Contact
  1. 5262-Bloedprikken kinderen
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) Icoon locatie Waar kan ik bloedprikken? Zoek via de locatiekaart een prikpost bij u in de buurt.

Bloedprikken bij kinderen is soms nodig voor nader onderzoek. Hier geven we informatie over wat u en uw kind kunnen verwachten. Ook vertellen we hoe u uw kind het beste op het bloedprikken kunt voorbereiden.

Kinderen jonger dan 8 jaar ontvangen we voor het bloedprikken graag op de polikliniek bloedafname in Isala Zwolle (V4.0) of Isala Diaconessenhuis Meppel (routenummer 50).

Let op
Neemt u het ontvangen aanvraagformulier en een geldig identiteitsbewijs van uw kind (ID of paspoort) mee wanneer u naar het laboratorium komt.

Hoe wordt bloed geprikt?

Bij baby's wordt bloed afgenomen uit het hieltje. Bij iets oudere kinderen wordt er in een vingertje, of als dat kan, in de arm of op het handje geprikt. Dit is afhankelijk van de grootte van uw kind en de hoeveelheid bloed die voor het onderzoek nodig is. Als uw kind groot genoeg is, kan hij of zij tijdens het prikken bij u op schoot zitten. Wanneer het bloed uit het hieltje moet worden gehaald, is het gemakkelijker dat uw kind op een tafel ligt. Natuurlijk mag u erbij blijven om uw kind te troosten.

Praktische tips

Vertel uw kind rustig wat er gaat gebeuren. Vertel ook eerlijk dat het prikje pijn kan doen. Gelukkig gaat de pijn snel weer over, maar uw kind mag best even huilen.
Wanneer een kind ontspannen is, voelt hij of zij minder pijn. Probeer uw kind daarom een beetje af te leiden. Een baby kunt u strelen of op een speen laten zuigen, terwijl u tegen hem of haar praat. Een peuter of kleuter kunt u wat leuks vertellen of het kind zelf wat laten vertellen. Een schoolgaand kind kunt u bijvoorbeeld tot honderd laten tellen.

Voorbereiding

Wanneer uw kind in de arm of het handje geprikt wordt, kunt u de huid van tevoren (laten) verdoven met behulp van een verdovende zalf/spray.

Verdovende zalf (Emla-zalf)

Deze zalf bevat een verdovende stof en moet met een speciale pleister op de plaats worden gehouden. Vraag bij de polikliniek van de arts of het laboratorium naar deze zalf. De zalf moet 45 minuten inwerken, voordat de huid goed verdoofd is. Als uw kind na dit bezoek opnieuw geprikt moet worden, dan kunt u bij het laboratorium vragen of u een tube Emla-zalf plus pleister mee naar huis mag nemen. Maar let op: de zalf moet in de koelkast bewaard worden en is beperkt houdbaar.

Verdovende spray ("bananenspray")

Deze spray moet enkele minuten inwerken, voordat de huid goed verdoofd is.

Aanwijzingen voor het gebruik van Emla-zalf

Bij kinderen van drie tot twaalf maanden mag de hoeveelheid zalf niet meer dan twee gram per behandeling bedragen. Dit komt overeen met de inhoud van ongeveer een halve tube à vijf gram. Het te behandelen oppervlak mag niet groter zijn dan een twee-euromunt. De pijnstillende zalf bevat onder andere tetracaïnecrème 4%, methyl- en propylparabeen. U mag deze zalf niet gebruiken bij:

  • kinderen jonger dan drie maanden;
  • kinderen die overgevoelig zijn voor plaatselijk verdovende middelen.

Volg onderstaande instructies nauwkeurig op:

  1. Verwijder de beschermlaag (met tekst) van de pleister.
  2. Breng de pleister (met kleefzijde naar beneden) aan over de Emla-zalf. Verspreid de zalf zo min mogelijk.
  3. Verwijder de papieren rand. Druk de randen aan en laat de pleister tenminste 45 minuten (en maximaal vier uur) zitten.
  4. Na ongeveer 45 minuten tot een uur kan de pleister worden verwijderd en kan de bloedafname plaatsvinden. De verdoving werkt ongeveer twee uur.

Het bloedprikken

Als de prikplaats verdoofd is, verwijdert de laboratoriummedewerker de speciale pleister en maakt de prikplaats schoon. Bij bloedprikken uit de arm of het handje krijgt uw kind eerst een elastische band (stuwband) om de arm om het prikken te vergemakkelijken. Soms is het handig als uw kind met de hand in uw vinger of duim knijpt. Hierdoor wordt het bloedvat beter voelbaar. Met behulp van een vlindernaald wordt vervolgens het bloed geprikt. Bloedprikken uit het hieltje of vingertje kan niet verdoofd worden. De prikplaats wordt alleen schoongemaakt. Dan wordt met behulp van een 'prikpennetje' bloed geprikt.

Na het prikken

Na de prik mag uw kind een mooie pleister en een cadeautje uitzoeken. Praat met uw kind nog even na over het prikken. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf goed? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Uitslag van het onderzoek

Het laboratorium geeft de uitslag van het onderzoek aan uw arts.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het bloedprikken, bespreek deze dan met de behandelend arts of de medewerker van het laboratorium. Ook kunt u bellen met het Klinisch chemisch laboratorium, telefoonnummer (038) 424 24 68 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

This leaflet is also available in English: 'Taking blood samples from children'.

2 december 2019 / 5262

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.