Contact
 1. 5188-Wat doet de orthoptist
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Volwassenen en kinderen met klachten over scheelzien, dubbelzien, hoofdpijn na inspanning van de ogen, en met leesproblemen kunnen terecht bij de orthoptist. Hier kunt u meer lezen over wat de orthoptist doet.

Dit doet de orthoptist

De orthoptist onderzoekt:

 • de oogstand en de samenwerking van de ogen;
 • de werking van de oogspieren;
 • de brilsterkte, met name bij kinderen;
 • de ontwikkeling van de gezichtsscherpte bij kinderen.

Welke patiënten bezoeken een orthoptist?

Volwassenen en kinderen met klachten over scheelzien, dubbelzien, hoofdpijn na inspanning van de ogen, en met leesproblemen. Ook onderzoekt de orthoptist kinderen die onvoldoende zien.

Het orthoptisch onderzoek

Eerst vraagt de orthoptist naar gegevens die van belang zijn voor het orthoptisch onderzoek. Daarna doet zij allerlei oogtesten om de oogstand, de samenwerking van de ogen en de werking van de oogspieren te onderzoeken. Bij kinderen wordt ook de gezichtsscherpte getest.

Kinderen

Kinderen krijgen hierna oogdruppels toegediend. Deze druppels verwijden de pupil en veroorzaken wazig zien. Meteen na het indruppelen geven de druppels een prikkelend gevoel. Hierna gaat het kind vooral dichtbij wazig zien en heeft het last van fel licht. Dit duurt een dag. Neemt u daarom een zonnebril voor uw kind mee. Als de druppels een half uur ingewerkt zijn, meet de orthoptist de oogsterkte. De orthoptist vertelt haar bevindingen en wat daaraan gedaan kan worden.

Volwassenen

Indien nodig, wordt er bij het orthoptisch onderzoek een oogbewegingsschema gemaakt. Hiermee is goed te zien welke oogspieren onvoldoende functioneren. Door dit onderzoek later te herhalen is te zien of het functioneren verandert. Bij volwassenen duurt het onderzoek een half uur tot drie kwartier. Als dat nodig is, gaat u daarna nog naar de oogarts. Voor dit onderzoek bij de oogarts kan het nodig zijn dat u oogdruppels krijgt; die moeten een kwartier inwerken. U ziet dan wazig en kunt daarom na het onderzoek beter niet zelf auto rijden.

Mocht de orthoptist het nodig vinden, dan zal u of uw kind nog door een oogarts onderzocht worden.

De orthoptische behandeling

Als er afwijkingen gevonden zijn, geeft de orthoptist advies voor behandeling.
De behandeling kan bestaan uit:

 • het dragen van een bril
 • het afplakken van een oog
 • oogspieroefeningen
 • oogdruppels
 • prisma's
 • advies voor oogspieroperatie

Het doel van de behandeling

Het doel is een optimale ontwikkeling van de gezichtsscherpte en een optimale samenwerking van de ogen.

Controle

Bij de controle worden alleen de belangrijkste testen herhaald. De orthoptist kijkt dan of de behandeling aanslaat, en of die bijgesteld moet worden. Bij kinderen wordt het onderzoek met de oog­ druppels ongeveer één keer per jaar herhaald. De totale behandeling kan enkele maanden tot vele jaren duren. Bij kinderen vaak tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de polikliniek Oogheelkunde (038) 424 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten. Voor vragen kunt u ons ook mailen: poli.oogheelkunde@isala.nl.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 4 juli 2019 / 5188

Links