Orale endo-echografie Orale endo-echografie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 5412-Orale endo-echografie
Uitleg onderzoek
Een endo-echografie is een onderzoek waarbij beeldopnamen worden gemaakt van de slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas/galwegen en de bloedvaten en klieren die dicht tegen deze organen aan liggen. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.
Bij een endo-echografie worden de opnamen gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk. De echo-opnamen worden ’van binnenuit’ gemaakt via een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van een centimeter, met aan het uiteinde een echoapparaatje en een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.
Voorbereiding (bloedverdunners)
Coumarinen
De meeste mensen die voor een endoscopie komen, moeten het gebruik van coumarinen (Sintrom of Marcoumar) enkele dagen vóór het onderzoek staken:
- sintrom drie dagen van tevoren;
- marcoumar vijf dagen van tevoren.
Overleg altijd met uw behandelend arts of de arts die het onderzoek gaat doen of u tijdelijk met coumarinen mag stoppen. Soms is het nodig om tijdelijk Fraxodie-spuitjes (Heparine) te gebruiken op de dagen dat u geen coumarinen neemt.
Ascal
Komt u voor een endoscopie en gebruikt u Ascal (asetylsalicylzuur)? Dan kunt u dit gewoon blijven gebruiken. Ascal geeft geen verhoogd risico op bloedingen bij een endoscopie.
Plavix of Persantin
Gebruikt u Plavix of Persantin of een combinatie van Ascal met Plavix of Persantin? Dan mag u vijf dagen vóór het onderzoek geen Plavix of Persantin meer nemen. Overleg altijd met uw behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen of u tijdelijk met Plavix en Persantin mag stoppen.
Verdere voorbereiding
Niet eten en drinken
Tijdens dit onderzoek mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Om ernstige complicaties zoals longontsteking te voorkomen, moet u voor het onderzoek nuchter zijn. Dit houdt in:
- Tot 6 uur vóór het onderzoek alleen een licht ontbijt zoals 2 beschuiten of 2 crackers of 1 boterham.
- Tot 2 uur vóór het onderzoek alleen heldere dranken gebruiken (thee, water of appelsap).
- Vanaf 2 uur vóór de opname in het ziekenhuis niets meer drinken.
Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.
Voorbeeld
U wordt om 15.00 uur verwacht in het ziekenhuis. U mag dan vanaf 9.00 uur niets meer eten. Vanaf 13.00 uur mag u niets meer drinken.
Sedatie
U krijgt tijdens het onderzoek een slaapmiddel (lichte sedatie) toegediend. Dit is geen narcose. Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis. Regelt u daarom voor het onderzoek iemand die u begeleidt om naar huis te gaan. Over sedatie is meer informatie beschikbaar in de folder Lichte sedatie. Wilt u deze goed doorlezen vóór uw behandeling? Hier staan belangrijke adviezen in.
Uw medicijngebruik
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk dat we weten welke medicijnen u gebruikt en dat we op de hoogte zijn van uw medische voorgeschiedenis. Wilt u daarom de aan u overhandigde vragenlijst zo volledig mogelijk invullen en meenemen naar het onderzoek?
Speciale aandachtspunten
- Heeft u diabetes? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af hoe u uw medicijnen moet innemen ter voorbereiding op dit onderzoek.
- Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit dan zo snel mogelijk aan de behandelend arts. Röntgenonderzoek kan tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht.
- Heeft u een kunstmatige hartklep, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek aangevraagd heeft.
- Houd er rekening mee dat u na de behandeling enkele uren op de afdeling Dagverpleging wordt opgenomen. Neem daarom eventuele medicijnen voor 24 uur mee.
Onderzoek
In de onderzoekkamer
In de onderzoekkamer neemt u plaats op een onderzoekstafel. Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze uitdoen.
Knijper en bijtring
Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik of linkerzij. U krijgt een knijper op uw vinger om uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook wordt uw bloeddruk gemeten.
Verdoving
U krijgt een keelverdoving tijdens het onderzoek, waardoor u de slang minder voelt en minder gaat kokhalzen. Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel (lichte sedatie) toegediend, waardoor u slaperig en ontspannen bent.
Inbrengen endoscoop
Bij een endo-echografie worden de opnamen gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk. De echo-opnamen worden ’van binnenuit’ gemaakt via een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van een centimeter, met aan het uiteinde een echoapparaatje en een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.
De endoscoop wordt met een glijmiddel ingesmeerd. Vervolgens brengt de arts de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel geven. Tijdens het onderzoek houdt u voldoende ruimte over in uw keelholte om normaal te kunnen ademen.
Opnamen
De arts maakt vervolgens de gewenste opnamen van de organen, klieren en bloedvaten. Ook zal hij indien nodig een klein stukje weefsel of wat vocht wegnemen voor verder onderzoek. Dit gebeurt met een holle naald die via de scoop wordt ingebracht. Dit is geheel pijnloos.
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u meestal een paar uur opgenomen op de afdeling Dagverpleging.
Mogelijke complicaties
Een endo-echografie onderzoek is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, zoals een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich zou verslikken in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.
Klachten
Als u na afloop klachten heeft, kunt u contact opnemen met de arts die de behandeling heeft uitgevoerd. Buiten kantooruren kunt u via de receptie contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts, 088 624 50 00.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.
Endoscopie
088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)