Contact
 1. 5300-Gipsverband

Bij breuken (fracturen)

Om bij een breuk de botdelen zo goed mogelijk op hun plaats te houden, wordt gips aangelegd. Het bot kan dan netjes aan elkaar groeien. Hier lichten we de werkwijze toe.

Er wordt gesproken van een fractuur wanneer een bot is gebroken. Dit kan een klein scheurtje zijn, maar soms zijn de botten ook compleet verschoven of verbrijzeld, of loopt een breuk door een gewricht. Wanneer er sprake is van een breuk waarbij de botdelen niet of nauwelijks van hun plaats zijn gekomen, zorgt een gipsverband ervoor dat de breuk zo goed mogelijk op zijn plaats blijft, zodat het bot netjes aan elkaar groeit.

Werkwijze

In eerste instantie wordt er een spalk aangelegd. Deze spalk bestaat uit een gips dat aan één zijde open is, zodat een eventuele zwelling kan en mag optreden. Zodoende wordt ook de bloedsomloop niet belemmerd.
Eenzelfde spalk wordt na een operatie aan de voet of het been soms ook aangelegd om de patiënt toch de mogelijkheid te bieden om te bewegen zonder al te veel belasting. Er zijn bepaalde botbreuken waarvoor geen behandeling met gips nodig is omdat deze na verloop van tijd vanzelf genezen. Dit is onder andere het geval bij het sleutelbeen.

Circulair gips

Nadat de zwelling is afgenomen (na ongeveer één week) kan het gips circulair (rondom) gemaakt worden. Bij sommige breuken in de voet of enkel is het mogelijk om loopgips aan te leggen. Circulair gips is nagenoeg altijd van kunststof. Dit gips is lichter en sterker, en is daardoor bijvoorbeeld makkelijker om mee te lopen.

Niet vliegen

Als u circulair gips draagt, mag u niet vliegen. Dit heeft onder andere te maken met luchtdrukverschil. Door de verlaagde luchtdruk tijdens het vliegen zet uw lichaam uit. Door circulair gips kan het gegipste lichaamsdeel niet uitzetten, wat voor complicaties kan zorgen. Daarnaast nemen veel vliegmaatschappijen uit veiligheidsoverwegingen, en ter bescherming van andere passagiers, geen passagiers mee met circulair gips. Als u moet vliegen, overleg dit dan altijd met uw vliegmaatschappij. In overleg met de Gipskamer kan er naar een oplossing worden gezocht om toch te vliegen.

Zwemgips

In vakantieperiodes is er veel vraag naar zwemgips. Dit soort gips mag nat worden en droogt snel. De chirurg en gipsverbandmeester beoordelen of zwemgips in uw situatie mogelijk is.

Aandachtspunten

In de Gipskamer van Isala heeft u een gips, tape- of kunststofverband gekregen. Het is van belang dat u let op de onderstaande punten:

 • Gipsverband bereikt over het algemeen na 24 uur zijn normale sterkte. Kunststofverband bereikt zijn sterkte binnen twintig minuten.
 • Draag bij gips, tape- of kunststofverband geen sieraden om uw hand en arm; bij zwelling van de vingers zijn ringen moeilijk te verwijderen.
 • Stoornissen in de doorbloeding waarbij een zwelling kan optreden, kunnen worden voorkomen door het dragen van een mitella, het hoog leggen van de arm en het oefenen van uw vingers.
 • Gipsverband wordt door waterinwerking zacht. Houd daarom het gips droog. Verpak het tijdens het douchen of baden slechts kortdurend in plastic vanwege optredende condensatie. Kunststofverband kan tegen een beetje regen/spatwater, maar dat betekent niet dat u ermee onder de douche kunt! Er zijn speciale douchehoezen verkrijgbaar, die een veilige bescherming van het gips en uw huid bieden tijdens het douchen. De hoes is verkrijgbaar bij de meeste apotheken. U kunt ze ook telefonisch bestellen bij de firma Lomed, telefoonnummer (073) 641 74 64.
  Mocht het gips per ongeluk toch een beetje nat worden, dan kunt u met een föhn het gips proberen te drogen. Mocht dit niet voldoende helpen, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer.

Bewegingsoefeningen

Hoog houden

Het is belangrijk om een ingegipst arm of been de eerste week hoog te houden of hoog te leggen (zie afbeelding 1 en 2). 

Illustratie bewegingsoefening gips 1
Afbeelding 1
Illustratie bewegingsoefening gips 2
Afbeelding 2

Armen

 • Vingers ieder uur meerdere malen geheel strekken en een vuist maken.
 • Bij gipsverbanden tot aan de elleboog: meerdere malen per dag de arm op schouderhoogte brengen en daarbij de elleboog buigen en strekken (zie afbeelding 3).
 • Bij gipsverbanden tot aan de schouder: meerdere malen per dag de arm op schouderhoogte brengen en cirkelvormig bewegen. 
Illustratie bewegingsoefening gips 3

Afbeelding 3

Benen

 • Bij gipsverbanden rond het bovenbeen: meerdere malen per dag het been loodrecht optillen (zie afbeelding 4).
 • Bij gipsverbanden rond het onderbeen: meerdere malen per dag de knie en heup buigen en strekken en de tenen bewegen (zie afbeelding 5).
Illustratie bewegingsoefening gips 4

 

 

Afbeelding 4

Illustratie bewegingsoefening gips 5Afbeelding 5

Wanneer belt u het ziekenhuis?

Treedt één van de volgende verschijnselen op? Neemt u dan contact op met het ziekenhuis:

 • Sterk toenemende pijn, die bij houdingsverandering niet verdwijnt.
 • Sterke zwelling en/of blauwe of witte verkleuring van de tenen of vingers.
 • Doofheidsgevoel van de vingers of tenen.
 • Als er voorwerpen verloren raken tussen gips- of kunststofverband en lichaam.

Gips verwijderen

Het verwijderen van het gips gebeurt in de Gipskamer van Isala. De gipsmeester verwijdert het gips meestal met de gipszaag en soms met de gipsschaar. De gipszaag zaagt niet, maar trilt onder lichte druk door het gips heen. U hoeft niet bang te zijn dat de zaag uw huid of operatiewond raakt vanwege de laag watten die onder het gips zit.

Gips verwijderen bij (onder)been

 • Het is raadzaam om een stevige schoen mee te nemen als het gips wordt verwijderd van het (onder)been. U mag vaak meteen weer lopen.
 • Na het verwijderen van het gips, kan een lichte zwelling ontstaan. Als deze zwelling in de loop van de dag toeneemt, is dit niet verontrustend. De zwelling verdwijnt langzamerhand. U kunt de klachten verminderen door uw been/arm niet teveel te belasten en hoger te leggen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Gipskamer
(038) 424 53 15 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(038) 424 50 00 (buiten kantoortijden)

Meppel

Gipskamer
(0522) 23 32 75 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(0522) 23 33 33 (buiten kantoortijden)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

U wordt terugverwacht op:

Datum                       Tijd                             Arts/afdeling                  Locatie


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

14 februari 2019 / 5300

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.