Contact
  1. 5207-Hersteloperatie zaadleiders
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Informatie over de operatie

Na een sterilisatie kan een hersteloperatie van de zaadleiders een man mogelijk weer vruchtbaar maken. Binnenkort ondergaat u deze ingreep, die door de uroloog wordt uitgevoerd. Hier leest u meer over de gang van zaken rondom de operatie.

​Voorbereiding

Vóór de operatie is het de bedoeling dat u vanaf 24.00 uur ’s nachts nuchter bent. Wordt u later op de dag geopereerd, dan mag u ’s morgens een licht ontbijt (thee en beschuit) gebruiken. Een verpleegkundige of medewerker van de afdeling Opname zal u hierover informeren.

Op de dag van opname bereidt een verpleegkundige u voor op de operatie. U krijgt een injectie met Fraxiparine om bloedstolling (trombose) te voorkomen. Deze injectie krijgt u dagelijks totdat u weer naar huis gaat.

Operatie

Op de dag van de operatie krijgt u ’s ochtends een tablet waarvan u wat slaperig wordt, zodat u zich beter kunt ontspannen (premedicatie). Wanneer u aan de beurt bent, brengt een verpleegkundige u naar de operatiekamer. Hier ontmoet u de anesthesioloog. U heeft hem of een van zijn collega’s gesproken tijdens het preoperatief onderzoek.

Nadat de anesthesioloog de verdoving heeft toegediend, begint de operatie. De uroloog maakt aan beide zijden van de balzak een snee. Via deze weg kan hij bij de zaadleiders komen, die bij de sterilisatie zijn doorgesneden. Met enkele hechtingen zet hij de zaadleiders weer aan elkaar, eventueel over een draad (splint). Deze draad wordt via de huid van de balzak naar buiten gebracht.

De operatie duurt gemiddeld één uur. Na de operatie heeft u een verband om de balzak om zwelling te voorkomen.

Afhankelijk van het verloop van de operatie krijgt u een slangetje in de wond (wonddrain) dat het wondvocht afvoert.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd naar de uitslaapkamer (recovery). Als de controles van bijvoorbeeld bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Herstel

Wanneer u weer op de verpleegafdeling bent, begint de periode van herstel. Op de operatiedag controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, pols en temperatuur. Ook bespreekt zij met u de verpleegkundige zorg. Aan het eind van de dag komt de uroloog of zijn assistent bij u langs om te kijken hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. De wonddrain wordt verwijderd als er weinig tot geen wondvocht meer uit de wond komt.

Pijn

De arts heeft met de verpleegkundige besproken welke medicijnen u krijgt tegen de pijn. Blijft u ondanks deze medicijnen pijn houden, geeft u dat dan door aan een verpleegkundige. Zij zal u in overleg met de arts extra of andere medicijnen geven.

Ontslag

U kunt op dezelfde dag of een dag na de operatie naar huis.

Na het ontslag

De eerste periode na de operatie kunnen zich rondom het operatiegebied een geringe zwelling en bloeduitstorting voordoen. U kunt het best steunend ondergoed dragen ter voorkoming hiervan. U bepaalt zelf hoe lang u dit ondergoed wilt dragen.

Het is beter om de eerste twee weken na de operatie geen seksueel contact te hebben.

Als er splints zijn achtergelaten, komt u een week na de operatie voor controle terug op de polikliniek Urologie voor het verwijderen van deze splints. Als er geen splints zijn achtergelaten, komt u na zes weken terug voor controle. De verpleegkundige zal deze afspraak voor u maken. Ongeveer drie maanden na de operatie wordt het sperma gecontroleerd en beoordeeld.

Contact

Heeft u nog vragen, stelt u die dan gerust aan uw behandelend uroloog of aan een verpleegkundige van de afdeling. Als u thuis bent, kunt u bellen met de polikliniek Urologie (038) 424 27 40 of met de verpleegafdeling (038) 424 12 56.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 5207