Contact
  1. 5362-Huidallergietest (overgevoeligheid)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uitleg over het onderzoek

​Een huidallergietest toont aan of u allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde stoffen. In deze folder geven wij u informatie over de voorbereiding op de test en het verloop van de test.

Voorbereiding

  • Vet op de ochtend van het onderzoek uw onderarmen niet in met bodylotion, huidolie of crème.
  • Gebruikt u een antihistamincum (tablet of drank) tegen een allergie? Stop hier dan een week voor het onderzoek mee. Deze medicijnen kunnen de betrouwbaarheid van de test beïnvloeden.
  • Meld het wanneer u geen krasjes op de onderarmen kunt verdragen, bijvoorbeeld vanwege eczeem. In dit geval kunnen wij een alternatieve test uitvoeren.

Onderzoek

Via de huidallergietest onderzoeken we of u gevoelig bent voor bepaalde allergenen. We testen de tien meest voorkomende allergieën die via de neus en keel binnenkomen. Tijdens het onderzoek brengt de KNO-assistente de oplossing van de allergenen in druppelvorm aan op uw onderarm. Vervolgens maakt zij door de druppel heen een krasje. Hierdoor dringt een minimale hoeveelheid van de oplossing uw huid binnen. De krasjes zijn over het algemeen niet pijnlijk (en de beste manier om een allergie te testen). Wel kan er enige roodheid en jeuk optreden, dit is normaal.

Uitslag

Nadat de krasjes zijn gemaakt, neemt u ongeveer een kwartier plaats in de wachtkamer. Hierna roept de assistente u binnen om het resultaat te bekijken. Aansluitend gaat u naar de KNO-arts om de test te bespreken. Aan de hand van de reactie van uw huid kunnen wij zien waarvoor u allergisch bent.

Contact 

Heeft u nog vragen, dan staat de KNO-arts u tijdens het spreekuur graag te woord. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. U kunt ook bellen naar de polikliniek KNO 088 624 23 84.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde te raadplegen via www.kno.nl rubriek 'voorlichting'.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5362