Voedingsadvies vóór een operatie Voedingsadvies vóór een operatie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 5377-Voedingsadvies vóór operatie
Een goede lichamelijke conditie verkleint de kans op complicaties tijdens en na een operatie. Bij mensen die (veel) gewicht hebben verloren, is de conditie verzwakt. Hier leest u hoe u deze vóór de operatie met de juiste voeding kunt verbeteren.
Gewichtsverlies
Bij het preoperatieve onderzoek in het ziekenhuis is aan u de vraag gesteld of u de laatste tijd bent afgevallen, of u deze laatste dagen minder of nauwelijks heeft gegeten en of u de afgelopen maand drinkvoeding of sondevoeding heeft gebruikt. Als u deze vragen met ja heeft beantwoord, is de kans groot dat u in een slechte of matige lichamelijke conditie verkeert.
De oorzaken van het gewichtsverlies kunnen onder andere zijn: slechte eetlust, spanning voor de operatie, misselijkheid of geen goede doorstroming (passage) van het voedsel. Gewichtsverlies betekent niet alleen verlies van vetweefsel, maar ook van spierweefsel. Door het verlies van spierweefsel kunt u zich moe en slap voelen. Ook kunt u hierdoor vatbaarder zijn voor infecties.
Energie- en eiwitverrijkt dieet
Met een energie- en eiwitverrijkte voeding kunt u uw lichamelijke conditie verbeteren. Hierdoor voelt u zich beter en kunt u de kans op complicaties tijdens en na de operatie verkleinen.
Verwijzing naar diëtist
Het kan nodig zijn dat u wordt doorverwezen naar de diëtist. De verpleegkundige van het Preoperatief Bureau geeft in dat geval uw naam door aan een diëtist buiten Isala. De diëtist neemt binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op.
Dieetadviezen
Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het belangrijk om regelmatig en vaker over de dag verdeeld te eten. Dit betekent dat u in plaats van 3 hoofdmaaltijden beter 6 à 7 kleinere maaltijden kunt gebruiken.
Voorbeelden van een kleinere (tussen)maaltijd zijn:
- een beker volle chocolademelk of drinkyoghurt, met daarbij een snee ontbijtkoek met (dieet)margarine of roomboter;
- een schaaltje volle vla, pudding of pap;
- een blokje kaas of een handje noten of pinda's;
- een schaaltje vruchtenyoghurt of vruchtenkwark.
U kunt extra energie en eiwit aan uw voeding toevoegen door:
- de boterhammen extra dik te besmeren met (dieet)margarine of roomboter;
- de boterhammen dubbel te beleggen met energie- en eiwitrijk broodbeleg, zoals kaas, kwark, vleeswaren, ei, pindakaas of notenpasta;
- af en toe een snack op brood te nemen, zoals een kroket, haring, huzarensalade of gebakken ei;
- af en toe een tosti te nemen; beleg het brood dubbel en als u de tosti bakt in een koekenpan, besmeer het brood dan ook dubbel.
Gebruik bij voorkeur de wat vettere producten, omdat deze meer energie leveren. Voorbeelden hiervan zijn volle melk en melkproducten, 48+-kaas, (dieet)margarine of roomboter, en ongeklopte slagroom in de koffie in plaats van koffiemelk.
Drink niet teveel water, thee of bouillon. Neem liever melkproducten zoals (chocolade)melk of drinkyoghurt. Deze producten bevatten eiwit, energie en vitamines. De meeste medicijnen kunnen met melkproducten of vruchtensap worden ingenomen, tenzij anders vermeld op het medicijndoosje.
Neem geen of weinig soep of bouillon. Deze producten bevatten weinig energie en eiwit. Wel kunnen ze een vol gevoel geven.
Ter voorbereiding op een behandeling bij ziekte kunt u ook de animatie bekijken over het belang van het eten van extra eiwitten en niet afvallen bij ziekte.
Contact
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)
Meppel
Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.