Contact
  1. 5484-Congenitale heupdysplasie kinderen
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Informatie over het onderzoek

​Er is een verhoogde kans op een aangeboren heupafwijking, congenitale heupdysplasie, als een kind in stuitligging is geboren of als er in de familie aangeboren heupproblemen voorkomen. Hier leggen we uit wat het onderzoek hiernaar inhoudt.

Uitleg

Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. We wensen u een plezierige kraamtijd toe.

Omdat uw kind in stuitligging is geboren of omdat er in uw familie aangeboren heup­ problemen voorkomen, bestaat er bij uw kind een verhoogde kans op congenitale heup­ dysplasie (CHD).

Dit is een aangeboren (= congenitale) afwijking (= dysplasie) van het heupgewricht. Als CHD niet tijdig ontdekt en behandeld wordt, kan het leiden tot beschadiging van het heupgewricht en uiteindelijk tot mank lopen.

Onderzoek

Met behulp van echo-onderzoek kan CHD drie maanden na de geboorte eenvoudig worden opgespoord. Het is daarom belangrijk dat u dit onderzoek bij uw kind bijtijds laat uitvoeren.

Daarom adviseren wij u om binnenkort contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan u verwijzen naar de röntgenafdeling van het ziekenhuis voor het maken van een echo van de heup van uw kind als hij of zij ongeveer drie maanden oud is.

Uitslag

De huisarts bespreekt met u de uitslag van de echo van de heup. Een normale echo betekent dat uw kind geen CHD heeft en dat er dus geen reden is voor verder onderzoek of behandeling. Bij een afwijkende echo van de heup zal uw huisarts de verdere gang van zaken met u bespreken. Meestal zal hij of zij u verwijzen naar een specialist. Ook kan het zijn dat uw huisarts de echo na een aantal maanden laat herhalen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u tijdens de ziekenhuisopname terecht bij de verpleegkundigen. U kunt ook bellen met de afdeling Kindergeneeskunde (038) 424 14 35.

Als u thuis vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts of consultatiebureauarts.

23 november 2018 / 5484

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.