Contact
  1. 5349-Cystoscopie

Uitleg onderzoek

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u daarbij kunt verwachten.

Een cystoscopie wordt verricht als er afwijkingen worden vermoed in plasbuis, prostaatgebied of blaas. Bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of controle bij blaaspoliepen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog in de plasbuis en blaas kijken. Er zijn buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen worden gebruikt. Meestal wordt de flexibele cystoscoop gebruikt.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig.

Onderzoek

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats in bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Voor het onderzoek moet u eerst uitplassen. Het onderzoek gebeurt meestal op een lange scopietafel. Soms doet de arts het onderzoek op een scopietafel met beensteunen en moet u wel uw onderkleding uittrekken. Dit hoort u van de verpleegkundige. 

Inbrengen cystoscoop

U neemt plaats op de scopietafel. De penis of schede wordt gereinigd met water met behulp van een nat gaasje. In de plasbuis en/of op de tip van de cystoscoop wordt vervolgens glijmiddel gespoten. Dit glijmiddel vergemakkelijkt het inbrengen van de cystoscoop en verdooft het slijmvlies. Door deze verdoving wordt eventuele pijn tot een minimum beperkt. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent. Dan levert het inbrengen van de cystoscoop het minste ongemak.

Plasbuis en blaas bekijken

De uroloog brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop dat is verbonden met een zak spoelvloeistof, wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Door het water kunt u aandrang tot plassen krijgen. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Uitplassen

Als een flexibele scoop is gebruikt, moet u zelf de spoelvloeistof uitplassen. Dan verlaat u de onderzoekstafel dus met gevulde blaas.

Na het onderzoek

U krijgt direct de uitslag. Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Bijwerkingen

  • Het eerste uur na het onderzoek kan een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan. 
  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk. 
  • Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Heeft u na de ingreep langdurig klachten, veel pijn of koorts boven 38,5 graden Celsius? Of kunt u aanmerkelijk moeilijker plassen? Neem dan contact op met uw uroloog. In een enkel geval veroorzaakt het onderzoek een blaasontsteking.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van een brochure van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.​

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 5349