Contact
  1. 5206-Verwijdering teelbal
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Tijdens een teelbaloperatie (of hemi-castratie) wordt een teelbal verwijderd. Dit kan nodig zijn als er mogelijk sprake is van een kwaadaardig gezwel in de teelbal. Hier leggen we u uit hoe de operatie in zijn werk gaat.

Oproep voor operatie

Zodra uw operatie gepland staat, ontvangt u hierover schriftelijk bericht van onze planningscoördinator. Een week vóór uw operatie, belt onze collega het tijdstip van uw opname door.

  • Bent u telefonisch niet bereikbaar? Dan ontvangt u opnieuw schriftelijk bericht.
  • Heeft u vragen over uw opname? Bel dan 088 624 24 36.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? De afdeling Preoperatief onderzoek informeert u óf en wanneer u hiermee moet stoppen.

Voorbereiding

  • Vóór de operatie moet u nuchter zijn vanaf 24.00 uur ‘s nachts. Als u later op de dag wordt geopereerd, mag u ‘s morgens een licht ontbijt (thee en beschuit) gebruiken. Een verpleegkundige of medewerker zal u hierover informeren.
  • Op de opnamedag bereidt een verpleegkundige u voor op de operatie.
  • U krijgt een injectie met Fraxiparine om bloedstolling (trombose) te voorkomen. Deze injectie krijgt u dagelijks totdat u weer naar huis gaat.
  • Op de dag van de operatie krijgt u ‘s ochtends een tablet waarvan u wat slaperig wordt, zodat u zich beter kunt ontspannen (premedicatie).
  • Wanneer u aan de beurt bent, brengt een verpleegkundige u naar de operatiekamer. U ontmoet hier uw behandelend uroloog en de anesthesioloog. U heeft de anesthesioloog of een van zijn collega’s gesproken tijdens het preoperatief spreekuur.

Operatie

Nadat de anesthesioloog de verdoving heeft toegediend, begint de operatie. De uroloog verwijdert via een kleine snee in de lies de aangedane teelbal. Het verwijderde weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Gemiddeld duurt de operatie een half uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd naar de uitslaapkamer (recovery). Als de controles van bijvoorbeeld bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Herstel

Wanneer u weer op de verpleegafdeling bent, begint de periode van herstel. Op de operatiedag controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, pols en temperatuur. Ook bespreekt zij met u de verpleegkundige zorg. Aan het eind van de middag komt de uroloog of zijn assistent bij u langs om te kijken hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden.

Pijn

De arts heeft met de verpleegkundige besproken welke medicijnen u krijgt tegen de pijn. Blijft u ondanks deze medicijnen pijn houden, geeft u dat dan door aan een verpleegkundige. Zij zal u in overleg met de arts extra of andere medicijnen geven.

Weer thuis

U gaat de dag na uw operatie naar huis. De verpleegkundige zal uw contactpersoon van uw ontslag op de hoogte stellen, wanneer u dat zelf niet kunt.

De eerste periode na de operatie kunnen zich rondom het operatiegebied een kleine zwelling en bloeduitstorting voordoen. Deze trekken meestal binnen twee weken weer weg.

Ongeveer een week na uw operatie komt u voor controle op de polikliniek Urologie. Tijdens dit bezoek zal de uroloog het effect van de operatie controleren aan de hand van onder andere bloedonderzoek. Ook bespreekt hij de uitslag van het laboratorium met u. De verpleegkundige zal deze afspraak voor u maken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 5206