Contact
 1. 5359-Sterilisatie man
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Vasectomie

​Een sterilisatie (vasectomie) is een eenvoudige ingreep waarbij de uroloog de zaadleiders onderbreekt. Deze zeer veilige vorm van anticonceptie voorkomt dat zaadcellen het zaadvocht bereiken tijdens de geslachtsgemeenschap. In overleg met uw arts heeft u tot een vasectomie besloten. Hier leest u er meer over.

Uitleg

Er zijn verschillende andere mogelijkheden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld anticonceptiepil, condoom of spiraaltje. Het grote verschil tussen deze methoden en sterilisatie is dat de laatste beschouwd wordt als een definitieve anticonceptiemethode. Dat wil zeggen dat de sterilisatie in principe onomkeerbaar (onherroepelijk) is. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Voorbereiding

De volgende punten zijn van belang:

 • Om infectie te voorkomen, vindt de ingreep onder steriele omstandigheden plaats. Voorafgaand aan de ingreep ontsmetten wij het gebied rond de balzak met een vloeistof. Wij vragen u zelf de haren op en rond de balzak te scheren of te verwijderen met een ontharingscrème. Dit kunt het best thuis doen. Zo heeft u minder last van de ontsmettingsvloeistof.
 • Als u bloedverdunners gebruikt, wilt u ons dan bellen? Dan bespreken we of u tijdelijk het gebruik van bloedverdunners kunt stoppen. Dat hangt af van de reden waarom u ze gebruikt. Als u dat niet (precies) weet, vraag het dan aan uw huisarts.
 • Op de dag van de ingreep neemt u vrij van uw werk.
 • U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn.
 • Neemt u voor ná de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek mee. Deze houdt u zeker tot 24 uur na de ingreep aan.
 • Omdat u een plaatselijke verdoving krijgt, mag u na de ingreep niet zelf autorijden. Wij adviseren u dan ook om vooraf zorg te dragen voor vervoer naar huis.

Ingreep

De vasectomie vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u in de huid van de balzak links en rechts een verdovende injectie. Vervolgens maakt de uroloog een kleine snede links en rechts, waarbij hij de zaadleiders vrijmaakt. Van beide zaadleiders verwijdert hij een stukje. Daarna bindt hij de uiteinden af. Hierna sluit hij de wondjes met hechtingen, die vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden.

Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend, pijnlijk gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt. Soms geeft dit een pijnlijk of wee gevoel in de buik. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten.

Na de ingreep

 • Na de ingreep komen er gaasjes op de beide wondjes die u één dag laat zitten.
 • Wij adviseren u gedurende een paar dagen een strakke onderbroek of zwembroek te dragen.
 • Om nabloeding te voorkomen, doet u de rest van de dag rustig aan.
 • Na één dag mag u weer douchen.
 • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u paracetamol nemen.
 • Zolang u bloedverlies heeft, raden wij u aan geen ibuprofen te slikken of alcohol te drinken. Door de bloedverdunnende werking vergroot dit namelijk de kans op een nabloeding.
 • De volgende dag kunt u over het algemeen weer aan het werk gaan.
 • De eerste dagen na de operatie vermijdt u zware werkzaamheden.
 • Gedurende één week mag u niet fietsen, sporten, in bad, zwemmen, naar de sauna of zwaar tillen.
 • Na één week is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.
 • De hechtingen lossen vanzelf op, dit kan één à twee weken duren.

Complicaties

Een geringe blauwe verkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak voor. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel vanzelf snel over. Zelden treedt een nabloeding of wondinfectie op.

Pijn ná de ingreep treedt vaak op en gaat gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit slechts enkele dagen. In zeldzame gevallen kan de pijn aanwezig blijven (chronische pijn).

Het is belangrijk uw behandelend arts te waarschuwen als u koorts krijgt (boven de 38,5 °C), er een sterke zwelling van de balzak optreedt, het wondje blijft bloeden of er uitermate veel pijn is.

Ook kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden; dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel voorafgaand aan de zaadlozing, maar deze stuwing is zeldzaam en meestal tijdelijk.

Vruchtbaarheid

Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom gebruikt u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel. Na gemiddeld 25 zaadlozingen zijn de zaadcellen meestal verdwenen; dit is in de regel na ongeveer drie maanden het geval.

Na deze periode van drie maanden wordt het zaadmonster onderzocht. Dit onderzoek is essentieel voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. Hiervoor wordt er op de dag van de ingreep een afspraak met u gemaakt. U krijgt dan ook instructies voor het opvangen en inleveren van sperma. U kunt sperma inleveren bij het fertiliteitslaboratorium van Isala, Dr. Spanjaardweg 29, gebouw B.

Twee weken na het inleveren van het zaadmonster wordt u automatisch geïnformeerd over de uitslag. Het kan voorkomen dat u meermalen een zaadmonster moet inleveren, tot de uitslag laat zien dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn.

Na ontvangst van de schriftelijke bevestiging weet u pas zeker dat de behandeling geslaagd is. Hierna kunt u stoppen met andere voorbehoedsmiddelen.

Belangrijk om te weten

 • Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (en dus vruchtbaarheid) ontstaat. Ook al liet controle van het zaadmonster geen aanwezige zaadcellen zien, dan is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Dit komt bij ongeveer één tot drie van de duizend patiënten voor.
 • Soms is het mogelijk dat in het zaadmonster toch zaadcellen aanwezig blijven. In dit geval vindt eventueel na overleg met uw uroloog een re-sterilisatie plaats.
 • Vasectomie is in principe een definitieve ingreep. In voorkomende gevallen kan een sterilisatie welongedaan gemaakt worden.
 • De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na sterilisatie worden de zaadcellen, die nog steeds in de testikels worden gevormd, door het lichaam afgebroken.
 • Een sterilisatie is niet van invloed op uw seksuele leven.
 • Aan het zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie uit met name prostaatvocht.
 • Wie van beide partners zich laat steriliseren, is een persoonlijke keuze. Het voordeel van vasectomie is dat het een relatief lichte ingreep betreft, die poliklinisch onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd.
 • Vasectomie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals aids, gonorroe of syfilis. Om de kans hiertoe te verminderen, is het raadzaam een condoom te gebruiken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
088 624  27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Deze folder is samengesteld door de maatschap Urologie in samenwerking met afdeling Marketing en communicatie van Isala. De tekst is gebaseerd op een folder van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. 

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 5359