan tijdens de meting.

Douchen en zwemmen

Thuis kunt u alles doen, wat u normaal ook doet. Het enige wat niet mogelijk is, is douchen en zwemmen, omdat het registratietoestel niet waterdicht is.

Dagboekje

Op het toestel zitten een aantal knoppen. Hiermee houdt u, terwijl het toestel registreert, onderstaande gegevens goed bij. Ook krijgt u een dagboekje mee, waarin u dezelfde gegevens noteert. Het is namelijk erg belangrijk dat u aang

  • Wat en hoe laat u eet en drinkt
  • Hoe laat u naar bed gaat en hoe laat u opstaat
  • Wanneer u klachten heeft zoals pijn of zuurbranden. 
  • Wanneer u een hoestaanval heeft.

Het is belangrijk dat u bij het registreren de tijd aanhoudt die op de display van het registratietoestel staat. De endoscopieverpleegkundige zal de registratie uitleggen

Na afloop

De volgende dag meldt u zich op het afgesproken tijdstip weer bij de secretaresse op de endoscopieafdeling. De endoscopieverpleegkundige haalt de katheter uit uw neus. Dit geeft geen vervelend gevoel. Voor u is het onderzoek dan afgelopen.

Uitslag

 

De uitslag van de metingen en het dagboekje dat u bijgehouden heeft, sturen wij naar uw specialist. Uw specialist bespreekt deze uitslag met u tijdens een vervolgafspraak.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

Laatst gewijzigd 19 december 2023 / 5113