Contact
  1. 5242-Huidpriktest kinderen
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Onderzoek naar allergische gevoeligheid (sensibilisatie)

​Door middel van een huidpriktest kan worden nagaan of er sprake is van een allergische gevoeligheid (sensibilisatie). De test kan worden uitgevoerd bij kinderen van alle leeftijden. Binnenkort heeft uw kind een afspraak bij ons. Hier kunt u lezen hoe de huidpriktest in zijn werk gaat.

Voorbereiding thuis

De testuitslag is niet betrouwbaar als uw kind bepaalde geneesmiddelen gebruikt. Dit zijn de zogenoemde antihistaminica, zoals Triludan®, Zyrtec®, Claritine®, Fenistil® en Zaditen®. Daarom kan uw kind deze middelen tenminste 48 uur vóór het verrichten van de huidpriktest niet meer gebruiken.

Melden

Op de dag van de test meldt u uw kind aan met zijn of haar identiteitsbewijs (ID of paspoort) bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat wij u en uw kind op de polikliniek Kindergeneeskunde verwachten. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Heeft uw kind geen eigen identiteitsbewijs? Meldt u zich dan – ruim op tijd – bij de centrale balie van de centrale hal.

Uitvoering van de test

Een longfunctieassistent legt op de binnenkant van de onderarm van uw kind steeds een druppeltje van de testvloeistof, die met een dun naaldje wordt doorstoken. Dit voelt als een speldenprikje. Afhankelijk van wat de arts heeft aangevraagd, worden op die manier vijf tot twaalf prikjes gezet. Twee daarvan zijn controle-testprikjes, dat wil zeggen: een positieve controle (die moet opkomen) en een negatieve controle (die niet mag opkomen). Na vijftien tot twintig minuten wordt de test afgelezen. Als er bobbeltjes verschijnen, is de test positief.

Uitkomst van de test

Als de test positief is, betekent dit dat de huid van uw kind allergisch reageert op de stof die in de testvloeistof zit (het allergeen). Als dit inhalatieallergenen zijn (allergenen die ingeademd kunnen worden, zoals huisstofmijt, katten- of hondenhaar of pollen), betekent dit bijna altijd dat uw kind daar in de praktijk ook last van heeft. Het is dan verstandig om maatregelen te treffen waardoor uw kind minder of niet wordt blootgesteld aan het bewuste allergeen. Hierover kunt u het best met uw arts overleggen.

Als het voedselallergenen (zoals koemelk, ei, pinda, en dergelijke) betreft, ligt deze relatie minder duidelijk: een positieve test betekent lang niet altijd dat de patiënt er ook echt last van heeft. Zo worden veel patiënten op den duur tolerant voor voedselallergenen (dat wil zeggen dat ze die allergenen kunnen verdragen), terwijl de test dan nog positief blijft. Ook hierover kunt u natuurlijk uw arts raadplegen.

Als de test negatief is, is een allergie voor het bewuste allergeen op dat moment uitgesloten. Het is wel mogelijk dat een allergie voor het bewuste allergeen zich alsnog gaat ontwikkelen. Met name bij jonge kinderen zijn allergieën nog volop in ontwikkeling. Blijft de arts vermoeden dat het om een allergie gaat, dan kan het onderzoek daarom na verloop van tijd (bijvoorbeeld na één jaar) desgewenst herhaald worden.

Duur van het onderzoek

Een huidpriktest duurt ongeveer dertig minuten; dit is inclusief het wachten op een reactie en het aflezen van de test.

Uitslag

Tijdens de volgende afspraak bespreekt de kinderarts met u de uitslag. Hij/zij geeft toelichting op de resultaten van het onderzoek. Ook geeft de arts aan wat de gevolgen hiervan zijn voor de behandeling van uw kind.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u met de polikliniek Kindergeneeskunde (038) 424 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Heeft uw kind binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

23 november 2018 / 5242

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.