Contact
  1. 5128-Arteriepunctie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Meten van bloedgassen

Doel van het onderzoek is het meten van uw bloedgassen, zoals de aanwezige hoeveelheid zuurstof en koolzuur in het bloed.

Voorbereiding

  • Vijftien minuten voor het onderzoek geen lichamelijke activiteiten ondernemen. Indien dit onderzoek poliklinisch plaatsvindt, dient u dus minimaal 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn.
  • Tenminste zestig minuten voor het onderzoek niet meer roken.

Onderzoek

In de meeste gevallen meten wij eerst uw lengte en gewicht en vragen wij of u wel of niet longmedicatie heeft gebruikt. De longfunctieanalist neemt wat bloed af uit uw polsslagader. Door middel van zorgvuldig voelen wordt de plaats van de polsslagader bepaald. Deze slagader wordt met een dunne naald aangeprikt. Het aanprikken kan als vervelend/ onprettig ervaren worden. Na de prik krijgt u op de plek waar geprikt is een drukverband. Dit verband dient u vier uur te laten zitten.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Lichamelijke klachten

Op de plek waar geprikt is, kan een blauwe plek ontstaan.

Waar moet u zijn?

Zwolle

Voor uw afspraak meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Meppel

Op de dag van onderzoek meldt u zich eerst bij de receptie van de hoofdingang. Daar wordt u verwezen naar de juiste wachtruimte. Een longfunctieanalist haalt u op uit deze wachtruimte. Het is gewenst dat familieleden tijdens het onderzoek in de wachtkamer blijven zitten (uitzondering: kinderen).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Meppel

Longfunctieanalisten
(0522) 23 32 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur)

Longgeneeskunde 
(0522) 23 38 60 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 28 februari 2019 / 5128